Причини и характеристики на реакцията при шок от студено

Реакцията при шок от студено е процес, характерен за лятото. Това може да доведе до лек дискомфорт, но също и до смърт.
Причини и характеристики на реакцията при шок от студено
Iván Losada

Написано и проверено от хиропрактик Iván Losada.

Последна актуализация: 04 март, 2024

Реакцията при шок от студено е кардио-дихателна реакция, също свързана с храносмилателната система и работата на мозъка. Днешната статия ще обясни защо се случва това.

Това състояние често е свързано с храносмилателния процес, въпреки че основната причина е дефицит в перфузията на мозъка. Всъщност това е следствие от потапящия рефлекс, обусловен от разликата в температурата между тялото и водата, в която влиза човек.

Този процес е по-чест през лятото и е пряко свързан с внезапната промяна на температурата, получена при навлизане във водата. Кръвоносните съдове се разширяват като последица от топлината и слънцето чрез механизъм, който се опитва да поддържа телесната температура в нормалните граници.

Вазодилатацията разсейва топлината на тялото и заедно с изпотяването поддържа температурата в нормалните си граници. По този начин внезапната вазоконстрикция води до реакция при шок от студено, когато изведнъж влезете във вода, която е по-студена от тялото ви.

Илюстрация на храносмилателната система.
Реакцията на шок от студено, често се дължи на оскъдното снабдяване с кръв към мозъка, която пътува до храносмилателната система в процеса на храносмилането, наред с други причини.

Какво точно причинява реакция при шок от студено?

Храната, която ядем, се смесва със стомашни сокове чрез перисталтични движения по време на процеса на храносмилане. Този процес изисква голямо снабдяване с кръв. По този начин той принуждава преразпределението на кръвния поток и благоприятства храносмилателния отдел – в ущърб на други органи или системи.

Имайте предвид, че храносмилателният процес не е най-важният елемент при появата на хидрокукция, а по-скоро „потапящият рефлекс“.

Топлинният удар е причина за реакция при шок от студено.

Потапящият рефлекс

Потапящият рефлекс се появява, когато тялото, особено главата, отиде във водата. Зависи от разликата между температурата на тялото и водата и от рязкостта на потапянето.

Обикновено това се случва, защото има намаляване на сърдечната честота и преразпределение на кръвта чрез свиване на кръвоносните съдове, особено тези в кожата. Това от своя страна се случва, за да се осигури достатъчно количество кръв и кислород в мозъка и да се избегне внезапна промяна в телесната температура.

Потапящият рефлекс е напълно очевиден при децата. Също така хората, които са особено чувствителни към него, се замайват. Освен това, може да доведе до синкоп и дори внезапна смърт от сърдечен арест.

Нашето тяло управлява снабдяването с кръв и кислород в мозъка и по този начин намалява притока им до други органи и тъкани. Сърдечен арест може да настъпи и да доведе до внезапна смърт или удавяне, когато намаляването на кръвоснабдяването и подаването на кислород в сърцето е внезапно и значително.

Реакция при шок от студено и процес на храносмилане

Храносмилането е процес, който разделя хранителните компоненти на по-малки, смилаеми молекули. Тези молекули преминават в тънките черва за реабсорбция на хранителни вещества на първо място.

Времето, необходимо за завършване на храносмилането, варира при отделните индивиди и е свързано с количеството и вида на поетата храна. Например:

 • Обилните ястия с високо съдържание на мазнини увеличават времето за храносмилане
 • Приемът на зеленчуци, плодове и прости въглехидрати ускорява процеса

Времето, в което храната ни остава в стомаха, причинява преразпределение на кръвния поток и може да варира от няколко минути до няколко часа. Това е отговорно за усещането за сънливост, което понякога изпитваме след хранене. Това се дължи на намаляването на количеството кислород, което достига до мозъка.

Можем да кажем, че реакцията при шок от студено възниква, когато човек не е завършил процеса на храносмилане и се потопи в басейн, където температурата е значително различна от тази на тялото му. Този потапящ рефлекс може да причини всичко – от лек дискомфорт до смърт от сърдечен арест.

Симптоми на реакция на шок от студено

 • Звънене в ушите
 • Замъглено зрение
 • Втрисане
 • Гадене
 • Повръщане
 • Загуба на съзнание
Перспективата на замаян човек.

Предпазни мерки

 • Изчаквайте времето на храносмилане, преди да влезете във водата. Имайте предвид, че това време варира в зависимост от количеството и състава на погълнатата храна.
 • Избягвайте  интензивната физическа активност, която би повишила телесната ви температура. Главно, за да се поддържа възможно най-близо до температурата на водата.
 • Избягвайте внезапни гмуркания. Опитайте се да намокрите предмишниците, раменете, лицето, шията и корема си с малко количество вода. Това е, за да балансирате температурата на тялото си с тази на водата, преди да се потопите в нея.
 • Избягвайте да поглъщате студени напитки след интензивна физическа активност, тъй като те могат да доведат до хидрокуция.

Лечение на реакция при шок от студено

Илюстрация на дишате "уста в уста".
При тежки случаи на хидрокуция може да са необходими реанимационни маневри.

Както обикновено, знанията и превенцията са ключови, когато става въпрос за реакция при шок от студено. По този начин трябва да избягвате всички рискови фактори, споменати по-горе.

Издърпайте човека от водата и го подсушете, за да се опитате да върнете нормалната му телесна температура, ако реакцията вече е в ход. Извършвайте реанимационни действия до пристигането на здравните служби, ако има синкоп или кардиореспираторен арест.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Boland M. Human digestion–a processing perspective. J Sci Food Agric. 2016 May;96(7):2275-83. doi: 10.1002/jsfa.7601. Epub 2016 Feb 5. PMID: 26711173.
 • Shattock MJ, Tipton MJ. ‘Autonomic conflict’: a different way to die during cold water immersion? J Physiol. 2012 Jul 15;590(14):3219-30. doi: 10.1113/jphysiol.2012.229864. Epub 2012 Apr 30. PMID: 22547634; PMCID: PMC3459038.
 • Giezenaar C, Lange K, Hausken T, Jones KL, Horowitz M, Chapman I, Soenen S. Acute Effects of Substitution, and Addition, of Carbohydrates and Fat to Protein on Gastric Emptying, Blood Glucose, Gut Hormones, Appetite, and Energy Intake. Nutrients. 2018 Oct 7;10(10):1451. doi: 10.3390/nu10101451. PMID: 30301241; PMCID: PMC6213197.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.