Понякога се нуждаем от грижовна ласка

Избягването на този тип емоционална комуникация е не просто избор, но носи и последствия - може да провокира страдание
Понякога се нуждаем от грижовна ласка

Последна актуализация: 04 март, 2019

Грижовната ласка е не просто жест, не е и само контакт кожа в кожа. Ласката представлява своеобразен език, дарява щ с  физическо и емоционално благоденствие.  Тя да развива чувствата на човека.

Съществуват хора, които се страхуват да използват ласки, а други – въобще не ги практикуват. Избягването на този тип емоционална комуникация е не просто избор, но носи и последствия –  може да провокира страдание.

Всеки човек се нуждае от грижовна ласка. Тя е като дишането – укрепва връзката между хората, които се обичат, създава усещане, че те са важни един за друг.

Днес ще поговорим повече за видовете ласки

Ласката е храна за вашето емоционално благоденствие

Грижовна ласка

Всяко живо същество изпитва потребност от физически контакт, за да изпитва усещане за принадлежност към определена група, семейство и т.н. Ако у дома отглеждате животно, вероятно сте забелязали колко е доволно то, когато го галите. Домашният любимец не търси награда за своето поведението, а близост.

И хората, и животните в природата имат нужда от такава връзка, която предлага усещане за безопасност и сила.

Нека да бъдем по-конкретни и да разгледаме темата детайлно.

Грижовната ласка дарява човека с признание

Търсенето на признание не е от егоизъм. Да бъде забелязан човек, е важна потребност. Хубаво е да разполагате с добра самооценка и да се обичате, но не подценявайте факта, че сте социално животно. Получаването на признание е основна негова потребност.

 • Всяко дете, когато се появи на света, се нуждае от някаква връзка или първоначална форма на привързаност, базирана на признание.
 • Ласките, прегръдките и целувките стимулират развитието на мозъчната тъкан на бебето: всички те са емоционално заредени стимули, които създават усещане за безопасност и благоденствие.
 • Всяка положителна емоции стимулира щастието.
 • Ласките са важна част от ежедневните отношения с партньора и децата.
 • Двойка, която не се докосва и не търси физически контакт извън спалнята, може да е изправена пред сериозни проблеми във връзката.

Всеки човек изпитва потребност от ласки, без специфичен повод за това или за постигане на предварително определена цел.

Жестът е по-въздействащ от думите

Понякога се нуждаете от нежна ласка

Понякога не е достатъчно да кажете на някого, че го разбирате, че го подкрепяте и сте с него. Връзката между двама души може да се превърне в рутина и партньорите са се чувстват дистанцирани един от друг. И по-лошо – да започват да говорят за нещата в живота, като получени даром.

 • Привързаността между партньорите, между родителите и децата, никога не бива да бъде приемана даром. Тя се нуждае от постоянно демонстриране – всеки ден и в трудните моменти.
 • В тежки времена думите не са толкова въздействащи, колкото жестовете. Именно в такива моменти грижовната ласка е особено важна. Малките, невербалните жестове притежават мощ, а мнозина ги подценяват.
 • Изричането на думи, като „Извинявай“, „Прости ми“ или „Ще съм винаги до теб, когато ти потрябвам“, може да бъде съпроводено от искрена прегръдка или разбиращ поглед, който предлага допълнителен комфорт,обич и подкрепа.

Видове ласки, които е добре да познавате

Няма един вид грижовна ласка. Психолозите разграничават добри и лоши, дори.

Нека разгледаме колко различни видове съществуват:

 • Ласки, които не изискват физически контакт: комплимент, похвала и точна дума. Когато е най-необходима, тя притежава силата на допира.
 • Негативните докосвания произхождат от токсичното поведение на човека.
 • Ако при общуване използваме сарказъм, игнорираме човека или го излагаме пред обществото – това е психологическо ниво на„негативен допир“ и се отразява върху самооценката му.
 • Ласката може да породи позитивни и негативни емоции. Съществуват докосвания, които вместо да предлагат усещане за безопасност, предават студенина и фалшиво чувство за грижа, които понякога са източник на болка.
 • Истинските ласки трябва да бъдат искрени и естествени. Те изразяват нещо, което идва отвътре на човека и се чувстват от двамата – от даващия и от получаващия.
 • Съществуват условни и безусловни ласки:
  • При условните привързаността се изразява чрез допир, тъй като се очаква получаване на нещо в замяна.
  • Безусловната ласка е предложена безплатно и без очаквания на отплата. Тя е  истински жест на признание и обич.
Ласка и подкрепа

Експерти по емоционалните въпроси казват, че хората изпитват потребност от този начин на комуникация в името на физическото и психическото благоденствие. Важно е да запомните, че жестовете могат да имат значение, само ако идват от точния човек и по точния начин.

Ласките трябва да са истински и напълно искрени, за да бъдат почувствани и от двамата души.

Най-малко очакваната грижовна притежава силата да преборва стреса и да укрепва връзката между хората.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.