Открийте 6 заболявания на пътешественика

Много от ендемичните болести в тропичните страни се разпространяват като заболявания на пътешественика. Това се дължи на факта, че много хора пътуват в наши дни.
Открийте 6 заболявания на пътешественика
María Muñoz Navarro

Написано и проверено от биолог María Muñoz Navarro.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Когато пътувате в други държави, особено в тропически такива, вие сте изложени на висок риск от заразяване. Затова трябва да вземете необходимите предпазни мерки, като поставянето на ваксини и запознаването със съветите на лекарите предварително, за да избегнете неприятните заболявания на пътешественика.

Повечето от тези болести са сравнително леки, като диарията и респираторните инфекции, затова обикновено не им обръщаме внимание. Но когато заразени пътуващи се върнат в родината си, те могат да застрашат сериозно общественото здраве поради риск от предаване и заразяване на хората около тях.

Заболявания на пътешественика

Често срещано е хората да се заразяват с различни заболявания извън родните си страни. Проблемът от това не е, че те страдат, когато се върнат у дома си, а в това, че могат да предадат заразата и да спомогнат разпространението й. Затова медицинските специалисти наричат тези заболявания “внесени инфекциозни болести.”

В днешно време пътуванията в чужбина са нещо обичайно, затова и инфекциозните заболявания са честа тема на обсъждания. Най-често се срещат стомашно-чревните, респираторните и дерматологичните болести.

Нека се спрем на някои от най-често срещаните заболявания на пътешественика.

Диария на пътешественика

Това е най-често срещаното заболяване сред пътуващите. Въпреки че обикновено е лека, диарията може да причини много неудобства по време на ваканцията ви. Най-честите причинители на това заболяване са:

 • Ентеротоксигенна Escherichia coli (ETEC). Тази бактерия най-често причинява въпросната симптоматика. Освен това паразитите като кокциите се срещат все по-често. Вирусите като ротавируси и норовируси също могат да причинят появата на тази инфекция.
 • Campylobacter jejuni и E. coli. Основната причина за хранителните разстройства. Консумацията на сурово и несготвено месо увеличава риска от зараза.
 • Салмонела. Тази бактерия причинява коремен тиф и паратиф, както и хранителни разстройства и болести.
 • Shigella е друг вида патогенна бактерия, която се разпространява чрез консумацията на заразена храна.

Малария

Въпреки че експертите считат, че болестта е изчезнала от години, тя все още засяга много тропични и субтропични страни, което излага пътуващите на риск от заразяване. Годишно от малария се заразяват между 350-500 милиона души, а смъртните случаи са приблизително 1 милион души. Според информация на Световния план за действие срещу малария.

Все по-често маларията се пренася  в развитите страни поради факта, че много хора пътуват до тропическите държави. Сред населението на ендемичната страна се предава паразита Plasmodium falciparum. В днешно време често хората посещаващи въпросната държава се инфектират.

Комарите пренасят различни заболявания на пътешественика.

Комарите са преносители на редица заболявания на пътешественика, включително и на малария.

Прочетете и: Фенистил: страхотно лекарство при ужилвания, изгаряния и обриви

Заболявания на пътешественика: треска денга

Треската денга е заболяване причинено от вируса денга от семейство Flaviviridae. Тя се предава чрез женските комари Aedes. Въпреки че експертите я считат за ендемично заболяване типично за тропическите страни, този вид треска се среща на все повече места по света поради глобализацията и въздушния транспорт.

Тази болест може да се прояви чрез различни по тежест симптоми, от лека треска до хемарогична треска денга.

За заболяването има ваксина. Проблемът с ваксинирането е, че вирусът има четири серотипа. А това затруднява имунизацията.

Вирус Зика

Както в предходните случаи, пътуванията спомагат бързото разпространение на Зика, който е сериозен проблем за общественото здраве.

Разпространява се чрез ухапване от комарите Aedes, подобно на начина на заразяване с треската денга. Когато здрав комар ухапе инфектиран човек или бозайник, вирусът преминава в кръвта на комара и от този момент насекомото заразява с вируса при ухапване.

Провеждани са проучвания и върху сексуалните контакти като един от най-често срещаните начини за заразяване и предаване на вируса. Причината за това е, че вирусът вирее в семенната течност на инфектирания. Това е много опасно за бременните жени, тъй като плодът може да развие микроцефалия.

Тъй като това е заболяване на пътешественика, заразеният може да пренесе вируса в различни региони при пътуване. Дори има случаи, в които заразените комари пътуват с багажа.

