6 идеални растения за стаята ви

Те успокояват ума и тялото.
6 идеални растения за стаята ви

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Трудно ли ставате сутрин? А дали не се събуждате посред нощ? Ако това е вашият случай, тогава трябва да предприемете незабавни мерки, за да се справите с проблемите със съня. Един от начините за постигане на това е чрез поставянето на растения в стаята, които оказват благотворно въздействие.

Може да ви звучи нормално да страдате от подобни проблеми със съня, но отсъствието на мерки за овладяването им може да направи доста тежки работните ви дни. Дори да ви направи по-малко продуктивни.

Нездравословният сън краде от физическата и менталната енергия. Той влошава настроението, затруднява концентрацията и наедно с това оказва негативен ефект, понижавайки качеството на живот.

За щастие съществуват начини, по които можете да се справите с проблема и да си върнете пълноценния сън възможно най-скоро.

В следващите редове ще посочим кои са най-подходящите растения за стаята ви. Те представляват ефикасно и 100% натурално решение на проблема. Освен това притежават антистрес свойства и прочистват въздуха. Това със сигурност допринася за подобряване на съня.

Нека сега пристъпим към представянето на 6 от най-полезните растения за стаята ви. Да ги разгледаме!

1. Идеалните растения за стаята ви: Жасмин

Подходящи растения за стаята: жасмин

Жасминът е екзотично растение, което въздейства успокояващо върху тялото и ума. Доказано е, че контролира състояния като тревожност и подобрява качеството на съня.

Това означава, че когато го държите на нощното си шкафче или дори в ъгъла на стаята, то ще спомогне за подобряване на съня и ще внесе необходимата доза качествена почивка.

2. Лавандула

Лавандулата е много популярно цвете, което е ароматно и притежава отпускащи свойства. Използва се в редица терапии за контролиране на тревожността и подобряване на съня.

Цветовете на лавандулата ухаят приятно. Този аромат забавя сърдечния ритъм и потиска производството на кортизол – хормона на стреса.

Макар много хора да предпочитат да го използват като масло или парфюм, ние препоръчваме да извлечете полза от полезните му свойства в най-естествена форма: като стайно растение.

3. Алое вера

Подходящи растения за стаята: алое вера

Алое вера е сред растенията, които най-ефикасно прочистват въздуха, съобщава НАСА. То освобождава кислород през нощта, което допринася за дълбок и пълноценен сън.

Трябва да отбележим още, че това растение лесно се отглежда в домашни условия, тъй като не изисква полагането на специални грижи или постоянно поливане.

Египтяните наричат алое вера „растение на безсмъртието“, тъй като то може да бъде приложено в редица лечебни и разкрасяващи процедури.

Можете да го сложите в спалнята, но препоръчваме да го поставите край прозорец, за да получава достатъчно слънчева светлина.

4. Гардения

Гарденията се характеризира с ярки многогодишни листа и ароматни цветове, които оказват отпускащ ефект.

Това растение не представлява проблем, когато искате да го отглеждате в помещение. Всъщност то осигурява по-добри условия за сън.

Изследвания потвърждават, че гарденията jasminoides е също толкова ефикасна, колкото валиума. Тя облекчава състояния на тревожност, силен стрес и проблеми със съня.

Трябва да знаете обаче, че това растение изисква повече усилия в грижите за него. Листата и цветовете имат нужда от постоянно внимание.

5. Валериана

Подходящи растения за стаята: валериана

Валерианата е красиво многогодишно растение с розови или бели цветове, което се характеризира с удивителен аромат.

Използва се от 16 в като активна съставка за създаването на парфюми. По-късно коренът му започва да се прилага за приготвянето на чайове и тинктури, борещи се ефикасно с безсънието.

Откриването на отпускащите свойства на Валерианата се дължи на римския лекар и философ Гален, който е първият, който ги описва. Лекарството се превръща в огромен успех, тъй като ароматът на това растение е изключително ефикасно за лечение на проблеми със съня.

Имайте предвид, че Валерианата трябва да бъде поставена на място, което е изобилно огряно от слънцето. То се нуждае от поне 6 часа слънчева светлина на ден.

6. Бамбукова палма

Една малка бамбукова палма е идеалното решение, когато целите да прочистите въздуха и да възвърнете баланса в дома.

Свойствата на това растение позволяват да се радвате на свеж въздух всеки ден. Освен това то създава усещане за релаксация през нощта.

Бамбуковата палма има екзотичен произход, това придава на помещението, в което се намира, по-специфичен декоративен елемент.

За да извлечете полза от палмата, необходимо е да поддържате почвата леко влажна. Уверете се, че това не създава алергична реакция от страна на децата или домашните любимци у дома.

Стремете се да поддържате чисти листата. Чистете ги всяка седмица и ги напръсквайте с вода, за да не изсъхват.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ferre Navarrete, F., & Vilches Aguirre, Y. (2012). Diagnóstico y tratamiento del insomnio. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70483-3.
  • Ortiz, O., Sánchez-Mora, N., Fraguas, D., & Arango, C. (2008). Valeriana en el tratamiento a largo plazo del insomnio. Revista Colombiana de Psiquiatría.
  • Kaufman, D. M. (2008). Trastornos del sueño. In Neurología clínica para psiquiatras. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1917-3.50017-2.
  • Pedraza Martínez, I. (2021). El cuidado de la planta de interior.  Barcelona, España: Universitat de Barcelona.
  • Browning, B & Cooper, C (2015) The Global Impact of Biophilic Design in the Workplace. Human Spaces
  • Wilson, E.O. (1984). Biophilia: The human bond with other species. Cambridge: Harvard University Press.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.