Какво всъщност означава да си добър човек

Преди всичко се научете да цените себе си и се научете да казвате не, когато е необходимо.
Какво всъщност означава да си добър човек

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Понякога е трудно да си добър човек.

Някои хора мислят, че това ги кара да изглеждат глупави или слаби. Това обаче е твърде далеч от истината.

Необходимо е търпение, сила и самоконтрол, за да бъдеш постоянно добър човек. Това може да бъде предизвикателство, но когато си добър човек, не се ли чувстваш по-добре?

Много по-лесно е да си винаги щастлив и емоционално здрав, когато се опитваш да откриеш доброто в другите във всеки момент.

Да бъдеш добър човек не означава да си глупак

Добър човек не е равно на глупав човек

Да бъдеш добър човек понякога се бърка с това да си глупав. Това води до недоразумения, като убеждението, че трябва да действате по същия начин, както хората, които се отнасят лошо с вас.

Важно е обаче винаги да взимате умни решения. Ето някои съвети, за да не позволявате на другите да се възползват от вас:

 • Не позволявайте на никого да ви нарани, включително и на вас самите. Ако някой злоупотребява с вас, здравето ви е в опасност. Разкриването на тази злоупотреба няма да ви направи лош човек; това означава, че сте достатъчно добри и достатъчно умни, за да се грижите за себе си и вашите взаимоотношения. Разкриването на злоупотреба и получаването на помощ са правилните неща, които трябва да направите.
 • Не позволявайте на токсичните хора да ви манипулират. Не е добре да се справяте с неудобни ситуации, само за да направите щастливи другите хора. Не им позволявайте да ви манипулират.
 • Никога не се превръщайте в мъченик. Може да мислите, че да бъдеш добър човек означава да страдаш и да се справяш със ситуации, които не ви харесват. Това обаче съвсем не е така. Не е нужно да носите проблемите на другите върху раменете си. Вместо това просто трябва да им покажете известно търпение и доброта, когато сте заедно.

Не позволявайте на хората да ви наранят, защото сте добри с тях. Заслужавате толкова уважение, любов и внимание, колкото и всички останали.

Бъдете добри със себе си

Да бъдеш добър човек значи да си добър и със себе си.

Да бъдеш добър човек не е просто отношение насочено към външния свят. Не забравяйте да мислите за себе си и да се грижите за себе си!

Вероятно сте чували, че ако искате да обичате друг, преди всичко трябва да обичате себе си. Точно това имаме предвид.

Ето защо нашата първа точка е толкова важна. Ако искате да не позволявате на хората да се възползват от вас и да избягват да ви взимат за глупаци, трябва да сте добри със себе си.

Това предполага самооценяване и самоуважение пред всичко останало. Това означава да се спасите най-напред, преди да помагате на другите.

Това не е егоистично действие; вие го заслужавате.

От малки ни карат да вярваме, че мисленето за себе си е нещо отрицателно. Но това не е нито правилно, нито добро.

С течение на времето ще се почувствате изтощени от това, че сте унижени и излъгани, уморени от това, че сте манипулирани и обичани само когато това е удобно за другите.

Ние всички сме хора. Да се превърнеш в жертва е дори точно обратното на един добър човек. Всички се уморяваме, когато другите се възползват от нас.

Да бъдеш добър човек не е това, което мислиш

Какво е да бъдеш добър човек

Често грешим, когато става въпрос за нашите убеждения за кое е добро и правилно.

Помните ли, че грешките не са негативни, а положителен начин до продължите напред? Е, същото се случва тук.

Сега ще докоснем няколко въпроса, които ще ви отворят очите за реалността на това, което означава да бъдете добър човек.

Тръгнете си когато е необходимо

Може да мислите, че неизоставянето на хората, които ви нараняват е правилното нещо, което трябва да направите. Ако обаче не се чувствате добре, ако ви манипулират и не сте щастливи, трябва да си тръгнете.

Имате право да кажете какво мислите

Казвайки на другите това, което искат да чуят ще противоречи на това, което наистина мислите и искате да кажете. Не лъжете себе си или тях.

Винаги бъдете искрени, дори и да не се приемат добре и дори да ви нарани.

Можете да кажете “не”, когато пожелаете

Да кажеш “не” не те прави лош човек. В края на краищата имате собствени задължения и проблеми. Не е нужно да жертвате времето си за другите, ако не можете или просто не искате.

Не е нужно да бъдете съвършени

Не е нужно да сте идеални, за да сте добър човек

Добрите хора не трябва да имат право за всичко. Те правят грешки и понякога възприемат нещата погрешно както всички останали. Научете се от всичко това и не го отричайте или отхвърляйте.

Това ще ви направи дори още по-добри!

Не забравяйте, че да бъдеш добър не означава да бъдеш жертва или да оставиш някой да се възползва от теб. Ценете себе си, обичайте се и се учете от грешките си всеки ден.

Добрите хора не са съвършени, но не са и глупави.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Antoni Martinez, “Saber decir no: claves de la asertividad”, en webpsicologíaenpositivo
 • Romi Arellano, Manuel J. Cuando digo no, me siento culpable. Nuevas ediciones de bolsillo, 2003.
 • Castanyer, Olga. La asertividad. Expresión de una sana autoestima. Bilbao: Descleé de Brouwer, 1996. 348 pp.
 •  «Técnicas para conductas asertivas»www.fundacioncadah.org.
 • Branden, N. (1995). Los seis pilares de la autoestima. Barcelona: Paidós.
 • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad, 54–60.
 • Branden, N. (1989). Cómo mejorar su autoestima. Círculo de Lectores., 1–64. https://doi.org/10.1186/cc1474
 • San Martín, J. L., & Barra, E. (2013). Autoestima, apoyo social y satisfacción vital en adolescentes. Terapia Psicologica31(3), 287–291. https://doi.org/10.4067/S0718-48082013000300003
 • Antonio, P. J. (2000). Yo, Autoestima , Autoconcepto. Plan de Acción Tutorial: Gabes1, 288.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.