Някои въздишки имат по-голямо значение от целувката

Освен облекчението, когато сме уморени, те ни доставят и достатъчно кислород.
Някои въздишки имат по-голямо значение от целувката

Последна актуализация: 10 февруари, 2019

Твърди се, че въздишките показват онова, което е  “останало във въздуха”. Някои въздишки съдържат повече любов от която и да е целувка.  

Каква е истината зад тези фрази?  Странно е как светът на емоциите, включително литературата и популярната психология, са създали един много романтичен образ на въздишките.

Оказва се, че въздишането е повече от пречистващо действие, с което освобождаваме стреса.То крие тъга от миналото, която все още е болезнена.

Ако хората въздишат поради някаква особена причина, тя е, за да могат да оцелеят. 

В тази статия бихме искали да обясним каква е функцията на въздишките в ежедневието ни.

Сигурни сме, че това ще ви бъде много полезно.

Въздишките представляват част от жизнения цикъл

Понякога въздишаме, без да го осъзнаваме. За един час въздишаме до 12 пъти, въпреки че е възможно да не помним дори и една от тези въздишки. Невероятно е, като се има предвид, че тези 12 пъти мозъкът е спасил живота ни, без да го знаем.

Сега ще обясним по-подробно.

Бутоните за въздишки на нашия мозък

Според проучване, публикувано в Nature Magazine, нашият мозък  решава как да дишаме във всеки един момент.   

Установено е, че в “чудния компютър” има две групи неврони.

Хората, извършващи проучването, решават да нарекат тези групи от неврони “бутони за въздишки”.

Бутоните за въздишки на нашия мозък

Това име стои зад един идеален механизъм. Можем да го опишем по следния начин:

 • Когато това се случи, капацитетът на белите ни дробове да обменя кислород във въглероден двуокис не може да се използва ефективно.
 • Двете групи нервни клетки, наречени “нервни бутони” веднага усещат този проблем и “се притичат на помощ”. Тези бутони са две малки структури, разположени в мозъчния ствол.
 • Един след друг тези бутони ни дават заповеди да въздишаме. По този начин можем да отворим алвеолите, което позволява двойно количество кислород на това, което нормално вдишваме, да влезе в дробовете.
 • Тази механична операция е нещо, което правим несъзнателно, без да го осъзнаваме. Въпреки това, както вече казахме, ние го правим по 12 пъти на всеки час. Ето как поддържаме цикъла на живота.

Емоционални въздишки

Сега знаем, че въздишаме, за да оцелеем. Този важен биологичен акт на нашето оцеляване определя и обяснява неволните въздишки.

Има и въздишки, които са известни като емоционални или съзнателни въздишки. Можем да ги опишем по следния начин:

Емоционални въздишки в стресова ситуация
 • Въздишката е емоционално пречистване, когато сме в стресова или неприятна ситуация.
 • Много хора въздишат дълбоко, когато нещата не им се получават. Например, когато се опитваме да направим нещо трудно, независимо дали е физическо или умствено, и не се получава както очакваме, ние въздишаме.
 • По същия начин въздишките са “комините”, през които се освобождават съжалението и нещастието, това, което остава след човека, който ни липсва.
 • Тази информация е толкова странна, колкото и интересна за Карл Тейген – известен учен от Университета по психология в Осло, Норвегия и  експерт по емоционалните въздишки.
 • Според неговата работа въздишката ни помага да покажем съпричастност с друго човешко същество. Когато чуем въздишка от член на семейството или приятел, ние тълкуваме този жест като емоционален негатив, сякаш трябва да окажем емоционална подкрепа.

Това е толкова вярно, че според д-р Тейген емоционалната въздишка отговаря и на инстинкта ни да се присъединим към нашата социална група.

Поемете дълбоко въздух, отпуснете се

Както знаем, самият мозък отговаря за нашето оцеляване.

Оттук можем да заключим, че хората може да имат различни видове дишане в зависимост от момента и необходимостта.

Концентрирайте се върху “вниманието” или практикувайте йога, която също ни учи на различни начини на съзнателно и контролирано дишане за по-конкретни резултати:

 • По-осъзнато присъствие
 • Борба със стреса и да бъдем здрави
 • Да медитираме и да осъзнаваме себе си и нашите нужди
Практикувайте йога за съзнателно и контролирано дишане

Ние препоръчваме следното: научете се да въздишате. С всяка въздишка освобождавате напрежението и тревогите, а това подновява ”цикъла на вътрешния живот”.

Ето какво трябва да правите всеки ден в продължение на 20 минути:

 • Потърсете спокойно място, където можете да си починете психически.
 • Седете с изправен гръб.
 • Изпъчете гърди напред и отпуснете ръце върху скута си.
 • Вдишайте дълбоко през носа 4 секунди и след това задръжте дъха си още 4 секунди. След това издишайте дълго и шумно в продължение на 7 секунди. 

След като започнете да правите това просто упражнение всеки ден, ще забележите промяна в тялото и ума си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.