Прочистете запушените артерии с тази лесна напитка

Според Лайнъс Полинг, двукратен носител на Нобелова награда, в основата на сърдечно-съдовите заболявания лежи дефицитът на витамин С.

Последна актуализация: 13 Януари, 2019

Масовата практика да се консумира нездравословна храна и да се води заседнал начин на живот, превръща запушените артерии във все по-чест здравословен проблем. Тези вредни навици провокират повишаване на нивото на холестерола в кръвта. Много хора се тревожат за запушените артерии, но това, което те  не знаят, е, че този здравословен проблем може да бъде лесно избегнат и преборен с помощта на природни средства. Например с една лесна напитка, която можете да приготвяте у дома.

Нарът и атеросклерозата

Скорошно изследване сочи, че екстрактът от нар може да предпази човека от атеросклероза и дори да провокира регресия на заболяването. Атеросклерозата се дължи на прогресивното удебеляване на коронарните артерии, провокирано от натрупването на мастни вещества. Изследването, публикувано в списание, посветено на атеросклерозата, показва, че нарът отпушна артериите, когато те са задръстени от огромно количество холестерол.

За да се стигне до това заключение, е бил проведен експеримент с гризачи, които са страдали от коронарни проблеми. На гризачите им е даван екстракт от нар в продължение на дълъг период от време. След приключване на експеримента, учените стигнали до заключение, че консумацията на нар е била решаваща за предпазването на гризачите от натрупване на плака в артериите и ги е предпазила от втвърдяване на кръвоносните съдове.

Това изясняване на ползите от екстракта от нар по отношение на артериите в организма е довело до откриването на още полезни качества на този плод.

Полезните свойства на нара

 • Притежава способността да понижава нивото на оксидативния стрес.
 • Може да редуцира нивото на моноцитен хемотактичен протеин 1, хемокин, който се свързва с възпалителните процеси във вътрешността на артериите.
 • Може да редуцира увеличаването на размерите на сърцето.
 • Може да редуцира инфилтрацията на макрофаги в сърдечния мускул.
 • Редуцира отклоненията в ЕКГ.

Вижте още: Странните симптоми на недостига на витамини

Защо обикновен плод като нара е полезен за здравето?

Всички ползи от нара се дължат главно на високото съдържание на антиоксиданти в състава му. Сред тях се отличават витамин С и полифенолите. Според двукратния носител на Нобелова награда Лайнъс Полинг, една от основните причини за сърдечно-съдовите заболявания е дефицитът на витамин С.

Тези плодове се характеризират и с противовъзпалителната си сила, която играе фундаментална роля за предпазването от развитие на сърдечни проблеми. Благодарение на тези свойства нарът понижава високото кръвно налягане, отразява се благоприятно върху кръвообращението и стимулира имунната система, предпазвайки човешкото тяло от инфекции.

Сок от нар за понижаване на холестерола и прочистване на запушените артерии

Този мощен сок от ябълки и нар съдържа висока концентрация на субстанции като флавоноиди, танини и фибри, които са отговорни за редуцирането на холестерола и ефикасното прочистване на запушените артерии.

Съставки:

 • 3 ябълки
 • 1 нар

Начин на приготовление:

Измийте плодовете добре, за да отстраните евентуалното наличие на пестициди и бактерии. Обелете нара. Нарежете плодовете на големи парчета. След това ги сложете в блендер. Налейте малко вода и блендирайте до получаване на приятна на консистенция напитка. Консумирайте веднага.

Прочетете и това: Намалете холестерола и кръвната захар с джинджифилова бира

Други важни ползи от консумацията на сок от нар

Освен че води до прочистване на запушените артерии, редовната консумация на сок от нар се характеризира с редица други положителни ефекти за човешкото тяло:

 • Той представлява силен антиоксидант: Сокът от нар съдържа много антиоксиданти, които водят до понижаване на оксидативния стрес в кръвта. Много изследвания сочат, че по-ниският оксидативен стрес може да понижи до 44% размера на атеросклеротичните увреждания.
 • Сокът притежава антиканцерогенни свойства: Благодарение на високо съдържание на антиоксиданти сокът от нар оказва антиканцерогенно действие. Много изследвания сочат, че той се бори ефикасно с рака – не го лекува, но разрушава и потиска растежа на злокачествените клетки. При хората, които консумират чаша сок от нар дневно, се наблюдава забавяне на прогресията на рака на простатата.
 • Той е съюзник в борбата с излишните килограми: Сокът от нар е приятел на всеки човек, който иска да възвърне здравословно си тегло. Консумацията на сока като допълнение към диетата и редовните упражнения води до по-бързи и по-добри резултати. Тази полза се обяснява с факта, че сокът извежда токсините от тялото и го дарява с енергия.
 • Сокът от нар засилва имунната система: Съдържанието на антиоксиданти в състава на този сок го прави отлично натурално средство за засилване на съпротивителните сили на организма. Сокът от нар стимулира имунната система и създава защитна бариера срещу вирусите, бактериите и гъбичките.
Може да ви заинтересува ...
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Изхвърлете токсините и укрепете имунната система с тези 8 храни

Тялото прочиства кръвта и токсините, които могат да повлияят на здравето. Понякога основните телесни системи може да се затруднят по време на работата си.