Растения и храни, които предотвратяват съсирването на кръвта

Вашият лекар може да ви предпише определени лекарства за намаляване на риска от съсирване на кръвта. Много лекари ще предпишат и ежедневен прием на аспирин. В допълнение към тези лекарства има и растения и храни, които могат да предотвратят съсирването на кръвта.
Растения и храни, които предотвратяват съсирването на кръвта
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 31 декември, 2022

Хората с определени заболявания трябва да внимават какво ядат, за да предотвратят съсирването на кръвта.

Съсирването на кръвта е процесът, при който кръвта се сгъстява и образува съсиреци. Съсиреците предотвратяват загубата на кръв (кръвоизлив) в случай на нараняване. Това е решаваща част от хемостазата: спиране на загубата на кръв от увредени кръвоносни съдове.

При хемостазата стената на увредения кръвоносен съд е покрита със съсирек, съставен от фибрини и тромбоцити, за да спре кървенето и да възстанови увреждането. От друга страна, когато определени фактори влияят върху съсирването на кръвта, могат да възникнат следните нарушения:

  • Ангина
  • Сърдечен удар
  • Артериални емболии
  • Инсулти
  • Белодробни емболии
  • Тромбоза на бъбречната вена
  • Дълбока венозна тромбоза

Тромбите са препятствия, които се образуват от коагулирана кръв и клетки, които пречат на кръвта да тече през тази точка. Тромбите предизвикват възпаление, болка и оток на засегнатите тъкани. Това явление се нарича тромбоза.

Ако имате някое от тези състояния, вашият лекар може да ви предпише определени лекарства за намаляване на риска от съсирване на кръвта. Много лекари също ще предпишат ежедневен прием на аспирин. В допълнение към тези лекарства има и растения и храни, които могат да предотвратят съсирването на кръвта.

За да се намали рискът от вътрешна тромбоза или кръвни съсиреци, препоръчителната диета е с ниско съдържание на наситени мазнини и богата на фибри, както и плодове и зеленчуци. По-специално, някои храни имат антикоагулантни свойства.

Растения и храни, които предотвратяват съсирването на кръвта

Салицилати

Гроздето предотвратява съсирването на кръвта.

Когато е необходимо, лекарите предписват ежедневен прием на аспирин, за да намалят риска от съсирване на кръвта и да избегнат усложнения. Според Националния здравен институт компонентите на аспирина, отговорни за намаляване на риска от съсирване на кръвта, са известни като салицилати. Салицилатите могат да бъдат открити и в голямо разнообразие от плодове и зеленчуци.

Храни, богати на салицилати:

  • Ананас
  • Пчелен мед
  • Грозде и продукти от грозде: вино, оцет, сайдер, стафиди
  • Горски плодове: ягоди, къпини, малини, червени боровинки
  • Сливи и сини сливи
  • Портокали и мандарини
  • Маслини
  • Репички
  • Домати
  • Цикория
  • Кайсии
  • Касис
  • Люти чушки

Билки и подправки, богати на салицилати са: къри, кайен, червен пипер, мащерка, куркума, джинджифил, женско биле и мента.

Омега 3 мастни киселини против съсирването на кръвта

Според Харвардското училище по обществено здраве омега 3 мастните киселини са основни хранителни вещества, които помагат за регулиране на съсирването на кръвта. Повечето хора вярват, че за да получат достатъчно омега 3 мастни киселини, трябва да консумират диета с високо съдържание на риба.

Въпреки че рибата наистина е източник на омега 3 мастни киселини, можете да откриете омега 3 в много зеленчуци, включително брюкселско зеле, зеле, спанак и маруля. Други източници на омега 3 са ленено семе, слънчогледово семе, рапично масло, царевично масло и соя.

Витамин Е срещу съсирването на кръвта

Манго

Проучване от 2011 г., публикувано в списание Thrombosis Research, изследва ефектите на витамин Е върху образуването на кръвни съсиреци. Това, което изследователите откриват, е, че витаминът е в състояние да инхибира тромбоцитите, клетките, отговорни за коагулацията, и по този начин действа като естествен антикоагулант.

Според Службата за хранителни добавки витамин Е може да се открие в различни масла, както и в спанак, броколи, киви, манго и домати.

Алкохол

Алкохолът е мощен антикоагулант. Механизмът му на действие намалява агрегацията на тромбоцитите, намалява нива на фибриноген (кръвен коагулант) и увеличава фибринолизата, процесът, при който кръвните съсиреци се разтварят.

Храна, която трябва да се избягва, за да се предотврати съсирването на кръвта

Броколи

Храните, богати на витамин К, стимулират образуването на съсиреци. Поради това хората, податливи на тромбоза, трябва да избягват консумацията им. Храните, богати на витамин К, включват зелени листни зеленчуци като зеле и спанак, броколи и аспержи, както и някои плодове като праскови и банани.

Общи съображения

Големият въпрос е как можем да избегнем да се превърнем в пациент или, още по-лошо, в част от статистиката? Фармацевтичният подход е да приемате ниска доза аспирин всеки ден за разреждане на кръвта. Но природата ни е дала големи ресурси за лечение на неправилно съсирване на кръвта.

  • Една от най-често използваните естествени опции е рибеното масло от треска.
  • Семейството Allium (чесън и лук) помага, защото съдържа сяра и спомага лечението на проблеми с кръвното налягане. Чесънът действа противовъзпалително, намалява холестерола, отпуска кръвоносните съдове и намалява аглутинацията на тромбоцитите.
  • Куркумата или нейният компонент куркумин намалява възпалението и образуването на опасни плаки.
  • Джинджифилът насърчава кръвообращението, понижава високото кръвно налягане и възпира образуването на съсиреци.

Въпреки че плодовете и зеленчуците са част от балансираната диета, излишъците могат да причинят усложнения. Ако се лекувате с антикоагуланти, трябва да избягвате гореизброените храни. Не забравяйте да информирате вашия лекар за лекарствата, които приемате и каква е обичайната ви диета.

Може да ви заинтересува ...
Симптоми на кръвен съсирек в крака
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Симптоми на кръвен съсирек в крака

Венозната тромбоза или т. нар. кръвен съсирек в крака е много опасно състояние, затова редовните профилактични прегледи са изключително важни.



  • DiNicolantonio JJ., OKeefe J., Importance of maintaining a low omega 6/omega 3 ratio for reducing platelet aggregation, coagulation and thrombosis. Open Heart, 2019.
  • Winter WE., Flax SD., Harris NS., Coagulation testing in the core laboratory. Lab Med, 2017. 48 (4): 295-313.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.