Прочистете запушените артерии с тази лесна напитка

Според Лайнъс Полинг, двукратен носител на Нобелова награда, в основата на сърдечно-съдовите заболявания лежи дефицитът на витамин С.
Прочистете запушените артерии с тази лесна напитка

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Масовата практика да се консумира нездравословна храна и да се води заседнал начин на живот, превръща запушените артерии във все по-чест здравословен проблем. Тези вредни навици провокират повишаване на нивото на холестерола в кръвта. Много хора се тревожат за запушените артерии, но това, което те  не знаят, е, че този здравословен проблем може да бъде лесно избегнат и преборен с помощта на природни средства. Например с една лесна напитка, която можете да приготвяте у дома.

Нарът и атеросклерозата

Скорошно изследване сочи, че екстрактът от нар може да предпази човека от атеросклероза и дори да провокира регресия на заболяването. Атеросклерозата се дължи на прогресивното удебеляване на коронарните артерии, провокирано от натрупването на мастни вещества. Изследването, публикувано в списание, посветено на атеросклерозата, показва, че нарът отпушна артериите, когато те са задръстени от огромно количество холестерол.

За да се стигне до това заключение, е бил проведен експеримент с гризачи, които са страдали от коронарни проблеми. На гризачите им е даван екстракт от нар в продължение на дълъг период от време. След приключване на експеримента, учените стигнали до заключение, че консумацията на нар е била решаваща за предпазването на гризачите от натрупване на плака в артериите и ги е предпазила от втвърдяване на кръвоносните съдове.

Това изясняване на ползите от екстракта от нар по отношение на артериите в организма е довело до откриването на още полезни качества на този плод.

Полезните свойства на нара

 • Притежава способността да понижава нивото на оксидативния стрес.
 • Може да редуцира нивото на моноцитен хемотактичен протеин 1, хемокин, който се свързва с възпалителните процеси във вътрешността на артериите.
 • Може да редуцира увеличаването на размерите на сърцето.
 • Може да редуцира инфилтрацията на макрофаги в сърдечния мускул.
 • Редуцира отклоненията в ЕКГ.

Защо обикновен плод като нара е полезен за здравето?

Нарът е полезен за здравето

Всички ползи от нара се дължат главно на високото съдържание на антиоксиданти в състава му. Сред тях се отличават витамин С и полифенолите. Според двукратния носител на Нобелова награда Лайнъс Полинг, една от основните причини за сърдечно-съдовите заболявания е дефицитът на витамин С.

Тези плодове се характеризират и с противовъзпалителната си сила, която играе фундаментална роля за предпазването от развитие на сърдечни проблеми. Благодарение на тези свойства нарът понижава високото кръвно налягане, отразява се благоприятно върху кръвообращението и стимулира имунната система, предпазвайки човешкото тяло от инфекции.

Сок от нар за понижаване на холестерола и прочистване на запушените артерии

Този мощен сок от ябълки и нар съдържа висока концентрация на субстанции като флавоноиди, танини и фибри, които са отговорни за редуцирането на холестерола и ефикасното прочистване на запушените артерии.

Съставки:

 • 3 ябълки
 • 1 нар

Начин на приготовление:

Измийте плодовете добре, за да отстраните евентуалното наличие на пестициди и бактерии. Обелете нара. Нарежете плодовете на големи парчета. След това ги сложете в блендер. Налейте малко вода и блендирайте до получаване на приятна на консистенция напитка. Консумирайте веднага.

Други важни ползи от консумацията на сок от нар

Редовната консумация на сок от нар води до прочистване на запушените артерии.

Освен че води до прочистване на запушените артерии, редовната консумация на сок от нар се характеризира с редица други положителни ефекти за човешкото тяло:

 • Той представлява силен антиоксидант: Сокът от нар съдържа много антиоксиданти, които водят до понижаване на оксидативния стрес в кръвта. Много изследвания сочат, че по-ниският оксидативен стрес може да понижи до 44% размера на атеросклеротичните увреждания.
 • Сокът притежава антиканцерогенни свойства: Благодарение на високо съдържание на антиоксиданти сокът от нар оказва антиканцерогенно действие. Много изследвания сочат, че той се бори ефикасно с рака – не го лекува, но разрушава и потиска растежа на злокачествените клетки. При хората, които консумират чаша сок от нар дневно, се наблюдава забавяне на прогресията на рака на простатата.
 • Той е съюзник в борбата с излишните килограми: Сокът от нар е приятел на всеки човек, който иска да възвърне здравословно си тегло. Консумацията на сока като допълнение към диетата и редовните упражнения води до по-бързи и по-добри резултати. Тази полза се обяснява с факта, че сокът извежда токсините от тялото и го дарява с енергия.
 • Сокът от нар засилва имунната система: Съдържанието на антиоксиданти в състава на този сок го прави отлично натурално средство за засилване на съпротивителните сили на организма. Сокът от нар стимулира имунната система и създава защитна бариера срещу вирусите, бактериите и гъбичките.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.