Как да предотвратим появата на гъбички по краката

Ако имате късмет и успеете да забележите появата на гъбичките още от самото ѝ начало, едно от първите неща, които трябва да направите, е да отидете на педикюр.
Как да предотвратим появата на гъбички по краката

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Много хора страдат от гъбички по краката, като същевременно на този проблем се обръща най-малко внимание – до момента, в който те са се развили напълно. Важно е да отбележим, че развитието на гъбичките е изключително бавен процес. Обикновено е необходимо 3 пъти повече време, отколкото да порасне един нокът. Затова е много трудно проблемът да бъде забелязан. Когато го установите, краката ви вече са изцяло заразени и трябва да започнете лечение, което напълно да премахне гъбичките. За да избегнете тези проблеми, най-добре научете повече за начините за предотвратяване на появата на гъбички по краката.

Научното наименование на болестта е онихомикоза. Важно е да знаете, че пълното излекуване е трудно. Лечението изисква много време и постоянство, за да бъдат гъбичките премахнати напълно. Те могат да бъде лекувани с естествени средства или с кремове за локално приложение. В тази статия ще ви предложим съвети за предотвратяване на появата на гъбички по краката.

Причинители на гъбички по краката

Една от причините за появата на гъбички по краката най-често е потенето, затова страдаме от тях най-много през лятото – тогава, когато краката са във влажна среда през по-голяма част от деня. Ако прекарвате повече време в басейни или под душове, инфекцията ще стане по-сериозна. Както вече знаете, гъбичките се разпространяват лесно във влажна среда, затова винаги внимателно подсушавайте краката си.

Симптоми

Един от симптомите на гъбична инфекция, който трябва да имате предвид, е промяната на цвета и удебеляването на нокътя. Понякога се случва и краката да придобият силна миризма. Добре е да знаете, че гъбичките се размножават не само върху ноктите, но и между пръстите, а там могат да бъдат излекувани по-лесно и така да се предотвратят усложнения.

Растежът на нокът с гъбички е също много бавен и това може лесно да ви направи впечатление. Проблемът е, че ще го забележите, едва когато нокътят получи оцветяване или удебеляване, различно от нормалното състояние. Затова ви препоръчваме да обръщате внимание на всяка промяна – тя може да е решаващ фактор за предотвратяване на инфекция или болест.

Ако имате късмет и успеете да забележите появата на гъбичките още от самото ѝ начало, едно от първите неща, които трябва да направите, е да отидете на педикюр. Там ще премахнат заболялата част от нокътя, което ще помогне отдолу да израсте напълно здрав нов нокът. Тази процедура може би не ви се вижда най-доброто решение, но е добре да знаете, че, ако вече имате нокът с гъбички, по-добре е той да бъде премахнат, защото иначе може да ви създаде множество неприятни проблеми.

Как да се предпазите от гъбички на краката

  • Важно е от време на време да носите отворени обувки, които да позволяват на краката ви да дишат, защото гъбичките винаги се развиват на тъмни, влажни и топли места. Затова не забравяйте да проветрявате краката си колкото е възможно повече.
  • Не ходете боси на места, където има много хора, като например душове при тренировъчни зали, басейни и др.
  • Подсушавайте често краката си — след баня и когато са потни.
  • Ако от време на време излагате краката си на пряка слънчева светлина, лесно ще избегнете този проблем.
  • Не споделяйте обувките си с други хора, защото никога не можете да знаете, дали не са заразени с гъбички.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fraile Alonso, M. D. C., Gijón, E. G., & De Unamuno Pérez, P. (2010). Onicomicosis. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(10)70103-1.
  • Larruskain Garmendia, J., Idígoras Viedma, P., & Mendiola Arza, J. (2008). Onicomicosis: diagnóstico y tratamiento. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud, ISSN 1130-8427, Vol. 32, No. 3, 2008, Págs. 83-92. https://doi.org/10.1016/j.riam.2010.01.007.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.