Причини за и лечение на бръчките тип пачи крак

На около 40-годишна възраст тялото започва да губи силиций - минерал, който е съществено важен при формирането на кожната тъкан, косата, ноктите, костите
Причини за и лечение на бръчките тип пачи крак
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 18 декември, 2018

В тази статия ще обясним различните причини за бръчките около очите и някои натурални средства, за да намалим появата на пачи крак.

Пачи крак са тези бръчки, които се появяват във външните ъгли на очите. Какво ги причинява? Как можем да ги предотвратим или да ги намалим? Продължавайте да четете, за да научите повече.

По-долу ще намерите отговори, за да започнете лечение с натурални средства, които ще помогнат да сте здрави и да избегнете появата на пачи крак около очите.

Напрежението в очите е една от причините за бръчки тип пачи крак

Една от причините тези бръчки да се появят и влошат се дължи на напрежение в очната област. Когато не виждате добре и трябва да напрягате очите, започвате да ги присвивате и така допринасяте за появата на бръчки.

Много често може да се случва да го правите, особено ако очите се изморяват лесно или ако страдате от проблеми със зрението като късогледство. Винаги трябва да се грижите за очите и да носите контактни лещи, както е препоръчано от очен лекар. Релаксация на очите е друга важна препоръка.

Как да отпуснете очите?

 • Няколко пъти на ден изплаквайте очите със студена вода – това е най-добрият начин за незабавно увеличаване на кръвообращението в областта.
 • Правете ежедневно леки масажи в зоната около очите. Започнете от вътрешната страна на костта на веждата, правейки малки кръгове.
 • През деня, когато прекарвате часове пред компютъра, разтрийте ръцете една в друга, за да ги стоплите, след това ги поставете върху клепачите за няколко минути. Това ще отпусне очите и ще помогне да подобрите зрението.
 • Затворете очи здраво, отпуснете ги и дишайте дълбоко.
лечение на бръчки пачи крак

Отслабен черен дроб

Друга причина за появата на пачи крак може да бъде отслабен черен дроб.

Какво може да го причинява?

 • Лошо хранене, с високо съдържание на наситени мазнини, рафинирани захари, консерванти и т.н.
 • Лоши навици като цигари или алкохол
 • Отрицателна енергия като гняв

Как да лекувате отслабен черен дроб?

 • Опитайте да избирате по-полезни храни, плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, сушени плодове и семена.
 • Пийте чай от глухарче.
 • Участвайте в дейности, които са добри за емоционалното здраве.
 • Преди да легнете, поставете бутилка с топла вода върху ребрата, за да успокоите черния дроб.
глухарче срещу бръчки пачи крак

Липса на силиций

На около 40-годишна възраст тялото започва да губи силиций – минерал, който е съществено важен при формирането на кожната тъкан, косата, ноктите, костите и т.н. Ето защо е препоръчително да се приема органична добавка течен силиций.

Можете също така да взимате добавка от хвощ – лечебно растение, богато на този минерал.

Грижа за зоната около очите

Накрая неизбежно се нуждаете от козметично лечение за кожата около очите с натурални продукти, които са безопасни за околната среда, но можете да използвате някои домашно приготвени лечебни средства, които са много по-евтини. Това е много деликатна област на лицето и леченията се препоръчват за ежедневно прилагане сутрин и вечер.

Масло от шипка или арган са идеални за суха кожа или ако имате бръчки. Което и масло да изберете, добавете няколко капки масло от здравец – то помага за регенериране на кожата.

pachi-krak-4

В допълнение към подпомагане борбата против бръчки около външната част на очите, можете да прилагате и тези средства, за да отпуснете областта:

 • Резенчета прясна краставица
 • Резенчета суров картоф
 • Охладена лайка

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • León, Blanca. “La cola de caballo (Equisetum, Equisetaceae) comercializada y exportada del Perú.” Revista Peruana de Biología 19.3 (2012): 345-346.
 • López, Jorge H., and J. Jauregui. “Fisiología del envejecimiento.” Bogotá: Impreandes Presencia (1998).
 • Musso, Carlos G., and Paula A. Enz. “Hígado, hombre y cultura.” Rev. Hosp. Ital. B. Aires (2004) 28.2 (2008): 91-92.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.