Как правилно да дезинфекцираме рана

27.10.2015
Не забравяйте след почистване да нанесете противовъзпалителен препарат

Когато се нараните, задължително е да третирате получената рана с цел предпазване от инфекции и сериозни последствия. В следващите редове възнамеряваме да поговорим на тази тема – смятаме, че тя ще ви е от полза, особено за тези от вас, които имат малчугани и държат максимално добре да ги предпазят в тази активна за разнообразни наранявания възраст.

Кожата по тялото ни е създадена така, че да ни предпазва от вируси и други вредни агенти. Когато целостта на кожата бъде нарушена, в тялото ви могат да проникнат бактерии и да провокират нежелани последствия, сред които сериозни и бързо разпространяващи се инфекции. Затова отделете няколко минути и прочетете внимателно следващите редове, които определено ще са ви от полза!

Стъпки за правилно дезинфекциране на рана

miene na race

  • Преди изобщо да докоснете раната и да започнете да я почиствате, необходимо е да измиете добре ръцете си със сапун и вода.
  • Кипнете вода, за да стерилизирате инструментите, които ще използвате за третиране на раната (пинсета, ножици и т.н.).
  • Сложете си латексови ръкавици, за да сте уверени, че няма да допуснете контакт между ръцете и раната: евентуален контакт може да предизвика инфекция.
  • Ако раната не е много дълбока, просто я промийте със сапун и вода (уверете се, че сапунът е антибактериален). В случай, че е дълбока, използвайте дезинфектант (като хидроген пероксид или хлорхексидин).
  • Ако нямате дезинфектант под ръка, можете да си направите свой собствен: кипнете вода и добавете малко сол. Използвате йод или алкохол, за да прочистите на зоната около раната. Не нанасяйте течността директно върху нея, тъй като може да увредите допълнително плътта или пък да влошите заздравителния процес.
  • Ако наранената зона е засегната от малки частици, използвайте пинсета, за да ги премахнете и да почистите кожата.
  • След като напълно почистите раната, нанесете противовъзпалителен препарат (дезинфектант или пък антисептик), за да подсушите мястото и за да помогнете на кожата да се възстанови. Ако пропуснете тази стъпка, рискувате раната да зараства бавно и трудно.
  • Въпреки че за една рана е по-добре да бъде в контакт с въздуха, за да зарасне, понякога е препоръчително да я покриете напълно. Ако случаят е такъв, използвайте стерилиризирана марля. Всеки ден проверявайте превръзката и я сменяйте. По този начин ще следите процеса на оздравяване и ще осигурите на раната необходимата влажност, за да не пресъхва. Компресите създават идеални условия за възстановяване на кожата.

 

които искали