Този екзоскелет може да помогне на деца с параплегия да проходят отново

Изключително важно е да се осигури този тип оборудване на децата с параплегия, които са на възраст между три и четиринадесет години и страдат от проблеми с гръбначния мозък.
Този екзоскелет може да помогне на деца с параплегия да проходят отново

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Не говорим за революция в науката или нови открития в областта на спиналната реконструкция. Става дума за неврологията и роботиката, които работят заедно за създаването на устройства като този екзоскелет.„

Много учени поемат риска и искат да докажат, че никой няма да се нуждае от инвалидна количка след няколко години .

В близко бъдеще работещите в областта на технологията и инженерните науки ще се присъединят към този проект. С помощта на чипове, кабели и сензори ще свързват външния скелет към телата ни. По този начин ще могат да възстановят изгубени или увредени функции на тялото.

Това е област на развитие, свързана с много надежди, изискваща инвестиции, внимание и подкрепа от страна на институциите.

Един от най-надеждните проекти без съмнение са екзоскелетите, които могат да позволят на деца с параплегия да ходят отново. Темата е едновременно мотивираща и сложна и бихме искали да я споделим с вас.

Екзоскелет за деца с параплегия: нещо повече от движение

Този механичен екзоскелет е инженерен продукт, изучаван и разработван в редица области от дълго време. Изследван е от армията и медицината, особено в областта на рехабилитацията.

Той използва различни биометрични сензори, батерии и хидравлични мотори.

На пръв поглед изглежда блестящ и тежък. Идеята е да се получи възможно най-ергономичното оборудване, за да може екзоскелетът да подобри живота на хората с намалена подвижност и да им даде свобода .

Децата с параплегия: най-нуждаещите се от тази технология пациенти

Един от известните екзоскелети е моделът HAL-5 от 2005 година, чиято цел е да помога на възрастни и хора с увреждания да ходят .

Оборудването има батерия с дълъг живот, не тежи много и има красив дизайн.

Освен екзоскелета за възрастни хора, през юни 2016 година бе представен и първият такъв скелет за деца в света . Той се още се намира в експериментален стадий, но Испанският национален консул в областта на изследванията (CSIC) казва, че този екзоскелет е само началото на бъдещите им планове в областта на тази технология.

 • Изключително важно е да се осигури този тип оборудване на децата с параплегия, които са на възраст между три и четиринадесет години и страдат от проблеми с гръбначния мозък.

Директорите на този роботизиран проект обясняват, че тези екзоскелети скоро ще присъстват в болниците и ще се използват като средство за трениране на мускулите Това ще помогне на децата със спинална мускулна атрофия да поддържат подвижността си.

екзоскелет, като средство за трениране на мускулите.
 • Интензивната рехабилитация с помощта на екзоскелета е жизнено важна за малките деца, защото нервопластичността и способността им да възстановят част от движенията си е много по- голяма в сравнение с възрастните.
 • Екзоскелетът е изключително важен в случаите на мускулна атрофия. Това заболяване се открива при деца на възраст от 7 до 18 месеца. Тези деца никога не са направили първата крачка в живота си. С времето физическото и мускулното им отслабване често се влошават.
 • Осигуряването на екзоскелет за тези пациенти с мускулна атрофия е искрица надежда за тях, както и за семействата им.

Това устройство ще направи живота им по-добър. Те няма да се радват просто на по-добра подвижност, но и по-добро здраве, а вероятността за влошаване на състоянието им намалява.

Екзоскелетът все още е с неясно бъдеще

За децата с параплегия екзоскелетите са като костюм на Железния човек. За тях той е нещо невероятно, което им позволява да се изправят и да направят нещо, което много от тях никога не са могли: да ходят.

 • Скелетът работи като използва система за стимулиране на гръбначния стълб. Тази система използва сензори, улавящи трептенето на невроните, независимо колко слабо е то,  и така задвижват екзоскелета.
 • Трудността идва от факта, че всяко дете има различен тип мускулна атрофия или проблем с гръбначния стълб. Единственият начин да се предложи най-добрата терапия за едно дете е като се конструира персонален екзоскелет за всеки пациент.
 • Да не забравяме, че като цяло екзоскелетите са скъпи. Затова и , въпреки надеждата за децата и семействата им, все още много хора не могат да си ги позволят.
 • Само няколко са и болниците, които предлагат определени модели екзоскелети. Директорите на проекта алармират, че единственият начин за снабдяване с екзоскелет,  е чрез наемането му от семейството. За съжаление, това коства около 800 евро (или около  855 долара) месечно.
осигуряването на екзоскелет за детето е скъпо и понякога невъзможно

Това, разбира се, е непосилна сума за повечето семейства. Така осигуряването на екзоскелет за детето им се превръща в далечна мечта. За съжаление, това води до тъга, а не радост в живота на семейството.

Тези деца имат нужда да се възползват от тази технология сега, защото всеки изминал месец е изгубено време без рехабилитация. Чакането също намалява шанса на детето за подобряване качеството на живота му.

Надяваме се, че правителствата ще инвестират в този тип проекти, защото нещо толкова важно и прекрасно като вървенето ще бъде достъпно за всеки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Departamento de comunicación del CSIC, “El CSIC presenta el primer exoesqueleto infantil del mundo para atrofia muscular espinal”, 2016. http://www.csic.es/noticias?
 • Christopher Frumento et al. History and Future of Rehabilitation Robotics, 2010, WORCESTER POLYTECHNIC INSTITUTE
 • Video multimedia:Primer exoesqueleto infantil del mundo para atrofia muscular espinal, 
  CSIC comunicación, 2018. https://www.youtube.com/watch?v=4XmkcCEn6v8&feature=youtu.be

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.