Пригответе сами домашни препарати за почистване на петна

· 04.01.2016
Комбинацията от лимонов сок и сол е мощен продукт за премахване на кафе, чай или мастило

Независимо от причината за появата на петна, те често са трудни за напълно премахване и почти винаги се налага да прибягвате до различни почистващи продукти, които биха могли да повредят самата тъкан. В днешно време на пазара съществува разнообразие от възможности за почистване на петна, но обикновено те са пълни с химикали, които могат да навредят както на здравето, така и на околната среда.

Днес все повече хора търсят екологични алтернативи за пране на дрехи и почистване на петна – алтернативи, по възможност безопасни, ефективни, евтини и лесни. Ако все още не сте опитвали някой домашен препарат за отстраняване на петна, каним ви да научите повече в следната статия. Ще ви обясним как да приготвите няколко разновидности в домашни условия, така че да спрете да използвате скъпите продукти, които могат да причинят много щети на здравето и природата.

Сода за хляб за отстраняване на петна

soda

Содата бикарбонат е без съмнение един от най-добрите продукти, които имате на разположение у дома. Този бял прах е евтин и може да ви помогне с много почистващи задачи в къщата, особено когато става дума за премахване на петна от дрехите.

  • Петна от пот или повръщане: Ако дрехите са изцапани от пот или повръщане, това, което трябва да направите, е да смесите 6 супени лъжици сода за хляб с ½ чаша топла вода и да приложите сместа директно върху изцапаното място. Оставете да престои в продължение на 15 минути и след това изплакнете с топла вода. Ако петното не излезе при първия опит, повторете тази процедура и изперете дрехата, както обикновено.
  • Петна от мазнини: Те могат да бъдат истински проблем, защото мазнините са склонни да полепват здраво върху влакната на тъканта. Содата бикарбонат е чудесен начин да ги отстраните, защото ги абсорбира. За да използвате това домашно средство, поръсете директно върху петното, оставете да престои в продължение на 30 минути, изстържете внимателно и изплакнете.

Оцет за отстраняване на петна

Оцетът е един от най-добрите натурални почистващи продукти, които можете да откриете. Тази течност е мощен препарат за отстраняване на петна – както от дрехи, така и от други повърхности – килими, подови настилки, мебели.

  • Обикновени петна: За премахването им от дрехи или друга повърхност смесете ½ чаша оцет с 1 литър топла вода и ¼ чаша сода за хляб. Нанесете сместа директно върху петното и оставете да престои 15 минути преди изплакване.
  • Петна от мухъл: Оцетът е много добър и за премахване на петна от плесен. Смесете равни части оцет и сол и нанесете сместа върху петното.

Лимон и сол за отстраняване на петна

limonov sok

Лимоновият сок е натурално средство за отстраняване на упорити петна и когато се смеси със сол, се създава мощен продукт за почистване на кафе, чай или мастило.

  • Тъмни петна: Смесете ¼ чаша лимонов сок, няколко супени лъжици сол и ½ топла вода в купа. Нанесете тази смес директно върху петното за 10 минути преди изплакване с топла вода.

Царевично нишесте и талк за отстраняване на петна

Комбинирането на царевично нишесте и талк създава ефикасен домашен препарат, идеален за почистване на тъмни петна от облеклото, например вино.

  • Петна от червено вино: За да премахнете тези упорити петна, смесете равни части царевично нишесте и талк и приложете тази паста върху петното. Оставете да действа за около 15 минути, преди да изплакнете с топла вода. Ако е необходимо, повторете горните стъпки.

Яйчен жълтък за почистване на петна

Третирането с яйчен жълтък е страхотно за премахване на петна от кафе.

  • Петна от кафе: Смесете 1 жълтък с ½ чаша топла вода и приложете директно върху дрехи, оцветени с кафе. Оставете така 20 минути, преди да изплакнете с хладка вода.