Някои причини за подуване на корема ни

Понякога е полезно пиенето на чай, който помага за храносмилането след хранене, за да се избегне чувство за подуване на стомаха и отърваване от излишните газове. Също така е добра идея добавянето на подправки към храната, които допълнително подпомагат храносмилането.
Някои причини за подуване на корема ни

Последна актуализация: 15 декември, 2018

Подуване на корема ни не е проблем само за външния вид – той представлява здравословно неразположение, с което трябва да се справим, преди да се превърне в хронично заболяване.

В тази статия ще говорим за многото причини, поради които може да получите подуване на корема и ще ви предложим някои натурални средства, които могат да ви помогнат за бързото му разрешаване.

Недостатъчно дъвчене може да бъде причина за подуване на корема ни

Това е често срещан проблем в наши дни, защото хората обикновено се опитват да правят всичко бързо. Много от нас ядат бързо на работа, седейки на бюрото или докато са в чата. Причината е, че не дъвчем храната както трябва.

Това затруднява нашите органи да обработват чрез забавяне или възпрепятстване на храносмилането, което може да доведе до подуване на корема ни наред с други неудобства.

Дъвченето на храната има много други предимства, както и това, че ни кара да се чувстваме по-удовлетворени и да ядем по-малко като цяло.

Важно е да се помни, че процесът на храносмилане започва в устата със слюнката, която съдържа важни храносмилателни ензими. Колкото повече дъвчем храната, толкова по-добре тя се обработва от организма.

Чревни паразити

Чревните паразити са основен здравен проблем, но за съжаление са много трудни за откриване. Това е така, не защото паразитите нямат симптоми, а защото е трудно да се определи техния източник.

Например, паразитите може да предизвикат нервност, раздразнителност, нарушения в храненето, усещания за сърбеж в ноздрите или ректума, както и подуване на корема ни.

Някои хора изпитват този проблем, когато ядат нещо, което не искат да ядат. В този случай корема ни се подува, без значение от това, което ядем.

Отстраняването на паразитите, естествено, не е лесно. Трябва драстично да се намалят или премахнат захарните и пшенични продукти от диетата, защото те са храна за паразитите. В допълнение, трябва да се приемат добавки като чесън и тиквени семки, кориандър и люти подправки.

Може също така да вземете пробиотици за подпомагане производството на здравословни чревни бактерии и като се опитвате да избегнете запек, тъй като това може да допринесе за паразитна инфекция.

чесън

Твърде много ядене

Дори и със здравословни храни, ако ядете твърде много или приемате повече, отколкото тялото се нуждае, това може да доведе до подуване на стомаха.

Винаги трябва да спираме да ядем в момента, когато се чувстваме сити. Но моментът, в който искаме и десерт, въпреки че всъщност вече сме преяли е добър пример за преяждане.

Един добър начин да се избегне това е чрез пиене на чай, който улеснява храносмилането, вместо десерт. Това може да помогне за предотвратяване на подуване на корема ни.

Газове

Съществуват някои храни, които особено предизвикват газове и някои хора са по-податливи на този проблем, отколкото други. За тези моменти препоръчваме пиенето на чайове, направени от анасон, мента и маточина, както и добавянето на подправки като кимион и копър към супи – особено тези, които съдържат боб и зеленчуци, които могат да предизвикат газове.

чайове срещу подуване на корема ни

Хранителни непоносимости

Понякога имаме газове, защото имаме непоносимост към непозната храна. Най-честите виновници са глутен или лактоза и ако подозираме, че имаме една от тези непоносимости, трябва да бъдем правилно диагностицирани.

Един начин да се открие това, е премахването на тези храни от ежедневното хранене за един месец. Така ще определим дали се чувстваме по-добре и дали имаме по-слабо подуване на корема ни.

Емоционални проблеми

В допълнение към всички посочени по-горе причини, някои хора имат проблеми с храносмилането поради емоционални проблеми, тъй като функцията на храносмилателната система се свързва с нашите преживявания и благополучие. В тези случаи, страдащите ще забележат, че подуването на корема има връзка с дните, когато сте по-стресирани, отколкото обикновено.

За да се помогне за решаването на това, препоръчваме да се консултирате с терапевт или да откриете хомеопатията и други релаксиращи терапии като масаж, рефлексология, йога, тай чи и т.н.

релаксиращи терапии срещу подуване на корема ни

Нездравословни вечери

Вечерята трябва да бъде най-лекото хранене за деня, защото през нощта тялото няма много останала енергия за смилане на храната. Ако установим, че се събуждаме сутрин с подут корем, време е да променим вечерята си.

Салатите са много здравословни например, но е по-добре да се ядат през деня или по време на обяда. Варените зеленчуци и сосове са по-подходящи за ядене вечер.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.