Признаци за проблеми с дебелото черво

Съществуват определени проблеми с храносмилането, които могат да бъдат счетени за нормални, но също така могат да бъдат знак за по-сериозни проблеми, включително рак на дебелото черво, ако не се вземат необходимите мерки. Научете повече за тях в тази статия.
Признаци за проблеми с дебелото черво

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

В напреднал стадий, ракът на дебелото черво издава хронични симптоми, които включват промяна в чревната активност, както и болки в корема.

Тук ще ви разкажем повече за признаците, предвещаващи проблеми с дебелото черво, за да можете да ги откриете навреме и да приложите подходящо лечение.

Синдром на раздразненото дебело черво: Какво трябва да знаем за него

Проблемите с дебелото черво засягат повече от една четвърт от населението, като общият брой расте непрестанно

Проблемите с дебелото черво засягат повече от една четвърт от населението, като общият брой расте непрестанно.

Синдромът на раздразненото дебело черво (или СРДЧ) се среща най-често при жените и не се свързва само с храненето, но и със стреса, безпокойството и страха.

Това състояние е част от групата, наречена “функционални стомашно-чревни нарушения”, в която можем да открием също запека и лошото храносмилане.

Всички те се характеризират с хронични симптоми, които често се появяват когато вече заболяването е в относително напреднал стадий и е станало сериозно.

Според д-р Радислав Наков, председател на Асоциацията на младите гастроентеролози в България, 15% от българите имат синдром на раздразненото дебело черво. Той се предизвиква най-често от стрес, при който нервната система не регулира правилно червата.

Съвети при синдром на раздразненото дебело черво

Проблемите с дебелото черво могат да се появят при хора на средна възраст (под 45 години). В допълнение на това, ежедневните дейности могат да подобрят или влошат допълнително положението:

  • Например, храните като зеленолистните, бобовите растения и овошките могат всъщност да влошат ситуацията.
  • Млечните продукти и цитрусите също трябва да се консумират с мярка.
  • Можем да кажем също така, че трябва да се избягват и храните, причиняващи газове, като зелето и фасула.

От друга страха, богатите на белтъчини и фибри храни могат да бъдат винаги от полза:

  • Добър пример за здравословна диета е средиземноморската, която включва много риба, зехтин и домати.
  • Също така е необходимо да се изпиват най-малко 8 чаши вода на ден с цел редуциране на чревните раздразнения, подпомагане движението на храната, както и предотвратяване на запек.
  • Разбира се, да не забравяме и упражненията, които са от особена важност за чревната активност, както и за намаляването на стреса и безпокойството.

Психологическите фактори могат да изиграят важна роля за промяната на храносмилането и чувствителността. Затова, ако сте стресирани, нервни и разтревожени, сте по-предразположени към развитие на чревни проблеми.

Сред причинителите на проблемите с дебелото черво са и:

Симптоми на проблемите с дебелото черво

Често свързваме тези признаци с други състояния като стомашно разтройство, преяждане или просто поредния напрегнат ден в забързаното ежедневие.

Все пак, трябва да бъдем много внимателни при появата на тези симптоми повече от веднъж седмично и се превърнат в правило, а не в изключение:

Болки в корема

коремните болки може да са признак за проблеми с дебелото черво

Става въпрос за болката, намираща се в долната част на корема, както и онази, която се усеща като стомашни крампи. Тя е остра и задушаваща.

Коремната болка започва леко, след което се усилва (умерена, а после се влошава).

Обикновено продължителността на симптомите е 2 часа и по-малко и се усеща облекчение при движение на червата.

Началото на болката съвпада с чувството когато ти се ходи до тоалетна, с промяната в честотата на изхождането или с консистенцията на изпражненията.

Това състояние може да бъде и в следствие от консумацията на определена храна.

Проблеми с чревното движение

Те се появяват като диария или запек, а понякога дори като комбинация от двете. Съпровождат се и от подуване на корема и прекомерно количество газове.

В следствие на това, може да възникне непълно чревно движение, или изхождане, както и появата на слуз в изпражненията.

Проблеми с храносмилането

Честото гадене и повръщане могат да доведат както до проблеми с дебелото черво, така и до изгарящо чувство в средната секция.

Друг индикатор, който е добре да имаме предвид, е чувството за глад след хранене, което е следвало да ни засити.

Предупредителни знаци за рак на дебелото черво

Докато проблемите с дебелото черво могат да се лекуват с балансирана диета и намаляване на стреса, следва да се изключат някои по-сериозни заболявания като рак.

Някои от симптомите за рак на дебелото черво са:

Коремни крампи

Често се срещат след обилно хранене.

Въпреки това, ако се появяват за по-продължителни периоди от време без наличието на други симптоми, като увеличават интензитета си, могат да бъдат знак за рак на дебелото черво.

Умора

умората може да е признак за проблеми с дебелото черво

Вярно е, че в днешно време се счита за нормално да сме изморени.

Все пак, ако без значение колко време спите и каква физическа дейност извършвате през деня, сте винаги мудни, отпаднали и сънливи, това може да е предупредителен знак.

Необяснима загуба на тегло

Ако не сте на диета и не сте променили нищо в храненето си, но въпреки това продължавате да отслабвате, трябва да се консултирате с лекар.

Загубата на най-малко 5% от теглото за половин година е знак, че нещо не е наред.

За да растят, раковите клетки се хранят с натрупаните мазнини, а имунната система изгаря повече калории когато се бори срещу нещо.

Промяна на изпражненията

Появата на кръв, както и промяната в цвета, размера и формата на изпражненията са признаци, които не бива да подминавате.

Също така трябва да следите тези промени при полипи в червата, тъй като могат да станат канцерогенни с времето.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.