Ефикасни натурални средства срещу себореен дерматит

Обривите на себорейния дерматит могат да се появят в резултат на стрес. Така че освен употребата на тези средства трябва да се опитате да бъдете по-спокойни и да избягвате напрегнатите ситуации.
Ефикасни натурални средства срещу себореен дерматит

Последна актуализация: 30 януари, 2019

Себореята или т. нар себореен дерматит е хронично заболяване на кожата причинено от гъбички. Хората страдащи от това кожно заболяване имат проблеми с имунната система, което затруднява борбата срещу гъбичките.

Себорейният дерматит се проявява чрез обриви по специфични части на лицето и скалпа, изразяващи се в леко лющене и усещане за парене в засегнатите зони. Това заболяване не трябва да се бърка с псориазиса, тъй като симптомите на себорея за доста по-пасивни. Още интересна информация за себорейния дерматит можете да откриете на сайта на Дерматологична клиника София.

Себореята представлява зачервени лющеща се кожа придружена със силно омазняване. Наблюдава се често при хора подложени на силен стрес, при хора с наднормено тегло, мазна кожа или прекаляващи с употребата на лосиони на основата на спирт.

Натурални средства против себореен дерматит
натурални средства против себореен дерматит

На пазара се предлагат много продукти, съдържащи химически вещества, за лечение на себореен дерматит. Днес ще ви разкажем за няколко ефикасни натурални средства подходящи за лечението на различни заболявания, включително и на себореен дерматит.

В следващите редове ще ви опишем няколко натурални средства подходящи за лечението на това кожно заболяване.

1.Лимони

Лимоните съдържат киселини и противовъзпалителни съставки, спомагащи борбата срещу гъбичките. Освен това този плод укрепва имунната система, за да предпази организма ви от редица заболявания.

Начин на употреба

 • Срежете лимона наполовина и изцедете сока му.
 • С помощта на бутилка с пулверизатор напръскайте със сока главата си (или засегнатите части) така че шишето да докосва скалпа ви.
 • Леко масажирайте скалпа и оставете сока да подейства 10 минути.
 • Измийте се добре.

Лимоновият сок може да предизвика леко щипане, когато влезе в контакт с кожата, но това означава, че действа по правилния начин и се бори срещу гъбичките.

лимони и себореен дерматит
2.Сапун с глина

Можете да откриете такъв вид сапун в магазините за натурални продукти. Благодарение на качествата си той спомага борбата с гъбичките.

Начин на употреба

 • Мийте лицето и скалпа си с помощта на сапуна с глина.
 • Оставете сапуна да подейства 10 минути и след това се измийте с топла вода.

За разлика от предходното средство – лимона – това не води до щипане. Използвайте този сапун докато симптомите на себореен дерматит изчезнат.

3.Лимонов сок и кокосово масло

Кокосовото масло съдържа минерали, улесняващи почистването на кожата. Съчетаването на действието им с качествата на лимоновия сок го превръща в ефикасно терапия при това кожно заболяване.

Съставки

 • 1 супена лъжица лимонов сок (15 мл)
 • 5 супени лъжици кокосово масло (75 г)

Начин на употреба

 • Добре разбъркайте двете съставки и нанесете сместа върху скалпа.
 • Масажирайте скалпа и оставете сместа да подейства 10 минути преди да се измиете с топла вода.

Използвайте това средство веднъж дневно в продължение на седмица и сами ще забележите промяната.

4.Алое вера
гел от алое вера срещу себореен дерматит

Растението алое вера намира приложение в редица терапевтични средства за кожа и коса. В този случай ще използваме противогъбичното му действие за естествено лечение на себореята.

Начин на употреба

 • Отделете гела от един лист на алоето и го пригответе за употреба.
 • Масажирайте гела върху кожата си и го оставете да подейства 20 минути.
 • След това се измийте с топла вода.

Използвайте гела от алое вера веднъж дневно в продължение на седмица.

Препоръчваме ви да прочетете и:Невероятните качества на гела от алое вера

5.Мед

Медът притежава качества действащи срещу гъбичките и спомагащи възстановяващите естественото рН на кожата. Можете да смесите меда с белтъци или просто с вода.

Съставки

 • 1 чаша преварена вода (250 мл)
 • 2 супени лъжици мед (50 г)

Начин на употреба

 • Изсипете преварената вода в подходящ съд, добавете меда и разбъркайте всичко добре.
 • Нанесете сместа върху засегнатите места като нежно масажирате кожата. Оставете сместа да подейства 2 часа.
 • Измийте с топла вода.

Това е едно от най-използваните натурални средства. Можете да го използвате през два дена.

6.Ябълков оцет

Ябълковият оцет се използва в редица лечебни средства, тъй като съдържа ябълчена киселина, която е изключително ефикасна в борбата срещу гъбичките и бактериите.

Начин на употреба

 • Смесете в подходящ съд равни части преварена вода и ябълков оцет.
 • Нанесете сместа върху засегнатите места като леко масажирате кожата.
 • Оставете сместа да подейства 15 минути и се измийте със студена вода.

Използвайте сместа докато почувствате, че симптомите на себореята отшумяват.

Използвайте тези средства, за да се справите със сърбежа и паренето причинени от себорейния дерматит и контролирайте това неприятно заболяване.

Може да ви заинтересува ...
Специални домашни сапуни за чувствителна кожа и дерматит
Здраве и КрасотаПрочетете го в Здраве и Красота
Специални домашни сапуни за чувствителна кожа и дерматит

Хората с чувствителна кожа или дерматит трябва да бъдат внимателни при избора на козметични продукти. Направете си домашен сапун с натурални състав... • Erchiga, V. C., Martos, A. O., Casaño, V., Crespo Erchiga, A., & Fajardo, F. S. (1999). Aislamiento e identificación de Malassezia spp en pitiriasis versicolor, dermatitis seborreica y piel sana. Rev Iberoam Micol16, 16–21.
 • Calderón, M., Quiñones, M. A., & Pedraza, J. (2011). Efectos Benéficos del Aloe en la Salud. Vertienter, Revista Especializada En Ciencias de La Salud14(2), 53–73. Retrieved from http://www.medigraphic.com/pdfs/vertientes/vre-2011/vre112a.pdf
 • Cabrera, L., De Rodríguez, G. O., Céspedes, E., & Colina, A. (2003). Actividad antibacteriana de miel de abejas multiflorales (Apis mellifera scutellata) de cuatro zonas apícolas del estado Zulia, Venezuela. Revista Cientifica de La Facultad de Ciencias Veterinarias de La Universidad Del Zulia13(3), 205–211.