Ползи от джиндифил за жените

В японската кухня, киселият джинджифил се използва заедно с ястията от суши.
Ползи от джиндифил за жените

Последна актуализация: 18 февруари, 2019

Джинджифилът е корен с редица ползи, който традиционно се използва от много култури в целия свят заради лечебните му свойства. Много от тези ползи са от съществено значение за благосъстоянието на жените, като затопляне на студени крака, повишаване на либидото по време на менопаузата, предотвратяване на гадене през бременността или например ускоряване на обмяната на веществата.

По-долу ще ви обясним за ползите от джинджифила за жените, а също така и различните начини, по които можете да го приемате, както и някои оригинални и вкусни начини да го използват в кухнята.

Джинджифил

Джиндифилът (латинското му наименование е zingiber officinale) е използван в продължение на векове в източните държави и има много специфичен вкус. Той е леко сладък, свеж и пикантен. Частта от него, която се използва поради неговите благоприятни свойства е коренището.

ползи от джинджифила - успокоява болката

Ползи за здравето на жените

Редовното приемане на джинджифил има следните предимства:

 • Противовъзпалително и естествено болкоуспокояващо: Джинджифилът се препоръчва за естествено лечение на възпалителни или болезнени заболявания като артрит, артроза, фибромиалгия или хронична умора.
 • Храносмилателно средство: той помага за лечението на лошо храносмилане при газове, гастрит, язва на стомаха, диария и т.н. Също така действа като защитник на стомаха при консумирането на алкохол или по време на приемане на лекарства.
 • Инфекции на гърлото: помага за лечение на инфекции и възпаление на гърлото и е много полезен при загуба на глас и за професионалните певци.
 • Гадене и повръщане: препоръчва се особено през първите месеци на бременността, тъй като не предизвиква странични ефекти за плода или майката. Джинджифилът също така е чудесна добавка по време на химиотерапия за лечението на рак.
 • Помага за предотвратяване на морска болест.
 • Осигурява затопляне: джинджифилът е с висока калоричност, ако се консумира или прилага външно. Особено се препоръчва за хора със студени крайници и по време на студените сезони. Не забравяйте обаче, че през горещите месеци от годината повишава изпотяването.
 • Ускорява метаболизма: неговата калоричност също така увеличава метаболизма, което е много полезно, ако искате да отслабнете.
 • Повишава либидото: джинджифилът е естествен афродизиак. Препоръчваме ви да си приготвяте джинджифил и канела на прах, заедно с мед и да приемате по една супена лъжица на ден.
 • Предотвратява сърдечно-съдови заболявания и повишава кръвообращението: Въпреки това, ако приемате лекарства, джиндифилът може да навреди. Консултирате се за това с лекар.

Как да се консумира

Можете да го приемате по много начини:

 • Суров корен: може да го настържете и да го добавите към всякакви видове рецепти.
 • Под формата на прах: препоръчваме ви да го консумирате на прах, за да може по-лесно да контролирате дозирането. Препоръчваме ви да не превишавате 2 грама на ден и винаги да се консултирате преди това с професионален лекар.
 • Кристализиран: лесно може да откриете кристализиран джинджифил в билкови, диетични, или сладкарски магазини. Имайте предвид, че той е с високо съдържание на захар.
 • В инфузии: гореща инфузия от него е идеална за хора, които са чувствителни към студ.
 • Пресен сок: пресният джинджифилов сок, когато не се злоупотребява, ви дава оригинална и здравословна нотка от ябълка, ананас, моркови и други сокове.
 • Етерично масло: ако го откриете като етерично масло, можете да го използвате за масажиране и за студени крака. Смесете го с овлажняващия крем, който ползвате обикновено и масажирайте добре краката си. Веднага ще усетите голямото количество топлина, което излъчва.

има хиляди ползи от джинджифила , използвайте го дори за сладкиши

Оригинални рецепти

Можете да включите и джинджифила по много начини във всякакви рецепти. Той осигурява редица ползи, например да придадете сочност и свежест в рецептите за торти, сладкиши, бисквити или домашен хляб.

Можете също така да го сварете с мляко или растителна напитка, заедно с канела, анасон и куркума. В резултат ще получите вкусна пикантна напитка, която ще ви затопли.

В японската кухня, киселият джинджифил се използва заедно с ястията от суши. Може никога да не сте го забелязали, но изглежда като оранжев лист с много специален аромат. Японците го добавят за прочистване на небцето след ядене на сурова риба.

И на последно място, кристализираният джинджифил може да ви помогне да украсите сладки и солени рецепти по много оригинален начин. Можете също така да го добавите към горещ шоколад и го оставете да се охлади в хладилника, и приготвите вкусни сладкиши с пикантна нотка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.