Резултати от изследването на общ белтък и тяхното значение

Изследването за общ белтък е полезно като първи подход при проблеми с черния дроб, бъбреците или имунната система. Освен това позволява на лекарите да оценят хранителния статус.
Резултати от изследването на общ белтък и тяхното значение
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Изследването за общ белтък, известен също като серумен общ белтък, се изисква от лекаря, когато се подозира следното:

Тестът може да бъде препоръчан и като част от рутинен преглед, включен в основния метаболитен панел. В допълнение, той допълва диагностиката в случаи на необяснима умора, оток или всякакви симптоми, предполагащи стомашно-чревни проблеми или нарушения на костния мозък.

Тестът за общ белтък измерва количеството белтък в кръвта. Повечето лаборатории обикновено отчитат общата протеинова стойност, фракционираните протеини (албумин и глобулин) и съотношението на албумин към глобулини.

Какви белтъци се измерват?

Белтъците са много важни структури за функционирането на тялото. Те са част от структурата на всички клетки, органи и тъкани.

Те се намират в различни форми, като ензими, носители на вещества, комплементи и антитела (или имуноглобулини). Плазмените протеини се синтезират главно в черния дроб, докато имуноглобулините се синтезират от лимфоидни клетки в възлите, костния мозък или далака.

В плазмата циркулират два вида белтъци: албумин и глобулин. Албуминът присъства в по-голяма част, представлявайки приблизително 60% от общия белтък, и се произвежда в черния дроб.

Той е отговорен за поддържането на колоидно осмотичното налягане, като по този начин предотвратява изтичането на течност от кръвоносните съдове в интерстициума. В допълнение, той е отговорен за транспортирането на хормони, витамини, минерали като калций и други вещества.

Глобулините съставляват останалите 40% от общите белтъци в кръвта. Те представляват разнообразна група. Някои се произвеждат от черния дроб, а други от имунната система (лимфни възли, далак и костен мозък). Техните функции са насочени към транспортиране на вещества и борба с инфекциите.

Някои антитела.
Антителата са белтъци. Те имат специфична функция, свързана със защитата на организма.

Как се извършва изследването за общ белтък?

Изследването на общия белтък се извършва чрез вземане на проба от венозна кръв. Освен ако не са необходими други кръвни изследвания, не е необходима специална предварителна подготовка (не е необходимо гладуване).

Белтъците могат да бъдат измерени и в други биологични течности, като урина, плеврална течност или цереброспинална течност.

Не пропускайте и: Уробилиноген в урината: причини и нормални стойности

Тестът за общ белтък измерва албумин и глобулини. Ако има някаква аномалия в резултатите, може да са необходими допълнителни тестове като електрофореза на серумен белтък (имунофиксиращ тест) и количествени имуноглобулини.

Електрофорезата на серумния белтък измерва различните групи глобулини. Те са групирани в областта на изследване в зависимост от това как мигрират и се класифицират като алфа, гама и бета.

Тълкуване на резултатите от изследването на общ белтък

Стойностите варират в зависимост от възрастта. При тези, които са на 3 или повече години, следното се счита за нормално:

 • Общ белтък: 6 до 8 грама на децилитър.
 • Албумин: 3,5 до 5,2 грама на децилитър.
 • Глобулини: 2 до 4 грама на децилитър.

Ниските стойности на общия протеин са свързани със следното:

 • Недохранване.
 • Имуносупресия.
 • Хематологични нарушения: като левкемия.
 • Чревна малабсорбция: както при цьолиакия или възпалително заболяване на червата.
 • Бъбречно заболяване: при гломерулонефрит и нефротичен синдром има загуба на белтък в урината.
 • Тежко чернодробно заболяване: когато няма производство на белтък, както при цироза или чернодробна недостатъчност.
 • Застойна сърдечна недостатъчност: когато има увеличение на плазмения обем, което намалява концентрацията на белтък чрез разреждане.

Високи стойности на общ белтък могат да бъдат открити при следните условия:

 • Дехидратация: в този случай може да има повишаване на концентрацията на плазмения белтък поради неадекватен прием или повръщане и диария.
 • Хронични възпалителни заболявания: лупус, ревматоиден артрит, вирусен хепатит.
 • Амилоидоза: необичайно натрупване на протеини в различни органи и тъкани.
 • Нарушения на костния мозък: мултиплен миелом.
 • Грануломатозни заболявания.

В допълнение към стойността на общия белтък може да се оцени съотношението албумин/глобулин. Ниското съотношение е свързано с повишено производство на глобулин (както при мултиплен миелом). От друга страна, високото съотношение е свързано с намалено производство на глобулин, както при левкемия.

Важно е, в случай на необичайни резултати, да се поиска допълнително изследване, за да се определи кои специфични протеини имат анормални стойности.
Жена с рак.
Този тест е показателен за неоплазми, когато е променен. Следователно изисква внимателно внимание от практикуващите.

Някои неща, които трябва да имате предвид

В ежедневието има редица фактори, които могат да повлияят на резултатите от теста за общ белтък:

 • Интензивни упражнения
 • Стрес
 • Бременност
 • Употребата на лекарства: стероиди, естрогени и орални контрацептиви може да намали нивата на протеина.

Въпреки че понижените нива на белтъците може да са признак на тежко недохранване, диета с високо съдържание на белтъци няма да повиши общите нива на белтъците в кръвта.

Вземането на проба е безрисково и отнема не повече от 5 минути. Въпреки това, ако техникът остави турникета твърде дълго, това може да доведе до погрешно високи нива на албумин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.