Защо пиенето на краве мляко не е полезно

Прекомерната консумация води до рак на простатата при мъжете и рак на яйчниците при жените
Защо пиенето на краве мляко не е полезно

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Днес ще ви разкрием защо не трябва да пиете краве мляко, въпреки че е една от най-популярните и най-консумираните храни на планетата. В продължение на стотици години то е считано за основна част от диетата на всеки човек.

Вярно е, че тази храна съдържа някои основни хранителни вещества, от които тялото се нуждае, като калций например. Въпреки това, последните проучвания са установили, че кравето мляко не е толкова полезно, колкото изглежда. Причината е, че се свързва с най-различни заболявания и разстройства, които стават все по-чести сред хората.

Защо консумацията на краве мляко може да засегне здравето?

Точно както и с други храни, мненията относно ползите или опасностите от краве мляко се различават. За много хора е преувеличено, че храна, толкова популярна и често консумирана, може да бъде вредна за здравето, особено след като е била част от диетата на повечето хора в продължение на стотици години наред. Съществува обаче едно много добро обяснение, което следва да бъде разгледано от всеки потребител.

Според тези проучвания около 1800 г. една крава е произвеждала около 2 литра мляко всеки ден. Това се променя през 1960 г., когато започва използването на изкуствено модифицирани процеси за отглеждане на добитъка и кравите започват да дават между 2 и 9 литра мляко ежедневно.

Краве мляко

Количеството на произвежданото мляко продължава да се увеличава през годините.  Днес се използват различни изкуствени техники за отглеждане. Те включват употребата на антибиотици, генетична селекция при размножаване, промяната на фуражите и употреба на растежни хормони . Всички те увеличават производството на месо и мляко в изненадващи количества.

Индустрията се опитваше да запази тайната, но изследвания разкриха, че всички тези техники и промени имат неблагоприятен ефект върху здравето на потребителите. В действителност, едно неотдавнашно проучване на Харвардския университет потвърди много от предполаганите опасности относно консумацията на краве мляко.

10 причини защо пиенето на краве мляко е вредно за здравето

Защо пиенето на краве мляко не е полезно?
 • Кравето мляко намалява нивото на желязо при децата. Националната академия по педиатрия в Съединените щати публикува проучване през 1993 г., в което сочи, че нито едно дете не трябва да пие краве мляко, преди да навърши 18 месеца. Освен това кравето мляко допринася за загубата на есенциални мастни киселини и витамин Е.
 • Млякото съдържа протеин, наречен казеин, който се използва за направата на лепило. Той може да предизвика възпаление на меките тъкани при много деца. Тези тъкани са в гърлото, носните кухини и параназалните синуси. Ако те се възпалят, детето може да получи затруднено дишане.
 • Консумацията на краве мляко и продукти, произведени от него, се свързват с различни заболявания, включително диабет, множествена склероза, сърдечни заболявания, болест на Крон, синдром на раздразнените черва и дори катаракта.
 • Кравето мляко съдържа необичайни високи количества антибиотици, които са резултат от изкуственото размножаване и техниките за отглеждане на добитъка. Това количество антибиотици допринася за растежа на бактериите, които са по-устойчиви на антибиотици. По този начин, веднъж попаднали в организма, стават по-трудни за преборване, особено при хора, които страдат от сериозни заболявания.

И още

 • Трябва да е ясно, че кравето мляко и продуктите, произведени от него, съдържат около 59 различни видове синтетични хормони, включително стероиди, които могат да се комбинират с други токсини и да причинят дегенеративни заболявания.
 • Млякото съдържа високи нива на мазнини, които могат да повишат нивото на холестерола и да създадат риск от артериална обструкция, особено при младите хора.
 • Кравето мляко е предназначено специално за храносмилателната система на говедата, особено кравите. Когато хората консумират това мляко, те поглъщат компоненти, които нарушават храносмилането и които пречат на усвояването на хранителните вещества от храната.
 • Консумацията на краве мляко се свързва с повечето случаи на алергии и нетолерантност към някои храни. Доказано е, че се отразява на поведението, съня и концентрацията и дори може да предизвика енуреза (нощно напикаване).
 • Различни изследвания са установили, че кравето мляко се свързва с рак на простатата при мъжете, особено ако те консумират 3 чаши на ден. При жените, пиещи краве мляко, рискът от рак на яйчниците достига до 66%.
 • Поради съдържанието на казеин кравето мляко произвежда хистамин и след това слуз. Поради тази причина консумацията на краве мляко и неговите производни често се свързва с астма.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Barrera Méndez, A. M., Pérez, O., & Mauricio, E. (2012). Determinación de resíduos de antibióticos β-lactámicos y Tetraciclinas en leche cruda de cinco ganaderías ubicadas en el municipio de San Luis Talpa y en leche pasteurizada (Doctoral dissertation, Universidad de El Salvador).
 • Ludwig, D. S., & Willett, W. C. (2013, September). Three daily servings of reduced-fat milk: An evidence-based recommendation? JAMA Pediatrics.
 • Monge, J. J. L. S. (2011). Alergia a alimentos. Gaceta Médica de México147(1), 57-66.
 • Samartín Sáenz, S. (2004). Características de la función inmune celular en pacientes con alergia o intolerancia a las proteínas de la leche de vaca: estudio comparativo. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.