Тестикуларна торзия: симптоми и причини

Някои мъже са по-склонни да страдат от усукване на тестисите поради дефекти в съединителната тъкан на скротума. Прочетете, за да научите всичко за това състояние!
Тестикуларна торзия: симптоми и причини
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Торзията на тестисите или тестикуларна торзия е състояние, което възниква, когато спермалната връв, която държи тестисите в скротума, се усуква. Това прекъсва кръвоснабдяването на тестисите и околната тъкан.

Тестисите са жлези, които произвеждат сперма. Те имат яйцевидна форма и са разположени в скроталния сак.

Кръвоснабдяването на тестисите идва от артериите на тестисите, които идват през сперматозоида. Междувременно венозното връщане се случва през сперматичните вени, които следват същия път, но обратно. Торзията на тестисите пречи на тези кръвоносни съдове, което води до липса на приток на кръв в тестиса, което ако продължи, може да доведе до отстраняването му.

Тестикуларна торзия: причини

Тестикуларна торзия: мъж с такова заболяване

Някои анатомични форми могат да благоприятстват по-голяма предразположеност към страдащи от това състояние.

Торзията на тестисите или тестикуларна торзия може да се появи във всяка възраст; може да се появи дори при по-възрастни мъже. По-често обаче е по-често през пубертета или през неонаталния период. Някои мъже са по-склонни да страдат от усукване на тестисите поради дефекти в съединителната тъкан на скротума. Няма ясна причина.

Това състояние може да възникне след нараняване на областта на скротала, което предизвиква  възпаление. Освен това може да се появи и след извършване на енергични упражнения. В някои случаи има анатомично предразположение, което позволява на тестисите да се въртят свободно в скротума. Възможно е също така, причината да е в това, че сперматозоидът е по-дълъг от нормалното състояние.

Тестикуларна торзия: симптоми

Болката е основният симптом; тя се характеризира с това, че е внезапна и тежка. Въпреки че болката е локализирана в засегнатия тестис, тя може да преминава към областта на слабините. Дори може да стигне до долната част на корема.

Други симптоми, които могат да съпътстват болката са:

В някои случаи тестисът може да бъде по-висок от нормалния или под необичаен ъгъл. По принцип засегнатият тестис е подут, а кожата на скротума е зачервена и втвърдена.

Интензивността на тези симптоми зависи от това колко дълго мъжът страда от това състояние. Обаче понякога торсията на тестисите може да отзвучи самостоятелно и болката изчезва постепенно.

Тестикуларна торзия: диагностика

Лекарят може да диагностицира тестикуларна торзия, като анализира медицинската история на пациента и направи физически преглед. Ултразвуковото сканиране е образният тест, който потвърждава диагнозата. Това обаче не винаги е необходимо.

Ехографското сканиране показва, че има намален приток на кръв към тестиса. Лекарите посочват този тест, ако не са сигурни в диагнозата.

Лечение

Снимка на хирурзи, които правят операция

Хирургическата операция е най-честото лечение за прикрепване на двата тестиса от вътрешната страна на скротума.

Това заболяване е хирургичен спешен случай и времето е от съществено значение. Това е така, защото колкото повече време минава, толкова по-голям е рискът от некроза на тестисите и необходимостта от отстраняване. Ако лекарите извършат операцията в рамките на първите шест часа, има вероятност тестисът да бъде спасен.

Ако дете се оплаква от внезапна болка в тестисите, препоръчително е незабавно да потърси лекарска помощ. Лечението се състои в отвиване на усукването, както и последващо фиксиране на засегнатия тестис.

В някои случаи, когато има много подуване и операцията не може да се извърши веднага, усукването може да се коригира ръчно. Все пак лекарите трябва да извършат операция възможно най-скоро.

Ако лекарите открият състоянието рано и го лекуват своевременно, тестисът все още може да работи правилно. Частта от тестиса, която трябва да бъде отстранена, се увеличава, ако притокът на кръв се прекъсне повече от шест часа. Обаче понякога тестисът може да загуби способността си да функционира.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sanz Jaka, J. P., Villanueva, J. A., Garmendia Larrea, J. C., Mendívil Dacal, J., & Arocena Lanz, F. (1989). Torsión del cordón espermático. Archivos Espanoles de Urologia.
  • Mongiat-Artus, P. (2012). Torsión del cordón espermático y de los anexos testiculares. EMC – Urología. https://doi.org/10.1016/s1761-3310(04)40737-3
  • Gonzalo-González, A., Longás, J., Pérez-Barrero, P., Infantes, M., Pérez-Alfranca, C., & Ruiz-Pérez, R. (2007). Bloqueo del cordón espermático como tratamiento del dolor crónico testicular. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.