Преборете анемията естествено, като ядете тези 7 храни
Знаете ли, че може да преборите анемията естествено, като включите в менюто си някои храни?
Анемията е състояние, предизвикано от понижен хемоглобин в кръвта. Това е почти винаги поради недостиг на желязо или на хранителни вещества като фолиева киселина или витамин В12.
Това е един от най-разпространените проблеми, свързани със здравословното хранене, и въпреки че се наблюдава при всички хора, най-засегнати са децата и жените.
Тя идва заедно с трудностите в клетъчното окисление, като същевременно пречи на функционирането на много жизненоважни органи.
В резултат на това засегнатото лице е постоянно уморено, а в тежки случаи може да развие условия като хипертония, инфекции и дори да страда от загуба на паметта.
Добрата новина е, че това е проблем, който може да се лекува естествено. Всичко, което е необходимо, е да се храните по-добре и да следите диетата си.
Затова сега искаме да ви разкрием 7 невероятни храни, които помагат за борбата с анемията.
Преборете анемията естествено с тези 7 храни
1. Спанак
С ниска калоричност и високо съдържание на основни хранителни вещества спанакът заслужава едно от първите места в списъка с храни, за да помогне в борбата с анемията.
Той съдържа витамини А и В комплекс, които са необходими за укрепване на имунната система и се бори с умората.
Съдържанието на желязо, цинк и калций в спанака насърчава производството на хемоглобин и помага да се възстанови кръвообращението и по този начин да се подобри окислението на тъканите.
- Идеално е да ядете най-малко 1/2 чаша спанак (75 гр.), за да получите 20% от вашите нужди от желязо.
2. Овес
Освен че е източник на желязо, овесът съдържа витамини и антиоксиданти, които са от ключово значение за лечението на това състояние.
Високото количество хранителни вещества в овеса помага на кислорода и хранителните вещества да се транспортират по-добре във вашето тяло, предотвратявайки физически и психически спад.
Яжте 2 или 3 супени лъжици овес (20 до 30 гр.) на ден, докато показателите на анемията се подобрят.
3. Яйца
Редовната консумация на яйца е навик, който да приемете, за да поддържате енергията на тялото си.
Те съдържат основни аминокиселини и минерали, които работят заедно, за да подпомогнат производството на хемоглобин и антитела.
Техният хранителен профил помага при хронична анемия, като същевременно контролира симптоми като чуплива коса и нокти.
- Добавете яйца в редовната си диета, за предпочитане към закуската.
- Комбинирайте ги с портокалов сок, така че хранителните им вещества да се усвоят по-ефективно.
4. Леща
Лещата е едно от най-добрите бобови растения за всеки, страдащ от анемия.
Съдържанието им на желязо помага при производството на червени кръвни клетки и при проблеми с кръвообращението.
Тя съдържа протеини и антиоксиданти, които помагат за предпазването на клетките от разрушаване, причинено от хранителни недостатъци.
Яжте до 3 порции леща на седмица.
Прочетете още: 8 забележителни качества на лещата
5. Пълнозърнест хляб
Пълнозърнестите храни са чудесен избор, ако искате да се борите с умората и слабостта, причинени от анемията.
Въглехидратите са източник на гориво за вашите тъкани и клетки, което помага за запазването на физическото и психическото развитие.
Пълнозърнестите продукти също съдържат малко количество желязо. В комбинация с други храни ускоряват възстановяването от това състояние.
- Включете цели зърна в закуската си заедно с постно месо, авокадо или плодове.
6. Черен дроб
Плановете за лечение на хора с анемия често включват диета с говежди черен дроб.
Този вид месо е основен източник на лесноусвоимо желязо и затова е един от най-добрите хранителни отговори на анемията.
Яжте черен дроб поне два пъти седмично. Така ще преборите анемията естествено.
7. Нар
Докато нарът не съдържа високи нива на желязо, добавянето му към вашата диета може да помогне при симптомите на анемията.
Той съдържа фибри, калий и други важни минерали, които заедно с противодействащите недостатъци подобряват кръвообращението и процеса на окисление на клетките.
Като ги ядете умерено, увеличавате енергийните си нива и помагате да поддържате баланса на производството на хемоглобин.
- Яжте парче нар всеки ден или пийте чаша сок.
Били ли сте някога диагностицирани с анемия? Освен да следвате препоръките на лекаря си, увеличете консумацията на тези храни.
Не забравяйте, че трябва да ги ядете умерено. По този начин ще се справите с анемията естествено.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Simonson W., Should vitamin C routinely be given with oral iron supplements? Geriatr Nurs, 2019.
- Langan RC., Goodbread AJ., Vitamin B12 deficiency: recognition and management. Am Fam Physician, 2017. 96 (6): 384-389.