Ролки за лице: за какво са и как се използват?

Масажирането на лицето с ролка за лице може да донесе усещане за релакс и да осигури определени ползи за кожата ви. Как се използва? Какви са ползите? Научете повече тук!
Ролки за лице: за какво са и как се използват?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вероятно сте виждали онлайн уроци или графични ръководства, които учат как да използвате ролки за лице. Тези козметични инструменти са на мода заради ползите, които носят на лицето.

Основните характеристики на ролката за лице както най-често е позната – са производствените елементи. Това е продукт, който в зависимост от вида може да включва метал, игли или камъни.

Тези от последния материал набират популярност благодарение на ” минералната козметика”, нова концепция, базирана на ползите, които дермата получава от скъпоценни или полускъпоценни камъни чрез транскутанни процеси.

Какво представляват въпросните ролки за лице?

Ролките за лице са инструменти, предназначени да масажират лицето, да подпомагат лимфния дренаж, да насърчават притока на кръв и да позволяват по-добро усвояване на активните съставки в козметиката.

Инструментът се състои от цилиндричен камък във всеки край, единият по-голям от другия. По-големият отпуска челюстта, челото и бузите, докато по-малкият работи върху по-податливи зони като устните и околоочния контур.

Твърди се, че тези уреди стимулират производството на колаген и отпускат кожата на лицето. Използването им започва в козметичната дерматология, която, както е посочено от Fundación Piel Sana, е насочена към защитата, превенцията и лечението на стареенето на кожата.

Няма убедителни научни доказателства за ползите им, но потребителите твърдят, че ефектите от масажа на лицето с тези инструменти, особено тези с минерали, благоприятстват по-здравословен тен.

Какво представляват ролките за лице?
Ползите на ролките за лице не са научно доказани. Смята се, че са идеални за поддържане на здрава кожа.

Видовете ролки за лице

Има студени ролки, направени с метална пластина, която охлажда лицето. Друг вид са ролките с микроигли, но тяхното използване е за професионалисти поради инвазивния характер на терапията, която предоставят. Има и повдигащи или шестоъгълни ролки с масажиращи камъни.

В днешно време обаче най-известните и препоръчителни за грижата за кожата у дома са естествените камъни. Ще ги представим по-долу.

Ролки за лице от нефрит

Нефритът е декоративната скала, често използвана за производството на масажни ролки. Причините са защитните свойства на този минерал. Смята се , че при самомасажиране със зеления валяк кожата изхвърля токсините, забавя стареенето и ревитализира енергийното си поле.

Уникалност на това устройство е, че поддържа за дълги периоди студената температура, дори при докосване на дермата, което е идеално при раздразнения или продължително излагане на слънце.

Ролките за лице могат да бъдат различни цветове.

Ролки за лице с тюркоаз

Качествата на тюркоаза при ролките са стягащ ефект, детоксикация, освобождаване на стреса и излъчване.

Ролки за лице от червен камък

Червените ролки са рядкост. Те са свързани с масажи против стареене, премахване на петна и стимулиране на добра енергия.

Розов кварц

Това се счита за един от най-мощните кристали за възстановяване на кожата. Въпреки че ефектите му не са напълно научно проучени, популярната литература сочи, че оксигенира и отпуска мускулите на лицето.

Всъщност в източната култура се казва, че лекува емоциите, като същевременно изглажда бръчките и пречиства тена. Точно като нефритената ролка, те са част от незаменими инструменти при прилагане на техниката за масаж гуа ша.

Прозрачни ролки за лице

Тази разновидност на кварца съдържа много повече минерални соли, които според някои хора водят до повишаване на положителната енергия при самомасажи на лицето.

Аметист

Известен е още като лилав кварц и е ролката, която е най-търсената за успокояване на ежедневния стрес. Друго нейно предимство е способността му да успокоява възпалението, причинено от акне.

Черен обсидиан

Обсидианът е стъклен продукт, който произхожда от топенето на лава. Често се използва при медитация, духовна работа и грижа. В дермокозметиката обсидианът включва увеличаване на производството на колаген, както и повишена циркулация, минимизиране на отока и облекчаване на пъпките.

Син

Сините ролки са направени с камък, наречен содалит, който често се свързва в козметичната дерматология с хидратацията на клетките на кожата, еластичността и минимизирането на белези.

Предимствата на ролките за лице

Ролките за лице участват всеки ден в много козметични процедури, за да се възползвате от предимствата, свързани с всеки камък. Освен това те са свързани и със следните ползи:

 • Отпускащо усещане
 • Намаляване на тъмните кръгове под очите
 • Подобрена еластичност и блясък на кожата
 • Дефиниране на контура
 • Канализиране на ефективността на процедурите и кремовете за лице
 • Облекчаване на зачервяването
 • Намаляване на преждевременните мимически линии.

Как да използвате ролките за лице

Самомасажът на лицето трябва да продължи 5 до 10 минути и се изисква използването на серум, крем, маска или некомедогенно масло, за да се плъзга ролката, без да разтяга кожата твърде много. Процесът започва с почистване на лицето и след това нанасяне на серума или овлажняваща субстанция по ваш избор.

След няколко минути започнете да масажирате в следния ред, така че продуктът да проникне добре в кожата.

1. Започнете от високо

Започнете от челото и веждите, като използвате по-големия край на ролката за лице. Използвайте нежни движения от между веждите до корените на косата.

2. Преместете се в средната зона на лицето

В тази част масажирайте от носа към слепоочията. След това повторете движенията, но като започнете от носа и завършите при ушите. За зоната на околоочния контур използвайте малката глава на ролката до края на веждите.

3. Завършете с долната зона на лицето

Накрая, плъзгайки ролката отвътре навън, масажирайте челюстта, включително долната челюст.

Препоръчително е да продължите масажа до шията.

Как да използвате ролки за лице
За да улесните използването на ролката за лице, е добра идея първо да нанесете серум или крем.

Предложения за използване на ролки за лице

Всяка ролка е различна. Тъй като това е козметичен инструмент, най-добре е да прочетете инструкциите на производителя. Като цяло помислете върху следните съвети:

 • Ролките за лице са по-ефективни, ако ги охлаждате, тъй като тези температурни нива благоприятстват дефлацията на лицевите мускули. Можете да съхранявате ролката си в хладилник.
 • Можете да ги използвате сутрин вечер в продължение на една седмица, но след това време е препоръчително да оставите кожата да почине за същото време, преди да я масажирате отново.
 • Не споделяйте вашия валяк и не го използвайте, ако преминавате през тежка епидемия от акне, тъй като инфекцията може да се разпространи.
 • Дезинфекцирайте го със спирт, за да убиете бактериите.
 • Измийте ролката за лице с топла вода и сапун; не забравяйте да я изсушите, преди да я поставите в хладилника.

Кой е най-добрият валяк за лице?

Ръководството на професионален козметик е от съществено значение, преди да си закупите ролка за лице, тъй като може да ви помогне да опростите избора си до правилния продукт, който отговаря на вашите нужди. Въпреки това, като цяло, всички те имат еднакви ефекти. Става дума само за това да имате предвид някои от конкретните черти на лицето си, когато решавате.

Във всеки случай, важното е да се провери дали инструментът има сертификат за произход. Не забравяйте, че ще работите с този инструмент върху лицето си и фалшивият камък може да го увреди.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.