Заболявания на пътешественика: Чикунгуня

Това заболяване причинява тежка артралгия у инфектирания, карайки го да се прегърби. Другите симптоми на заболяването наподобяват тези на денга треска и Зика.

Въпреки че треската денга, от семейството Flaviviridae, може да се предава от майката на детето по време на бременност, също като Зика, тя може да се предаде и чрез сексуален контакт.  Чикунгуня причинява висока температура и болка в ставите, което я различава от Зика.

Тигровите комари (Aedes albopictus) пренасят това заболяване на пътешественика. То се открива в редица различни страни всяка година, най-вече в такива с имигранти.

Кримска-Конго хеморагична треска (CCHF)

До тук видяхме примери на заболявания на пътешественика пренасяни от насекоми. Общото наименование на тези заболявания е вирусни хеморагични трески. Симптомите им варират от асимптомна инфекция до случаи с фатален изход.

Кримска-Конго хеморагична треска (CCHF) е вирусна хеморагична треска предавана чрез ухапване от кърлеж. Тази инфекция причинява треска и по-леко кървене от това при ебола, за който няма противовирусно лечение.

Здравните служители са изложени на риск при лечението на заразения, както и вътрешно болнично предаване на заразата. Въпреки че болестта е често срещана в Африка, както вече коментирахме в тази статия, разпространението й е свързано с предаването на заболяванията на пътешественика.

Куфарите могат да пренесат различни вектори на заболявания на пътешественика.

Куфарите могат да транспортират различни преносители на заболявания от една държава в друга.

Препоръчваме ви да прочетете и: 11 натурални средства, които гонят комарите

Някои превантивни и образователни мерки за заболяванията на пътешественика

Както видяхте трябва да имате предвид някои медицински съвети преди да се подготвите за пътуване. В наши дни заболяванията на пътешественика не трябва да бъдат подценявани, поради факта че все повече хора пътуват всеки ден.

Вземайки някои основни мерки можете да се предпазите от заразяване и да предотвратите бъдещо предаване на тези патогени в своята страна, както и на хората около вас. Става въпрос за следните съвети и препоръки:

 • На първо място потърсете съвет от лекар преди да тръгнете. Това е изключително важно за хората изложени на висок риск, като тези страдащи от хронични заболявания, възрастните хора, децата и бременните жени.
 • Носете с вас брошури с превантивни мерки за избраната от вас дестинация.
 • Прегледайте направените имунизации на всички членове на семейството, които ще пътуват.
 • Бъдете отговорни и вземете мерки за самозащита. Най-вече се пазете от ухапвания от насекоми.
 • Обръщайте внимание на храната и водата, които консумирате.

Въпреки че споменахме някои от най-често срещаните заболявания, с които можете да се заразите по време на пътуване, трябва да запомните, че те не са единствените. Има и други опасни болести като птичи грип, инфлуенца А, SARS, ебола и дифтерия.

Без значение за кое заболяване става въпрос, важното е да спазвате горните съвети и да потърсите адекватна медицинска помощ при поява на някои от симптомите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Freedman, D.O., Chen, L.H. and Kozarsky, P.E. Medical considerations before international travel. N. Engl. J. Med. (2016) 375 (3): 247-260.
 • Pavli, A. and Maltezou, H.C. Malaria and travellers visiting friends and relatives. Travel Med. Infect. Dis. (2010) 8 (3): 161-168.
 • Ross, A.G.P., Olds, G.R., Cripps, A.W., Farrar, J.J. and McManus, D.P. Enteropathogens and chronic illness in returning travelers. N. Engl. J. Med. (2013) 368(19).
 • Noor, R. and Ahmed, T. Zika virus: epidemiological study and its association with public health risk. J. Infect. Public Health. (2018) 11(5): 611-616.
 • Weaver, S.C. and Lecuit, M. Chikungunya virus and the global spread of a mosquito-borne disease. N. Eng. J. Med. (2015) 372(13).
 • Leblebicioglu, H., Ozaras, R., Fletcher, T.E. and Beeching, N.J. ESCMID study group for infectios in travellers and migrants (ESGITM). Crimean-Congo haemorrhagic fever in travellers: a systematic review. Travel Med. Infect. Dis. (2016) 14(2):73-80.
 • Khetarpal, N. and Khanna, I. Dengue fever: causes, complications, and vaccine strategies. Journal of Immunology Research. (2016) 2016:6803098.
 • Mischilnger, J., Rönnberg, C, Álvarez-Martínez M.J. et al. Imported malaria in countries where malaria is not endemic: a comparision of semi-immune and nonimmune travelers. Clin. Microbiol. Rev. (2020) 33(2)

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.