Сарепска горчица: Хранителна информация и ползи за здравето

Ще ви покажем характеристиките и свойствата на сарепската горчица, храна, която е полезна за здравето в средносрочен план.
Сарепска горчица: Хранителна информация и ползи за здравето

Последна актуализация: 11 юни, 2023

Включването на сарепска горчица в диетата може да донесе редица положителни ефекти върху нашето здраве. Това е елемент от растителен произход, който принадлежи към растение от същия род като броколите и карфиола.

Растенията имат силен, тръпчив, дори леко пикантен вкус. Готвенето може да подобри смилаемостта им, а също и органолептичните им характеристики.

Преди да започнете, важно е да подчертаем, че включването на кулинарни подправки или зеленчукови храни в диетата е силно препоръчително. Благодарение на тези хранителни продукти може да се намали рискът от развитие на хронични и сложни патологии. Те концентрират антиоксиданти във вътрешността си, елементи, необходими за поддържане на възпалението във вътрешната среда под контрол.

Горчица.
Органична сурова сарепска горчица

Сарепска горчица – хранителен профил

Горчицата е нискокалорична храна; осигурява само около 15 калории на 50 грама (2 унции) продукт. Листата съдържат 2 грама протеини и 3 грама въглехидрати на порция. Мазнините в този случай са минимални. Това, което е поразително, е съдържанието на фибри, ключов елемент за поддържане на доброто здраве на червата.

Въпреки това, горчицата е в състояние да осигури доста висока доза различни витамини. Те включват витамин А, витамин В6, витамин С и витамин Е и дори мед, елемент, който може да помогне за намаляване на риска от нараняване при елитни спортисти. Към всичко това трябва да добавим гореспоменатите фитохимикали, съединения, които са жизненоважни за превенцията на сложни патологии.

Ползите от листата на сарепска горчица

Включването на листа от сарепска горчица в диетата може да доведе до редица ползи за здравето. Нека ги обсъдим по-долу.

Намаляват риска от заболяване

Както казахме, тези листа се отличават със съдържанието си на витамин Е и фитохимикали. И двата елемента неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект е свързан с намаляване на риска от развитие на хронични заболявания, според проучване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.

Листата от сарепска горчица помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови проблеми

Витамин К е ключът към подпомагането на съсирването на кръвта. Може да подобри функционирането на сърдечно-съдовата система, а също и на костите. Всъщност дефицитът на хранителните вещества може да доведе в средносрочен план до остеопороза, както се вижда от изследване, публикувано в списание Gynecological Endocrinology.

За да се запази структурата на костите, е изключително важно да се поддържа адекватен прием на калций и витамин D. Последният може да бъде синтезиран от тялото чрез излагане на слънчева светлина. За да постигнете това, през летния период е достатъчно да сте на слънце в средата на деня за 20 минути на всеки 2 дни.

Подправки
Антиоксидантите, в листата на сарепска горчица, могат да помогнат за предотвратяване появата на хронични заболявания.

Подобряване на имунитета

Продължавайки с микронутриентите, важно е да споменем, че витамин С е в състояние да активира защитната система на организма. Доказано е, че поддържането на елемента в адекватни граници може да подобри вродения и адаптивен имунитет. Това води до по-ниска честота на инфекциозни патологии. Може дори да изпитате по-лесно управление на симптомите, ако ги развиете.

В допълнение, това вещество подобрява ендогенния синтез на колаген, най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Той е част от почти всички структури и производството му започва да намалява след 30-годишна възраст. Това е причината например за по-голяма склонност към образуване на бръчки по кожата.

Спомагат здравето на очите

Листата от синап са източник на витамин А. Това хранително вещество помага в борбата с проблемите, свързани със здравето на очите, особено тези, свързани с дегенерация на макулата в средносрочен план. Важен е оптималният, но не прекомерен прием. Това е хранително вещество, което има токсичен потенциал, ако се превишат препоръчителните дневни дози. Поради тази причина добавките обикновено не се препоръчват.

Сарепската горчица – здравословна храна

Както видяхте, листата на горчицата са здравословна храна. С тях можете да готвите и правите сосове и дресинги, като се възползвате от органолептичните им характеристики. Този продукт съдържа много качествени съединения и хранителни вещества, така че включването му в контекста на балансирана и разнообразна диета се счита за положително.

И накрая, важно е да се отбележи, че храните с пикантен вкус често имат свойството да стимулират загубата на тегло. Това се дължи на наличието на капсаицин вътре, вещество, което леко повишава телесната температура. От този момент нататък дневният разход на енергия ще се увеличи, което ще улесни установяването на дефицит, който ще стимулира мобилизирането и окисляването на мазнините.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Capozzi, A., Scambia, G., Migliaccio, S., & Lello, S. (2020). Role of vitamin K2 in bone metabolism: a point of view and a short reappraisal of the literature. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology36(4), 285–288. https://doi.org/10.1080/09513590.2019.1689554
  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.