Предимствата на растителните млека и как да ги приготвяте
Растителните млека са чудесна алтернатива на обикновеното мляко. Това важи особено за хора, които страдат от непоносимост към лактоза. Те се използват и от хора, които искат да променят диетата си.
Растителните млека се приготвят с вода и няколко съставки на основата на зеленчуци. Освен това те имат по-малко калории и са без холестерол.
Растителните млека са естествен източник на есенциални мастни киселини, витамини, минерали и други хранителни вещества. Освен това те са по-лесно смилаеми от кравето мляко, съдържат по-малко мазнини и можете да ги използвате в различни рецепти.
В тази статия искаме да споделим с вас най-полезните и вкусни рецепти. Опитайте ги!
Ползи от растителните млека и как да ги приготвяте
Соево мляко
Соевото мляко е едно от растителните млека с най-голяма популярност. То е чудесно за хора с лактозни алергии. Това е така, защото е по-лесно за смилане.
То съдържа много малко калории и е пълно с голям брой изофлавони, мастни киселини и протеини.
В допълнение то също е богато на витамини и минерали, които ви помагат да получите количествата, от които се нуждаете, за да функционира добре тялото ви.
Ползи
- Соевото мляко помага за стабилизиране нивата на кръвната захар.
- То контролира лошия холестерол (LDL).
- Соевото мляко дори се бори със симптомите на менопаузата.
- Повишава гъвкавостта на артериите и помага на кръвообращението.
- Освен това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
- То предпазва здравето на костите ви.
- Соевото мляко поддържа функцията на бъбреците и нервната система.
- И накрая дори се бори се с предменструалния синдром.
Съставки
- ½ чаша соеви зърна
- 1 л. вода
- 1 супена лъжица екстракт от ванилия
Приготовление
- Накиснете соевите зърна във вода за една нощ (най-малко 12 часа).
- Изцедете ги на следващия ден и отстранете обелката им.
- Изсипете ги в блендера. Добавете 3 чаши вода и смесете, докато получите гладка напитка.
- Изцедете сместа през тензух. След това изсипете течността в тенджера.
- Добавете другата чаша вода и екстракта от ванилия.
- Оставете водата да заври и я оставете така на средна температура за 20 минути.
- Оставете да се охлади и съхранявайте течността в хладилника. Пийте в рамките от 3 до 5 дни.
Бадемово мляко
Бадемовото мляко е вкусна напитка с приятен вкус на ядки. Подходящо е за смутита, десерти и други рецепти, които изискват мляко.
Освен това, то съдържа есенциални аминокиселини, витамин Е и антиоксиданти. Това го прави много полезен вариант.
Ползи
- Бадемовото мляко намалява холестерола в кръвта.
- То контролира диарията и повръщането.
- В допълнение то помага на храносмилането.
- Бори се с нервните заболявания.
- Бадемовото мляко предотвратява анемията и умората.
- Увеличава мускулната маса.
- Плюс това увеличава умствената активност.
- Предотвратява остеопорозата.
- Бадемовото мляко разрежда жлъчните киселини, липидите и стеролите.
- То предпазва сърцето ви.
- И накрая то се грижи за чревното здраве.
Съставки
- 15 обелени бадема
- 2 чаши вода
Приготовление
- След като обелите бадемите, ги поставете в съд с вода и оставете да се накиснат за 12 часа.
- След това смесете всичко. Прецедете, след което го изпийте.
Овесено мляко
Овесеното мляко е едно от най-лесните за приготвяне. Освен това е и едно от най-вкусните.
Овесеното мляко се характеризира с високо съдържание на фибри. Също така съдържа витамини и минерали.
Тази напитка няма наситени мазнини. Плюс това съдържа малко количество линолова киселина и витамин Е.
Ползи
- Овесеното мляко подобрява храносмилателните функции.
- То намалява риска от диабет.
- Освен това се бори с холестерола и телесните мазнини.
- Това е източник на енергия.
- То придава повече физическа и умствена издръжливост.
- Овесеното мляко предотвратява преждевременното стареене.
- То ви отървава от излишните жлъчни киселини.
- Плюс това подобрява здравето на кожата.
Съставки
- ½ чаша овес
- 1 л. вода
Приготовление
- Изсипете овесените ядки в тенджера с водата. Оставете я да загрее на средна температура. Оставете така върху котлона за няколко минути.
- След това го отстранете от печката и смесете в блендер. Накрая прецедете през цедка.
Оризово мляко
Оризовото мляко е лека напитка без лактоза или глутен. То се използва за подпомагане на храносмилането и се бори с общи проблеми като диария.
Благодарение на витамините В-комплекс и триптофан това е добра възможност за отпускане на тялото и борба със стреса.
Оризовото мляко е богато на комплексни въглехидрати, аминокиселини и полинаситени мастни киселини.
Ползи
- Оризовото мляко помага в борба с безсънието и безпокойството.
- То увеличава потреблението на енергия на тялото.
- Освен това ускорява метаболизма.
- То има прочистващи свойства и понижава кръвното налягане.
- Оризовото мляко е с много ниско съдържание на калории и помага да отслабнете.
- Повишава кръвообращението и контролира холестерола.
- То е полезно за психическото здраве.
Съставки
- 1 чаша ориз
- 10 чаши вода
Приготовление
- Измийте добре ориза и го запечете на слаб огън, без да използвате олио, масло или друго.
- Когато стане златисто кафяв, добавете водата и го оставете да ври на слаб огън за 2 часа.
След това прецедете течността и я подсладете по ваше желание.
За да получите всички предимства на всички тези зеленчукови напитки, препоръчваме ви да използвате различна рецепта всяка седмица.
Не забравяйте, че те са 100% натурални продукти. Те са без консерванти. Поради това могат да се съхраняват в хладилника само 5 дни.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Bernat, N. (2014). Vegetable milks and their fermented derivative products. International Journal of Food Studies. https://doi.org/10.7455/ijfs/3.1.2014.a9
- Haisman, D. (2011). Imitation Dairy Products. In Encyclopedia of Dairy Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374407-4.00247-8
- Nunes, M. C., Batista, P., Raymundo, A., Alves, M. M., & Sousa, I. (2003). Vegetable proteins and milk puddings. In Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. https://doi.org/10.1016/S0927-7765(03)00040-7