Съвети как да накарате бебето да пълзи

Защо да карате вашето бебе да пълзи? То не се ли научава да прави това само? Бебетата се научават сами да пълзят. Обаче, те все още се нуждаят от вашата подкрепа, за да не се страхуват и да продължат напред. Ето някои съвети, които можете да опитате.
Съвети как да накарате бебето да пълзи

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Може би ще ви хареса да накарате бебето да пълзи. Въпреки всичко, първите години от живота на едно бебе са пълни с вълнуващи и вълшебни моменти. Техният напредък и отбелязването на всяко важно събитие кара родителите да се чувстват горди. Това е повод за празнуване.

Бебетата започват да пълзят между 7 и 9 месеца. Всъщност, те не се нуждаят от някой, който да ги учи как да го правят.

Обаче, родителите могат да помогнат със стимулирането на движенията, които ще накарат бебето да направи първата си крачка.

Пълзенето е първото голямо постижение в психомоторното развитие. Това е първият жест на независимост при всяко човешко същество: първият път, когато един човек може да се придвижи от едно място на друго изцяло самостоятелно. Освен това, това е моментът, когато бебетата започват да опознават цял един свят.

Как да накарате бебето да пълзи: видове пълзене

Да накарате бебето да пълзи: снимка на усмихнато бебе и майка му

Има различни видове пълзене. Някои от тях са по-елементарни, а други изискват по-големи двигателни умения.

Не всички бебета пълзят по еднакъв начин. Също така, въпреки факта, че някои бебета са по-непохватни от другите, това не означава, че едно бебе е по-малко интелигентно.

Има четири различни видове пълзене:

  1. Има един вид пълзене, който най-много наподобява на пълзене наоколо. Тук бебето не повдига тялото си, но се движи напред с ръцете си, като пълзящ войник.
  2. Също така има друг начин, който наподобява на предходния. Обаче, тук бебето изцяло повдига тялото си. То поставя ръцете си върху земята и се придвижва напред само с ръцете си, като същевременно държи краката си изпънати.
  3. След това, най-често срещаният начин за пълзене е като се използват ръцете и коленете. В този случай, бебето е на ръце и колена. Тогава, ръцете и колената му са на пода.
  4. Накрая, някои бебета повдигат изцяло тялото си и се опират на ръцете и краката си.

Как да накарате бебето да пълзи

1. Можете да накарате бебето да пълзи, като му позволите да играе по корем

Усмихнато бебе на килимче

Когато поставите едно бебе на корем, вие го окуражавате да използват мускулите, което ще му позволи да се движи и пълзи.

Бебетата обикновено седят и спят на гърба си. Следователно, като ги поставяте с гръдния кош надолу, когато са будни ще стимулира различни движения, като например повдигане на главите им.

Те могат да се чувстват неудобно, първоначално. Ако е така, не ги оставяйте в това положение за твърде дълго. Обаче, продължавайте да опитвате докато те не свикнат. Има толкова много играчки, с които можете да ги разсейвате.

Също така, можете да лежите по гръб и да поставите бебето отгоре върху вас, с гръдния кош надолу.

2. Поставете интересен предмет пред бебето, за да се се опита да го достигне

Когато бебето се чувства удобно, докато лежи по корем, поставете предмет, който би могъл да го заинтригува, но малко по-далече от него. Това ще го накара да се премести напред.

Бебето може да изглежда притеснено първоначално, но все още не премествайте играчката по-близо. Ще видите как вашето бебе ще намери начин да изпълзи и да я стигне.

3. Накарайте вашето бебе да пълзи, като пълзите близо до него

Бебетата учат чрез наблюдение. Ако те ви видят да пълзите, те ще знаят, че е възможно.

Разбира се, това не означава, че ще пълзят веднага щом ви видят да го правите. Обаче, това ще им помогне да знаят, че могат да го направят. Това ще им даде знак как да го направят.

Майка и бебе

Пълзете заедно с вашето бебе. Те се учат от вашия пример.

4. Накарайте вашето бебе да пълзи с помощта на висящи играчки

Висящите играчки над бебето, когато то лежи по гръб, помага за укрепване на мускулите на ръцете и корема.

Бебетата харесват цветовете и движенията. Ето защо подвижните играчки са чудесни за тях. Тъй като се опитват да ги стигнат, те ще упражнят същите мускули, които по-късно ще използват за пълзене.

5. Помогнете на бебето да пълзи

Навийте кърпа или чаршаф и поставете бебето по корем, с кърпата между коремчето и гърдите.

След това, вдигнете внимателно кърпата, така че тялото на бебето да се повдигне заедно с нея.

Бебето инстиктивно ще положи ръцете си върху земята. Когато го правят, залюлейте бебето леко, с кърпата напред и назад.

Можете да направите това упражнение, като повдигате бебето с ръцете си, като го държите внимателно за краката.

Какво се случва, ако вашето бебе не иска да пълзи?

Повечето бебета пълзят, преди да могат да ходят или да стават с чужда помощ. Много от тях директно преминават от самостоятелно седене към ставане с чужда помощ. Това е напълно нормално.

Във всеки случай, ако забележите, че бебето ви има проблеми с пълзенето, тогава се консултирайте с вашия педиатър, за да разберете дали напредъка на двигателните умения на вашето бебе е нормален.

Може да ви заинтересува ...
Как да предотвратим неонаталната инфекция
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да предотвратим неонаталната инфекция

Знаете ли какво представлява неонаталната инфекция? Знаете ли каква е превенцията, диагностиката и лечението? Вижте и разберете от нашата статия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Developmental Continuity? Crawling, Cruising, and Walking. Karen E. Adolph, Andrew Leo. New York University. Sarah E. Berger. The College of Staten Island and the Graduate Center of the City University of New York. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3050596/

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.