Цвеклото - най-добрият приятел на черния дроб

Детоксикирайте тялото, ускорете метаболизма и свалете излишните килограми с помощта на 2 рецепти
Цвеклото - най-добрият приятел на черния дроб

Последна актуализация: 24 януари, 2019

Цвеклото е много повече от просто кореново растение. В дълбочината на неговото пурпурно сърце се крие богатство от антиоксиданти и витамини, изключително полезни за здравето на човека. Точно затова е препоръчително редовно да консумирате цвекло. Богато е на фибри, протеини и вода. Това лечебно растение осигурява на тялото енергия и може да бъде използвано като натурално средство за лечението на различни здравословни проблеми, особено когато става дума за заболявания на черния дроб. В днешната статия ще поговорим за свойствата на цвеклото и ползите, които то може да предложи на човека.

Цвеклото наистина е най-добрият приятел на черния дроб

Обичате ли да ядете цвекло? Предпочитате да го консумирате сурово или варено с малко сол или зехтин? Ако отговорът е да, давайте смело. Цвеклото притежава освежаващ земен вкус и е достойно да присъства на трапезата ежеседмично. Независимо дали изпитвате проблеми с черния дроб, или не, цвеклото е храна, която можете да консумирате почти целогодишно. То може да се превърне във ваш най-добър приятел, който ще изведе токсините от организма и ще излекува възпаленията.

Обърнете внимание на следните характеристики на цвеклото:

 1. Цвеклото е ценен източник на антиоксиданти

Богато е на бета-каротен, каротеноиди и флавоноиди – мощни антиоксиданти, придаващи му специфичния и отличителен цвят. Богатите на антиоксиданти храни са познати като ефикасни средства за прочистване на черния дроб, особено ако страдате от затлъстял черен дроб.

През 2012 г. в изданието New England Journal of Medicine бе публикувано интересно клинично изследванеТо показа, че пациентите със затлъстял черен дроб могат да извлекат ценна полза от консумацията на цвекло. Мощните антиоксиданти лекуват възпалението и понижават нивото на мазнините в жизненоважния орган за човека. Това се дължи конкретно на беталаините – тип мощен антиоксидант,  изключително полезен за предпазването от преждевременно стареене.

Затова не се бавете: ако съществува зеленчук, богат на антиоксиданти, това е цвеклото. Консумирайте го редовно.

 1. Цвеклото стимулира метаболизма и изгарянето на мазнините

Цвекло за здравето на черния дроб

То е отличен избор, когато искате да отслабнете. Съдържа много енергия, засища, богато е на фибри. Ако консумирате смути от цвекло преди всяко хранене , ще се заредите с много нутриенти. Така ще се заситите, че няма да се налага да посягате към висококалорични храни между храненията.

В допълнение: консумацията на цвекло подобрява здравословното състояние на човека още по няколко начина:

 • Детоксикира тялото, тъй като е богато на фибри. Предпазва от натрупването на токсини и задържането на излишни течности, подпомага храносмилането и предотвратява запека. По този начин се подобрява чернодробната функция, елиминира се рискът от натрупване на мазнини и  липиди, складиращи се в клетките на този важен орган.
 • Ускорява метаболизмазащото стимулира оптималната работа на черния дроб и храносмилателната система.
 • Оптимизира функцията на лимфната система, като допълнително елиминира токсините от организма.

Заболяване като затлъстелия черен дроб може да бъде излекувано, ако се спазва диета, бедна на мазнини и богата на витамини и минерали. Червеното цвекло се превръща в отличен избор за хората с такъв здравословен проблем.

 1. Цвеклото прочиства кръвообращението и се грижи за сърцето

Този зеленчук е използван още в древни времена, за да направи кръвта “по-силна” с цел укрепване на организма след боледуване. Обобщаваме полезните свойства на цвеклото за кръвообращението така:

 • Богато на калий, то регулира кръвното налягане.
 • Редуцира нивото на лошия холестерол.
 • Съдържа желязо, магнезий, фосфор, фолиева киселина и витамини А, В и С.  Комбинирани с нутриенти, подобряващи кръвообращението на човека, те стимулират извеждането на вредните вещества от организма.

Консумацията на цвекло – грижа  и детоксикация на черния дроб

Цвекло за детоксикация на черния дроб

Най-препоръчителният начин за извличане на свойствата на цвеклото да лекува и детоксикира черния дроб и да прочиства кръвообращението е като го консумирате сурово.

Рендосайте малко цвекло и моркови и пригответе салата. Добавете малко зехтин и лимонов сок и ще получите отлично натурално средство за по-добро здраве.

Лечебен сок за черния дроб

Съставки:

 • 1 чаша вода (200 мл.)
 • 1 средна глава червено цвекло
 • 1 среден морков
 • 1 средна ябълка

Начин на приготовление:

Измийте всички съставки. Нарежете ги на малки парчета, за да улесните работата на блендера. Задължително използвайте  моркова и цвеклото сурови, защото в този си вид те съдържат най-много нутриенти.

Блендирайте съставките, докато получите гладка консистенция. Можете да използвате вода, за да разредите смутито. Ако добавите няколко кубчета лед, ще направите напитката освежаваща и още по-приятна.

Кога да консумирате това смути? 1/2 час преди основното хранене за деня. Консумирайте по 1 чаша от приготвеното смути в продължение на  на 5 дни, за да детоксикирате черния дроб. След това направете почивка от 10 дни, преди да започнете отново.

Това смути гарантира снабдяване на организма с ценна доза хранителни вещества, които ще го оздравят отвътре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. 2015 Apr 14;7(4):2801-22. doi: 10.3390/nu7042801. PMID: 25875121; PMCID: PMC4425174.
 • Khan, M. (2016). Plant Betalains: Safety, Antioxidant Activity, Clinical Efficacy, and Bioavailability. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(2), 316–330. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12185

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.