Победете силния косопад с тези 7 храни

Страдате от силен косопад? В менюто ви липсват следните храни? Научете повече за полезните им качества и не се чудете дълго, а започнете да ги консумирате редовно.
Победете силния косопад с тези 7 храни

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Редица фактори оказват влияние върху силния косопад.

Това, което мнозина не осъзнават е, че понякога той се появява заради хранителен дефицит. Въпреки че трябва да се фокусирате върху външните терапии, косата се нуждае и от определени вещества, за да се пребори със силния косопад.

Ето защо като допълнение към терапията с продукти против косопад е добре да добавите към менюто си определени продукти, грижещи се за здравето на косата.

В тази статия искаме да ви разкажем за 7 храни, които трябва да присъстват на масата ви, особено, ако се оплаквате от появата на силен косопад.

Победете силния косопад с тези 7 храни

1.Спанак
Спанакът съдържа редица ценни вещества.

Този вкусен зеленолистен зеленчук е една от най-подходящите храни за укрепване на изтощената коса, особено при по-интензивен косопад.

 • Той е богат на желязо, бета каротин и витамин С, необходими за здравословния растеж на косата.
 • Освен това този зеленчук осигурява и малко количество аминокиселини, укрепващи фоликулите на косата, за да бъде тя силна и блестяща.

2.Леща
Лещата помага в борбата срещу силния косопад.

Лещата е една от най-богатите на хранителни вещества бобови култури. Тя е често препоръчвана за осигуряване на организма на необходимите му вещества.

 • Лещата е богата на биотин и протеини, полезни за косата. Те не само спират силния косопад, но и предпазват косата от изтощаване и накъсване.
 • Тази бобова култура е отличен източник на желязо, подобряващ контрола над косопада при анемия.

3.Мазна риба
Рибата трябва да присъства поне два пъти седмично в менюто ни.

Сьомгата, рибата тон и другите видове мазна риба съдържат омега-3 мастни киселини и висококачествени протеини, грижещи се за здравето на косата.

 • Консумацията на мазна риба поне два пъти седмично предотвратява липсата на естествени мазнини в скалпа и стимулира растежа.
 • Някои видове риба съдържат селен, който е ключова съставка за контролирането на косопада.
 • Мазната риба съдържа и антиоксиданти, борещи се със свободните радикали и изтощаването на корените.

4.Овесени ядки
Овесените ядки са ценен помощник в борбата срещу силния косопад.

Овесените ядки заемат важно място в хранителното меню. Те не само подобряват храносмилането заради съдържанието си на фибри, но са полезни и при редица козметични проблеми, тъй като са богати на витамин В и минерали.

 • Тези хранителни вещества укрепват косата и се борят със силния косопад.
 • А аминокиселините в овесените ядки заздравяват корените и насърчават растежа на здрава и силна коса.

5.Тиква
Тиквата е ценен източник на редица витамини и минерали.

Тиквата е добре познат продукт в света на кулинарията. Тя е икономична, с разнообразни приложения и може да бъде добавена към менюто по много начини.

 • Полезна е за косата, заради съдържанието си на витамин Е, антиоксидантно вещество, намаляващо уврежданията причинени от токсините и слънцето. Това вещество се поема от корените и засилва растежа на косата.
 • Известна е и със съдържанието си на витамин С и мастни киселини, спомагащи регулирането на мастните жлези, предотвратявайки появата на сухота и косопад.
 • Освен това тиквата съдържа минерали като калий и цинк, стимулиращи кръвообращението и синтеза на колаген.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да приготвяте винаги вкусни зеленчуци

6.Яйца
Яйцата са незаменим източник на висококачествени протеини.

Яйцата са един от най-препоръчваните продукти за грижа за косата. Въпреки че използването на яйца в маските за коса има редица ползи, не трябва да пропускате да се възползвате и от ценните им хранителни качества.

 • Висококачествените протеини в яйцата спомагат развитието на по-силна и здрава коса.
 • Хранителните им вещества възстановяват увредените корени на косата и предотвратяват сухотата и силния косопад.
 • Освен това те съдържат голямо количество витамини от В групата, играещи важна роля за здравето на косата.

7.Ядки
Ядките са отличен избор за справяне със силния косопад.

Орехите, бадемите и другите видове ядки съдържат ценни аминокиселини и минерали, които наистина са полезни са косата.

 • Те са богати на цинк, селен и магнезий, понижаващи риска от изтощаване на косата и засилващи растежа й.
 • Мастните киселини, които съдържат, улесняват образуването на мазнини в скалпа и така предотвратяват прекомерното изсушаване на косата.
 • Леките омега-3 и 6 мазнини са идеални за предпазване от появата на възпаление на корените на косата или проблеми с кръвоснабдяването.

Страдате от силен косопад? В менюто ви липсват следните храни? Научете повече за полезните им качества и не се чудете дълго, а започнете да ги консумирате редовно.

И накрая – за да контролирате перфектно този проблем, спазвайте всички важни стъпки в грижата за косата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.