Ползите на гела от семената чиа и как да го приготвим
Семената чиа са древна храна, която е добре позната в целия свят от 1970 г. насам.
Смята се, че произходът им от Гватемала и Мексико. Според историческите данни са били консумирани от воините ацтеки за енергия.
Много от техните свойства са научно потвърдени, а тяхната хранителна стойност заслужено ги класира като “суперхрана”.
Въпреки малкият им размер, тези семена са богат източник на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, както и разтворими и неразтворими фибри, които са важни хранителни вещества за тялото.
Тъй като са много малки, когато влязат в контакт с водата се превръщат в естествен гел, който може да комбинирате с други хранителни вещества, за да разнообразите и допълните ежедневното си меню.
Днес искаме да ви разкрием как да приготвяте този гел от семената чиа и някои от предимствата на редовната му консумация.
Опитайте!
Как да приготвим гел от семената чиа?
Ще откриете семената чия в много магазини за хранителни стоки и билки. Тъй като са станали популярни през последните години, вече са широко достъпни.
Съставки
- 6 и 1/2 супени лъжици семена от чиа (100 гр.)
- 2 чаши вода (500 мл.)
Приготовление
- Сложете семената чиа в блендер, добавете водата, и смесете в продължение на няколко минути, докато получите гладка смес.
- Изчакайте още няколко минути, разбъркайте отново и оставете сместа да престои в продължение на 10 или 15 минути, докато се образува гелът.
- След като го получите, смесете половината от този продукт с храна по желание и запазете остатъка за по-късно.
Как да го консумираме
Може да съхранявате този продукт в хладилника до 2 седмици, като в това време няма да загуби своята консистенция. Може да използвате гела като допълнение към:
- Топли и студени зърнени култури
- Сосове от домати
- Горчица
- Салатни сосове
- Сос за барбекю
- Конфитюри и желета
- Кисело мляко и сметана
- Домашно приготвени сладкиши и хляб
Какви са ползите от гела от семената чиа?
Благодарение на високото си енергийно съдържание, хранителни вещества и съдържание на вода, гелът от семена от чиа има множество ползи за тялото и здравето като цяло.
1.Хидратира тялото
Редовната консумация на гел от семената чиа помага на тялото да поддържа нормални нива на хидратация благодарение на комбинацията от вода с минерали като калций, магнезий, цинк и желязо.
Той се препоръчва за спортисти, тъй като допълва минералите, които се губят по време на физическата активност.
2.Подобрява храносмилането
Консумирането на разтворими и неразтворими фибри е чудесен начин да се преборите с лошото храносмилане и киселинността, причинена от пикантни храни и киселини.
Тези хранителни вещества регулират чревната функция и спомагат за поддържането на баланса на рН на организма, за избягване на токсични натрупвания и запек.
3.Регулира нивата на холестерола
Разтворимите фибри служат за намаляване на нивата на холестерола в кръвта и предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.
Гелът също така съдържа незаменими мастни киселини, които прочистват вените и предотвратяват окисляването на липидите.
4.Контролира нивото на кръвната захар
Хранителните вещества, съдържащи се в тези семена не само удължават чувството на ситост, те забавят превръщането на въглехидратите в прости захари в храносмилателната система.
Когато ги добавите към ежедневната си диета, може да регулирате нивата на кръвна захар и да предотвратите шипове и напуквания.
5.Повишава енергията
Есенциалните мастни киселини, протеини и антиоксиданти, съдържащи се в семената чиа повишават умствената и физическата работоспособност, особено при хора, които вече тренират или се занимават с физически дейности през целия ден.
6.Подобрява състоянието на ума
Семената чиа съдържат добро количество триптофан, есенциална аминокиселина, която е свързана с отделянето на серотонин в мозъка и подобряване на настроението.
Консумирането на гела стимулира производството на този невротрансмитер и предотвратява стреса и напрежението.
7.Помага за отслабването
Причината, поради която този гел може да ви помогне да отслабнете, е защото има по-засищащ ефект, който ограничава желанието да консумирате повече калории, отколкото трябва.
Тъй като тази желеобразна субстанция се разширява в стомаха, тя потиска апетита за по-дълго.
В допълнение към това, хранителните вещества и другите активни съединения поддържат функцията на храносмилателната система и метаболизма.
Включихте ли вече тази добавка към менюто си? Горещо ви съветваме да приготвите гел от семена чиа у дома и да го консумирате редовно, за да видите многото ползи, които може да има за тялото.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ayerza h, R., & Coates, W. (2011). Protein content, oil content and fatty acid profiles as potential criteria to determine the origin of commercially grown chia (Salvia hispanica L.). Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2010.12.007
- Ixtaina, Y. Caracterización de la semilla y el aceite de chía (Salvia hispánica L.) obtenido mediante distintos procesos. Aplicación en tecnología de alimentos. [Tesis doctoral]. Argentina: Universidad Nacional de La Plata; 2010. 275 p. Recuperado de: http://sedici.unlp.edu.ar/bitstream/handle/10915/2679/Documento_completo.pdf?sequence=1&;isAllowed=y
- Mohd Ali, N., Yeap, S. K., Ho, W. Y., Beh, B. K., Tan, S. W., & Tan, S. G. (2012). The promising future of chia, Salvia hispanica L. Journal of Biomedicine and Biotechnology. https://doi.org/10.1155/2012/171956