Ползите от използването на ябълков оцет за изплакване на лицето

Помага също при ухапвания от комари, лекува синини, бори се с пърхота и премахва подкожните косъмчета
Ползите от използването на ябълков оцет за изплакване на лицето

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 02 август, 2022

Освен като дресинг за салати, ябълковият оцет е изключително полезен и за процедури за красота. Готови ли сте да разберете за предимствата от използването на ябълков оцет за изплакване на лицето? Тогава прочетете днешната статия!

Ябълковият оцет притежава невероятни ползи както за кожата, така и за косата и след като го пробвате ще използвате този природен еликсир винаги.

Кои са предимствата на ябълковия оцет за измиване на лицето?

Използването на ябълков оцет за измиване на лицето е страхотно за кожата. Някои от предимствата на този естествен продукт са:

Премахва старческите петна

Това е така, защото ябълковият оцет съдържа мощни съставки, които са отговорни за премахване на мъртвите клетки на кожата и я прави свежа и млада. Вместо да купувате скъпи козметични продукти, които имат само краткотрайни ефекти, опитайте измиване на лицето с ябълков оцет.

Алфа-хидрокси киселините ще се превърнат в един от най-добрите ви приятели, когато искате да скриете няколко години от лицето.

Просто разредете 1 супена лъжица ябълков оцет в ½ чаша вода и използвайте памучен тампон, за да го нанесете върху измитото лице. Оставете го в продължение на 30 минути. Правете тази процедура всеки ден в продължение на 6 седмици.

Намалява акнето и пъпките

намалете акнето по кожата на лицето с ябълков оцет

Ябълковият оцет помага за намаляване на мазнините на лицето, като намалява появата на акне и пъпки. Съдържанието му на ябълчена киселина също може да предотврати инфекции, които са причинени от акне или когато дразните някоя от пъпки, като я изтискате.

Той също така отпушва порите, което позволява на кожата да диша правилно. Може да балансира нивата на рН, ако кожата е прекалено мазна (друга причина за акне).

Това е страхотен тоник за лице

Навлажнете памучен тампон със смес от 1 супена лъжица ябълков оцет и 2 чаши вода. Нанасяйте го върху чисто и сухо лице всяка вечер преди лягане. Няма нужда да изплаквате.

Не се притеснявайте за миризмата, тъй като тя ще се разсее бързо (няма да миришете като „ходещ” салатен бар).

Това ще стегне кожата и ще стимулира по-добро кръвообращение в лицето.

Някои съвети за използването на ябълков оцет върху кожата

Първото и най-важно, с което трябва да сте наясно, че не може да прилагате чист ябълков оцет върху кожата – той трябва да се разрежда с вода. Ако не следвате тази важна стъпка може да получите алергична реакция или петна по кожата. Съотношението трябва да бъде най-малко 1 част оцет към 3 части вода.

Така че, ако искате да приготвите 1 литър от този тоник, използвайте 250 мл. ябълков оцет и 750 мл. вода.

С течение на времето може постепенно да увеличавате размера на ябълковия оцет, който използвате, но никога не го прилагайте чист. И преди да използвате предварително смесен тоник или препарат за почистване, се уверете че го разклащате добре. Можете да добавите и други съставки като например:

  • Зелен чай
  • Етерично масло от хамамелис
  • Гел от алое вера

Преди да нанесете течността за измиване на лицето върху чувствителните зони, се уверете че няма да получите алергична реакция или остър сърбеж. Изпробвайте я върху брадичката или опакото на ръката. Оставете така за няколко минути и ако нищо не се случи, може да го нанесете върху лицето.

Използвайте памучен тампон за лесно прилагане. Някои жени използват ябълков оцет за отстраняване на грима в края на деня, като се възползват пълноценно от този продукт, който обикновено стои върху масата по време на хранене.

Препоръчваме: Грим за начинаещи

Първият път, когато използвате ябълков оцет за измиване на лицето, добра идея е да изплакнете добре с топла вода след 5 минути. След това можете да го нанасяте за по-дълги периоди от време и без изплакване.

Важно е също да помните, че трябва да правите процедури с ябълков оцет само през нощта, защото ако кожата влезе в контакт със слънчевата светлина, това може да предизвика петна или чувствителност към слънце.

Ако излеете сместа в спрей бутилка, това може да бъде освежаващо, стига да внимавате да не попадне в очите. Може да добавите и малко ябълков оцет към ежедневния овлажнител.

Защо да не се възползваме от предимствата му и за останалата част на тялото?

Ябълковият оцет не е просто невероятен природен продукт за лицето. Може да го използвате, за да намалите появата на пъпки и черни точки по други части на тялото.

Други локални приложения на ябълков оцет включват:

Предпазване от вредното въздействие на слънцето

предпазете кожата на лицето от вредното влияние на слънцето

Ябълковият оцет може да помогне за намаляване на херпеси и за успокояване на кожата след прекомерно излагане на слънце.

Премахване на подкожни косъмчета

Ако страдате от подкожни косъмчета, напоете памук в чист ябълков оцет и внимателно почистете засегнатата област. Тъй като той се бори с възпалението и съдържа оцетна киселина, това ще омекоти косъма за по-лесно отстраняване.

Борба с пърхота

Масажирайте скалпа преди вземане на душ, за да отстраните всички мъртви кожни клетки, които са се натрупали. Може също така да добавите малко ябълков оцет към обичайния шампоан. Не забравяйте да търкате енергично с върховете на пръстите си (не с ноктите).

Премахване на синини

Тъй като ябълковият оцет се бори с възпалението и успокоява увредената кожа, това може да насърчи изцелението, когато имате синини и да подобри кръвообращението. Напоете памучен тампон в малко чист ябълков оцет и го нанесете върху синината. Оставете го в продължение на 1 час, преди да приложите лек лосион.

Лекуване на ухапвания от комари

ухапването от комар на лицето може да премине с ябълков оцет

Ухапванията от комари и други насекоми през лятото често са силно сърбящи. Киселинното съдържание на ябълков оцет ефикасно неутрализира сърбежа. Неговите противовъзпалителни свойства също намаляват подуването и ускоряват оздравителния процес.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.