Как да се предпазим от гъбички на краката

Носете памучни чорапи, за да предотвратите задържането на влага и топлина
Как да се предпазим от гъбички на краката
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Появата на гъбички по краката се свързва с микроорганизми, които присъстват през цялата година, най-вече през лятото, тъй като топлината и влагата създават благоприятна среда за развитието им.

Областите, в които гъбичките основно се появяват са краката, подмишниците и слабините. Ако сте с наднормено тегло, районите, в които са се образували гънки, дължащи се на излишните мазнини също са уязвими от развитие на гъбична инфекция.

Това е така, защото тези области са склонни да останат влажни поради увеличеното потене или не доброто изсушаване на кожата след къпане.

Има различни лекарства, който бихте могли да използвате, за да премахнете и да предотвратите появата на гъбички. Вашият лекар ще Ви каже правилното лечение след оценка на състоянието Ви, а ние ще Ви предоставим няколко препоръки по-долу.

 Препоръки

оттървете се от досасдните гъбички, като избягвате да ходите боси
  • Избягвайте ходенето боси върху влажна повърхност. Не споделяйте обувки, дрехи или кърпи.
  • Ако ще ходите на басейн или плаж, не носете мокри дрехи за дълго време.
  • Подсушете тялото си добре и обърнете специално внимание на зоната между пръстите на краката, слабините, както и всички гънки. Не използвайте силно търкане. По-добре е да поставите кърпа върху въпросните области и чрез нежни потупвания да премахнете остатъчната влага. Не е добре да наранявате кожата си, защото може да стане по-уязвима към поява на гъбички.
  • Ако краката ви се потят е много по-добре да се използва талк против изпотяване. Носете памучни чорапи, за да предотвратите задържането на влага и топлина.
  • Друг възможен вариант е да използвате сешоар за подсушаване на областта между пръстите на краката.
  • Поддържайте добра хигиена за цялото тяло. Избягвайте дрехи, които не позволяват добра вентилация. Тесните панталони повишават температурата и влагата в областта на вагината, което улеснява появата на гъбички.
  • За предпочитане е да използвате сапуни с неутрално рН. В резултат на това ще имате чистота, която не неранява кожата и помага в борбата с микроорганизмите по-ефективно.
  • Винаги използвайте собствени инструменти, когато си правите маникюра. Това е идеален момент да се заразите с досадните гъбички.  Инвестирайте в здравето си и винаги използвайте вашите собствени инструменти.

Може да предположите наличието на гъбички, ако кожата ви става червена и се появява сърбеж.

Ако имате добро здраве, гъбичките не би трябвало да водят до по-големи проблеми, но ако защитите са Ви отслабени, трябва да се обърне по-голямо внимание. Тези микроорганизми са много опасни за хората с рак, диабет и т.н.

 Естествени средства за борба с гъбички

Солта е много ефективна в борбата срещу гъбички. Ако ги имате във всяка част на тялото си ще е най-добре да си вземете вана с топла вода и чаша сол.

Друг начин е да си направите смес със сода за хляб и малко вода. Приложете на района с гъбички, оставете да изсъхне и след това изплакнете и подсушете нежно.

Чесънът също е огромен съюзник да се отървете от гъбички. Можете да го добавите към вашата храна или да приемате чесън на капсули или хапчета.

оттървете се от досасдните гъбички с помощта на чесъна

Чесънът съдържа два основни продукти сред многото си съставки, които са отговорни за работата в полза на вашето здраве: алицин и диалил дисулфид.

Джинджифилът е друг възможен вариант. Можете да го добавите към вашата храна или да го приемате под формата на инфузия.

Можете също така да потопите краката си в топла вода със сол и ябълков оцет.

Трябва със сигурност да се намали консумацията на захар, защото това благоприятства растежа и развитието на гъбички. Важно е да се подчертае, че ако имате заболяване, при което имунната ви система е отслабена е още по-необходимо да посетите лекар, когато подозирате наличие на гъбички. По този начин ще избегнете негативните и опасни последици за здравето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.