Промени в гърдите и зърната: кога е проблем?

Промените в гърдите и зърната са нормални през целия живот. Понякога възрастта оказва влияние; друг път, това са хормонални промени. Тук ще разгледаме всички възможни причини.
Промени в гърдите и зърната: кога е проблем?
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 17 септември, 2022

Промените в гърдите и зърната често са причина за безпокойство за много жени. Малка бучка или промяна във външния вид веднага се свързва с рак, въпреки че не винаги е така.

Важно е да имате предвид, че не всички промени се дължат на злокачествено заболяване. Има много доброкачествени състояния и обстоятелства, които причиняват тези промени: стареене, хормонални промени и околната среда.

Също толкова е уместно да се каже, че промените в гърдите и зърната не трябва и да се пренебрегват. И така, кога те са причина за безпокойство? Кога трябва да се консултирате с вашия лекар? Ще ви кажем по-долу.

Промените в гърдите и зърната настъпват през целия живот

Промените в гърдите и зърната настъпват през целия живот. Те са част от естествения процес на развитие на човешкото същество.

Млечните канали са там от раждането. Те ще завършат своето съзряване няколко години по-късно.

Пубертетът носи със себе си редица хормонални промени. На този етап гърдите се уголемяват и млечните жлези се развиват, за да могат да произвеждат мляко. Зърната и ареолите също растат.

По принцип гърдите се развиват на възраст между 8 и 13 години при жените. След това те ще продължат да претърпяват постепенни промени до 17 или 18-годишна възраст. При някои хора те продължават да растат до 20-годишна възраст.

По време на бременност също има промени в гърдите и зърната. И двете стават по-големи, а зърната потъмняват.

Промените в теглото, както и менструалните цикли, също причиняват промени в гърдите. Началото на менопаузата бележи нов крайъгълен камък, когато отново има важни промени във външния вид на гърдите и зърната.

Прочетете и тази статия: Кога е опасна болката в гърдите?

Промени в гърдите и зърната – нека се спрем на гърдите

Промените в гърдите и зърната възникват по много различни причини. В случая с гърдите, те могат да варират по форма, размер и текстура. Някои от обичайните причини са следните.

Менструалният цикъл

Много често гърдите се променят преди или след менструация. Също така е обичайно да изглеждат подути. Това се дължи на натрупването на течност в тази област и е нормално.

менструални болки
Понякога болката от менструалния цикъл е свързана едновременно с дискомфорт в гърдите.

Промени в гърдите и зърната – бременност

Уголемяването на млечните жлези по време на бременност често води до бучки в гърдите. Това обаче е нормално.

По време на кърмене може да възникне състояние, наречено мастит. В този случай се усещат и бучки в гърдите.

Началото на менопаузата

В началото на менопаузата има големи хормонални промени, които причиняват промени в гърдите и зърната. Не е необичайно да усещате повече бучки от преди и да имате болка, въпреки че нямате менструация.

Промени в гърдите и зърната – хормонозаместителна терапия

Използването на хормони по време на менопаузата, било то чрез хапчета или инжекции, води до уплътняване на гърдите. Понякога това променя тълкуването на мамография и може да доведе до съмнение, дори ако всичко е нормално.

Постменопауза

След менопаузата има голям спад в нивата на хормоните. Това води до загуба на обем, форма и стегнатост на гърдите.

Текстурата е по-мека и обикновено гърдите изглеждат по-увиснали. В повечето случаи бучките могат да изглеждат като безобидни кисти. Те обаче изискват медицинска консултация.

Кога да се притеснявате за промените в гърдите

Точно както има промени в гърдите, които са нормални, има и други, които са признаци на здравословни проблеми. Бъдете нащрек за внезапни промени.

Кога да се тревожим? Следните признаци биха показали, че нещо не е наред:

 • Твърда маса в гърдите или подмишницата. Бъдете особено внимателни с кръгли, гладки бучки или такива, които са много големи и се движат лесно под кожата. Този тип растеж винаги изисква медицинска консултация.
 • Зачервена или люспеста кожа на гърдите.
 • Удебеляване на кожата на гърдите.
 • Трапчинки или вдлъбната кожа, като портокал.
 • Повтаряща се болка без видима причина.

Промени в зърната

Зърната също претърпяват промени по време на бременност и кърмене и с възрастта. Във всички тези случаи това са нормални вариации.

По същия начин операциите или промените в теглото карат зърната да изглеждат различно. Менструалният цикъл също играе роля.

Някои от естествените промени са както следва:

 • Промени в цвета: Нормално е леко да потъмняват по време на бременност, кърмене и менопауза. Те се връщат към първоначалния си цвят, когато тези процеси приключат.
 • Променлив размер: Зърната се променят по размер поради фактори като пубертет, бременност, кърмене или менструален цикъл.

Екземата може да промени текстурата на ареолата. Това е обрив, който може да се лекува без сериозни проблеми.

Секрецията не е често срещана, но сама по себе си не е предупредителен знак. Обикновено се касае за безобиден проблем, ако текат и двете зърна при стискане, както и по време на бременност и в определени етапи от менструалния цикъл.

Кога да се тревожим за промени в зърната?

Промените в гърдите и зърната винаги трябва да се наблюдават внимателно. Понякога разликата между нормална и патологична промяна не е много очевидна. Когато се съмнявате, най-добре е да се консултирате с вашия лекар.

Въпреки това е важно да обърнете голямо внимание, когато се случи следното:

 • Има косми по ареолата.
 • Появяват се язви.
 • Удебеляване на кожата на зърната.
 • Зърното става червено или лилаво.
 • Има промени в цвета със сърбеж или секреция.
 • Текстурата на кожата на зърното наподобява портокал.
 • Има зачервяване на ареолата или усещане за топлина в областта.
 • Изпъкналите зърна внезапно се сплескват.
 • Зърното спонтанно отделя течност.
 • Повтарящ се сърбеж на зърното или ареолата.
 • Има постоянна чувствителност на зърната.
 • Зърното е обърнато само от едната страна.
промени в гърдите и зърната
Има много различни причини за медицинска консултация. Когато се съмнявате, винаги е най-добре да си уговорите среща със здравен специалист.

Ролята на мамографията

В момента има различни лечения за проблеми с гърдата, включително на самия рак. Ранната диагностика е много важна. Ето защо, ако има промени в гърдите и зърната, които са значителни, трябва да се консултирате с лекар. Препоръчително е жените да правят мамография на всеки две години от 45 до 55 години. Във всеки случай, ако има промени, които пораждат съмнения, вероятно това изследване трябва да се прави по-често или преди 45-годишна възраст.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fernández, J. G., & Ovares, C. E. U. (2012). La glándula mamaria, embriología, histología, anatomía y una de sus principales patologías, el cáncer de mama. Revista médica de Costa Rica y Centroamérica, 69(602), 317-320.
 • Galván Espinoza, H. A. (2012). La necesidad e importancia del control de calidad en mamografía. Gaceta mexicana de oncología, 11(4), 246-250.
 • Sánchez Portela, J. R., & Verga Tirado, B. (2011). Cáncer de mama: ¿Es posible prevenirlo? Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 15(1), 14-28.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.