Предимствата на растителните млека и как да ги приготвяте

Те са изцяло натурални и без съдържание на консерванти, затова могат да се съхраняват само 5 дни в хладилника
Предимствата на растителните млека и как да ги приготвяте

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Растителните млека са чудесна алтернатива на обикновеното мляко. Това важи особено за хора, които страдат от непоносимост към лактоза. Те се използват и от хора, които искат да променят диетата си.

Растителните млека се приготвят с вода и няколко съставки на основата на зеленчуци. Освен това те имат по-малко калории и са без холестерол.

Растителните млека са естествен източник на есенциални мастни киселини, витамини, минерали и други хранителни вещества. Освен това те са по-лесно смилаеми от кравето мляко, съдържат по-малко мазнини и можете да ги използвате в различни рецепти.

В тази статия искаме да споделим с вас най-полезните и вкусни рецепти. Опитайте ги!

Ползи от растителните млека и как да ги приготвяте

Соево мляко

Начин на приготвяне на растителните млека: соево мляко

Соевото мляко е едно от растителните млека с най-голяма популярност. То е чудесно за хора с лактозни алергии. Това е така, защото е по-лесно за смилане.

То съдържа много малко калории и е пълно с голям брой изофлавони, мастни киселини и протеини.

В допълнение то също е богато на витамини и минерали, които ви помагат да получите количествата, от които се нуждаете, за да функционира добре тялото ви.

Ползи

  • Соевото мляко помага за стабилизиране нивата на кръвната захар.
  • То контролира лошия холестерол (LDL).
  • Соевото мляко дори се бори със симптомите на менопаузата.
  • Повишава гъвкавостта на артериите и помага на кръвообращението.
  • Освен това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
  • То предпазва здравето на костите ви.
  • Соевото мляко поддържа функцията на бъбреците и нервната система.
  • И накрая дори се бори се с предменструалния синдром.

Съставки

  • ½ чаша соеви зърна
  • 1 л. вода
  • 1 супена лъжица екстракт от ванилия

Приготовление

  • Накиснете соевите зърна във вода за една нощ (най-малко 12 часа).
  • Изцедете ги на следващия ден и отстранете обелката им.
  • Изсипете ги в блендера. Добавете 3 чаши вода и смесете, докато получите гладка напитка.
  • Изцедете сместа през тензух. След това изсипете течността в тенджера.
  • Добавете другата чаша вода и екстракта от ванилия.
  • Оставете водата да заври и я оставете така на средна температура за 20 минути.
  • Оставете да се охлади и съхранявайте течността в хладилника. Пийте в рамките от 3 до 5 дни.

Бадемово мляко

Начин на приготвяне на растителните млека: бадемово мляко

Бадемовото мляко е вкусна напитка с приятен вкус на ядки. Подходящо е за смутита, десерти и други рецепти, които изискват мляко.

Освен това, то съдържа есенциални аминокиселини, витамин Е и антиоксиданти. Това го прави много полезен вариант.

Ползи

  • Бадемовото мляко намалява холестерола в кръвта.
  • То контролира диарията и повръщането.
  • В допълнение то помага на храносмилането.
  • Бори се с нервните заболявания.
  • Бадемовото мляко предотвратява анемията и умората.
  • Увеличава мускулната маса.
  • Плюс това увеличава умствената активност.
  • Предотвратява остеопорозата.
  • Бадемовото мляко разрежда жлъчните киселини, липидите и стеролите.
  • То предпазва сърцето ви.
  • И накрая то се грижи за чревното здраве.

Съставки

  • 15 обелени бадема
  • 2 чаши вода

Приготовление

  • След като обелите бадемите, ги поставете в съд с вода и оставете да се накиснат за 12 часа.
  • След това смесете всичко. Прецедете, след което го изпийте.

Овесено мляко

Начин на приготвяне на растителните млека: овесено мляко

Овесеното мляко е едно от най-лесните за приготвяне. Освен това е и едно от най-вкусните.

Овесеното мляко се характеризира с високо съдържание на фибри. Също така съдържа витамини и минерали.

Тази напитка няма наситени мазнини. Плюс това съдържа малко количество линолова киселина и витамин Е.

Ползи

  • Овесеното мляко подобрява храносмилателните функции.
  • То намалява риска от диабет.
  • Освен това се бори с холестерола и телесните мазнини.
  • Това е източник на енергия.
  • То придава повече физическа и умствена издръжливост.
  • Овесеното мляко предотвратява преждевременното стареене.
  • То ви отървава от излишните жлъчни киселини.
  • Плюс това подобрява здравето на кожата.

Съставки

  • ½ чаша овес
  • 1 л. вода

Приготовление

  • Изсипете овесените ядки в тенджера с водата. Оставете я да загрее на средна температура. Оставете така върху котлона за няколко минути.
  • След това го отстранете от печката и смесете в блендер. Накрая прецедете през цедка.

Оризово мляко

Начин на приготвяне на растителните млека: оризово мляко

Оризовото мляко е лека напитка без лактоза или глутен. То се използва за подпомагане на храносмилането и се бори с общи проблеми като диария.

Благодарение на витамините В-комплекс и триптофан това е добра възможност за отпускане на тялото и борба със стреса.

Оризовото мляко е богато на комплексни въглехидрати, аминокиселини и полинаситени мастни киселини.

Ползи

  • Оризовото мляко помага в борба с безсънието и безпокойството.
  • То увеличава потреблението на енергия на тялото.
  • Освен това ускорява метаболизма.
  • То има прочистващи свойства и понижава кръвното налягане.
  • Оризовото мляко е с много ниско съдържание на калории и помага да отслабнете.
  • Повишава кръвообращението и контролира холестерола.
  • То е полезно за психическото здраве.

Съставки

  • 1 чаша ориз
  • 10 чаши вода

Приготовление

  • Измийте добре ориза и го запечете на слаб огън, без да използвате олио, масло или друго.
  • Когато стане златисто кафяв, добавете водата и го оставете да ври на слаб огън за 2 часа.

След това прецедете течността и я подсладете по ваше желание.

За да получите всички предимства на всички тези зеленчукови напитки, препоръчваме ви да използвате различна рецепта всяка седмица.

Не забравяйте, че те са 100% натурални продукти. Те са без консерванти. Поради това могат да се съхраняват в хладилника само 5 дни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.