Признаци и симптоми на варици на хранопровода

Езофагеалните варици се проявяват със симптоми, които някои хора пренебрегват, докато не се влошат. В тази статия открийте възможностите за лечение на това състояние.
Признаци и симптоми на варици на хранопровода

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Всички знаем какво са разширени вени: вени, които причиняват венозна недостатъчност. Съществуват обаче и езофагеални варици, които са разположени в края на хранопровода и затрудняват притока на кръв.

Важно е да говорите с вашия лекар в случай на някакъв признак или симптом на варикоза на хранопровода, който понякога може да бъде объркан с други не толкова сериозни проблеми. Ранното лечение ще помогне да се гарантира, че състоянието не се влошава.

Как да разберете дали имате варикози на хранопровода

Варици на хранопровода

Най-големият риск, свързан с варикоза на хранопровода, е възможно разкъсване и кървене.

За да разберете дали имате варикоза на хранопровода или не, важно е да вземете предвид някои фактори, които влияят на появата и възможните признаци на това заболяване, които трябва да вземете предвид.

Въпреки това, много пъти варикозите на хранопровода са безсимптомни, а симптомите, които се проявяват, могат да бъдат объркани с други по-малко сериозни състояния.

Нека видим какви са:

  • Черни изпражнения: Въпреки че може да не се притесните твърде много от този цвят, ако той се дължи на това състояние, означава, че се наблюдава наличието на кръв. Това се случва при разкъсване на вените.
  • Повръщане на кръв: Отначало може да почувствате замаяност, докато накрая не повръщате кръв. Ако това се случи с вас, трябва незабавно да отидете при вашия лекар.
  • Загуба на съзнание: Това обикновено се случва поради кръвоизлив, причинен от езофагеални варици, което води до виене на свят и припадък в по-тежките случаи

Ако тези симптоми продължат, трябва да отидете на лекар възможно най-скоро. Загубата на съзнание, замаяността или повръщането на кръв могат да бъдат предупреждение, че страдате от това рисково състояние.

Диагноза: Ендоскопия

Жена пациент и жена доктор

За да постави надеждна диагноза, вашият лекар ще извърши ендоскопия. Тази процедура също позволява на лекаря да вземе биопсии.

За да направите това, лекарят въвежда камера в хранопровода, за да провери дали има необичайни вени. Ако бъдат открити такива, тази процедура също позволява да се прецени степента им на увреждане. (Дали са много разширени, много ли са на брой, има ли силно кървене в областта и т.н.)

Вашият лекар ще избере едно или друго лечение в зависимост от вида на откритите вени. Например, ако вашият лекар не открие много увредени вени, ако те са малки и няма кръвоизлив в областта, той може просто да препоръча проследяване, за да види как ще се развиват.

Опции за лечение на варици на хранопровода

Признаци на варици на хранопровода

Ендоскопиите позволяват на лекарите да поставят точна диагноза и да изберат подходящо лечение.

Както споменахме по-горе, лечението ще зависи от вида на вените, открити чрез ендоскопия. Ето някои от възможностите за лечение, които са налични:

  • Медикаменти: Ако няма кървене, въпреки че вените са големи, се прилагат лекарства за намаляване на тяхното налягане.
  • Ендоскопска лигация: Лекарите препоръчват тази опция, когато пациентът не може да понася упоменатите по-горе лекарства. Тази процедура се състои в привързване на вените с еластични ленти, за да се благоприятства тяхното изчезване.
  • Ендоскопска склеротерапия: Лекарите я препоръчват, когато има кървене. Състои се от инжектиране на вещество във вените.

Още по темата – варици на хранопровода

Всички тези лечения имат възможни усложнения. Например, лекарствата могат да причинят неприятни странични ефекти като гадене, диария или замаяност.

Поради тази причина, вашият лекар ще извърши задълбочена оценка, за да открие кое лечение ще работи най-добре за пациента, страдащ от варикозни езофагеи.

Хората, които страдат от цироза (чернодробно заболяване) или които са имали тромбоза, трябва да бъдат по-внимателни със симптомите или признаците, които могат да сигнализират за наличието на езофагеални варици. Въпреки че варикозите на хранопровода могат да се появят по други причини, това са най-податливите рискови групи.

И накрая, ако страдате от тъмни изпражнения или виене на свят или ако повръщате кръв, трябва да отидете на лекар възможно най-скоро. Ранното лечение ще намали болката и дискомфорта ви и ще ви предпази от влошаване.

Ако големи разширения на хранопровода се разкъсат, това може да доведе до доста силно кървене, което може да застраши живота ви. По този начин не трябва да подценявате признаците, които може да ви предупреждават за наличието на тези необичайни вени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Infante Velázquez, Mirtha, Rosado Vargas, Coralia, Pérez Lorenzo, Marlene, Samada Suárez, Marcia, & Hernández Amarán, Mariela. (2013). Factores predictivos de la presencia de várices esofágicas en pacientes cirróticos. Revista Cubana de Medicina Militar42(1), 56-61. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572013000100008&lng=es&tlng=es.
  • Vázquez González, Pedro, & Osorio Pagola, Marcos. (2010). Escleroterapia endoscópica de várices esofágicas. Presentación de un caso: nueva medida a tener en cuenta. MediSur8(5), 76-79. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-897X2010000500014&lng=es&tlng=es.
  • Velásquez Chamochumbi, Hermes. (2006). Hemorragia digestiva por várices esófago – gástricas. Acta Médica Peruana23(3), 156-161. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172006000300006&lng=es&tlng=es.
  • Zumaeta Villena, Eduardo. (2007). Várices esofagogástricas. Acta Médica Peruana24(1), 47-52. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172007000100011&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.