Как правилно да дезинфекцираме рана - основни стъпки

Не забравяйте след почистване да нанесете противовъзпалителен препарат
Как правилно да дезинфекцираме рана - основни стъпки
Mario Benedetti Arzuza

Написано и проверено от лекар Mario Benedetti Arzuza.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Когато се нараните е задължително да третирате получената рана с цел предпазване от инфекции и сериозни последствия. В следващите редове възнамеряваме да поговорим на тази тема. Смятаме, че тя ще ви е от полза, особено за тези от вас, които имат малчугани и държат максимално да ги предпазят в тази активна възраст.

Кожата по тялото ни е създадена така, че да ни предпазва от вируси и други вредни фактори. Когато целостта на кожата бъде нарушена, в тялото ви могат да проникнат бактерии. Те могат да провокират нежелани последствия, сред които сериозни и бързо разпространяващи се инфекции. Затова отделете няколко минути и прочетете внимателно следващите редове, които определено ще са ви от полза!

Стъпки за правилно дезинфекциране на рана

хигиена и почистване на рана
  • Преди да докоснете раната и да започнете да я почиствате е необходимо да измиете добре ръцете си със сапун и вода.
  • Кипнете вода, за да стерилизирате инструментите, които ще използвате за третиране на раната (пинцета, ножици и т.н.).
  • Сложете си латексови ръкавици, за да сте уверени, че няма да допуснете контакт между ръцете и раната. Евентуален контакт може да предизвика инфекция.
  • Ако раната не е много дълбока, просто я промийте със сапун и вода (уверете се, че сапунът е антибактериален). В случай, че е дълбока, използвайте дезинфектант (като хидроген пероксид или хлорхексидин).
  • Ако нямате дезинфектант под ръка, можете да си направите свой собствен. Кипнете вода и добавете малко сол. Използвате йод или алкохол, за да прочистите на зоната около раната. Не нанасяйте течността директно върху нея, тъй като може да увредите допълнително плътта или пък да влошите заздравителния процес.

Препоръчваме ви да прочетете и: Полезните приложения на водороден пероксид

  • Ако наранената зона е засегната от малки частици, използвайте пинцета, за да ги премахнете и да почистите кожата.
  • След като напълно почистите раната, нанесете противовъзпалителен препарат (дезинфектант или пък антисептик). Така ще подсушите мястото и ще помогнете на кожата да се възстанови. Ако пропуснете тази стъпка, рискувате раната да зараства бавно и трудно.
  • Въпреки че за една рана е по-добре да бъде в контакт с въздуха, за да зарасне, понякога е препоръчително да я покриете напълно. Ако случаят е такъв, използвайте стерилна марля. Всеки ден проверявайте превръзката и я сменяйте. По този начин ще следите процеса на оздравяване и ще осигурите на раната необходимата влажност, за да не изсъхне. Компресите създават идеални условия за възстановяване на кожата.
Може да ви заинтересува ...
7 съвета за дезинфекция на плодове и зеленчуци
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
7 съвета за дезинфекция на плодове и зеленчуци

Ежедневното консумиране на плодове и зеленчуци е един от най-препоръчителните хранителни навици. Все пак те поддържат физическото и психическото зд...

 
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.