Ползите на гела от семената чиа и как да го приготвим
Семената чиа са древна храна, която е добре позната в целия свят от 1970 г. насам.
Смята се, че произходът им от Гватемала и Мексико. Според историческите данни са били консумирани от воините ацтеки за енергия.
Много от техните свойства са научно потвърдени, а тяхната хранителна стойност заслужено ги класира като “суперхрана”.
Въпреки малкият им размер, тези семена са богат източник на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, както и разтворими и неразтворими фибри, които са важни хранителни вещества за тялото.
Тъй като са много малки, когато влязат в контакт с водата се превръщат в естествен гел, който може да комбинирате с други хранителни вещества, за да разнообразите и допълните ежедневното си меню.
Днес искаме да ви разкрием как да приготвяте този гел от семената чиа и някои от предимствата на редовната му консумация.
Опитайте!
Как да приготвим гел от семената чиа?
Ще откриете семената чия в много магазини за хранителни стоки и билки. Тъй като са станали популярни през последните години, вече са широко достъпни.
Съставки
- 6 и 1/2 супени лъжици семена от чиа (100 гр.)
- 2 чаши вода (500 мл.)
Приготовление
- Сложете семената чиа в блендер, добавете водата, и смесете в продължение на няколко минути, докато получите гладка смес.
- Изчакайте още няколко минути, разбъркайте отново и оставете сместа да престои в продължение на 10 или 15 минути, докато се образува гелът.
- След като го получите, смесете половината от този продукт с храна по желание и запазете остатъка за по-късно.
Как да го консумираме
Може да съхранявате този продукт в хладилника до 2 седмици, като в това време няма да загуби своята консистенция. Може да използвате гела като допълнение към:
- Топли и студени зърнени култури
- Сосове от домати
- Горчица
- Салатни сосове
- Сос за барбекю
- Конфитюри и желета
- Кисело мляко и сметана
- Домашно приготвени сладкиши и хляб
Какви са ползите от гела от семената чиа?
Благодарение на високото си енергийно съдържание, хранителни вещества и съдържание на вода, гелът от семена от чиа има множество ползи за тялото и здравето като цяло.
1.Хидратира тялото
Редовната консумация на гел от семената чиа помага на тялото да поддържа нормални нива на хидратация благодарение на комбинацията от вода с минерали като калций, магнезий, цинк и желязо.
Той се препоръчва за спортисти, тъй като допълва минералите, които се губят по време на физическата активност.
2.Подобрява храносмилането
Консумирането на разтворими и неразтворими фибри е чудесен начин да се преборите с лошото храносмилане и киселинността, причинена от пикантни храни и киселини.
Тези хранителни вещества регулират чревната функция и спомагат за поддържането на баланса на рН на организма, за избягване на токсични натрупвания и запек.
3.Регулира нивата на холестерола
Разтворимите фибри служат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.
Гелът също така съдържа незаменими мастни киселини, които прочистват вените и предотвратяват окисляването на липидите.
4.Контролира нивото на кръвната захар
Хранителните вещества, съдържащи се в тези семена не само удължават чувството на ситост, те забавят превръщането на въглехидратите в прости захари в храносмилателната система.
Когато ги добавите към ежедневната си диета, може да регулирате нивата на кръвна захар и да предотвратите шипове и напуквания.
5.Повишава енергията
Есенциалните мастни киселини, протеини и антиоксиданти, съдържащи се в семената чиа повишават умствената и физическата работоспособност, особено при хора, които вече тренират или се занимават с физически дейности през целия ден.
6.Подобрява състоянието на ума
Семената чиа съдържат добро количество триптофан, есенциална аминокиселина, която е свързана с отделянето на серотонин в мозъка и подобряване на настроението.
Консумирането на гела стимулира производството на този невротрансмитер и предотвратява стреса и напрежението.
7.Помага за отслабването
Причината, поради която този гел може да ви помогне да отслабнете, е защото има по-засищащ ефект, който ограничава желанието да консумирате повече калории, отколкото трябва.
Тъй като тази желеобразна субстанция се разширява в стомаха, тя потиска апетита за по-дълго.
В допълнение към това, хранителните вещества и другите активни съединения поддържат функцията на храносмилателната система и метаболизма.
Включихте ли вече тази добавка към менюто си? Горещо ви съветваме да приготвите гел от семена чиа у дома и да го консумирате редовно, за да видите многото ползи, които може да има за тялото.
Може да ви заинтересува ...
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ayerza h, R., & Coates, W. (2011). Protein content, oil content and fatty acid profiles as potential criteria to determine the origin of commercially grown chia (Salvia hispanica L.). Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2010.12.007
- Ixtaina, Y. Caracterización de la semilla y el aceite de chía (Salvia hispánica L.) obtenido mediante distintos procesos. Aplicación en tecnología de alimentos. [Tesis doctoral]. Argentina: Universidad Nacional de La Plata; 2010. 275 p. Recuperado de: http://sedici.unlp.edu.ar/bitstream/handle/10915/2679/Documento_completo.pdf?sequence=1&;isAllowed=y
- Mohd Ali, N., Yeap, S. K., Ho, W. Y., Beh, B. K., Tan, S. W., & Tan, S. G. (2012). The promising future of chia, Salvia hispanica L. Journal of Biomedicine and Biotechnology. https://doi.org/10.1155/2012/171956