Подсилете аромата на вашите зеленчукови ястия с тези съвети

Знаете ли, че зеленчуците съдържат много захари? Количеството им може да се промени в зависимост от начина, по който ги приготвяте.
Подсилете аромата на вашите зеленчукови ястия с тези съвети

Последна актуализация: 04 февруари, 2019

Готвенето никога не е лесна задача. Нещо повече, подсилването на вкуса на вашите ястия, за да ги направите вкусни за всеки член на семейството, е само по себе си предизвикателство, да не говорим за избора на зеленчуци.

Нека не забравяме, че начинът, по който човешкото тяло разпознава аромата, е свързан с вкуса, който храните имат. Ето защо вкусът на храната ни дава чувството на удоволствие, когато я ядем.

При зеленчуците става въпрос за друга история. Може би неприязънта към тази група храна се е увеличила от свързването й с това, което майка ни е карала насила да ядем и с това какво е казвала устата ни.

Без значение каква е причината, много хора не са големи фенове на зеленчуците. Въпреки това, начинът, по който ги готвите могат да окажат голямо влияние.

Ето списък на някои страхотни съвети, които да опитате, когато сте в кухнята.

Подсилете вкуса на вашите зеленчукови ястия с тези съвети

Подсилете вкуса на вашите зеленчукови ястия с малко масло

Солено, сладко, горчиво, пикантно: всичко е възможно

Всеки може да ви каже, че зеленчуците са прекрасни за вашето здраве.

Все пак, това ще повдигне друг въпрос: защо е толкова трудно да се ядат, ако са толкова полезни?

Вероятно има нещо общо с отрицателните спомени, които вкусовете произвеждат в устата ни.

Този набор от малки съвети може да ви помогне да се насладите на изисканите вкусове на зеленчуците.

Сладко

Въпреки че може би няма не повярвате, повечето зеленчуци имат доста високо съдържание на захар. То варира в зависимост от зеленчуците. С други думи, репичките и зелето са зеленчуци, но те нямат еднакво съдържание на захар. Освен това захарното съдържание варира в зависимост от начина, по който приготвяте зеленчуците.

Поради това сухите методи за готвене като печене или пържене могат да противодействат на всеки горчив вкус, който зеленчуците могат да имат, защото карамелизирането на техните захари подсилва вкуса им.

Ако зеленчуците са покрити с масло, се получава нещо, което е известно като “ефекта на Маяр”.

Горещото масло бързо изпарява влагата на повърхността. В резултат на това получаваме по-меки зеленчуци със страхотен външен вид.

В същото време, техният вкус е прекрасен и сладък и те са страхотни добавки към други съставки.

Солено

Внимавайте с добавянето на сол във вашите ястия

Сега сме на път да въведем много субективни основания: как хората подправят храната си зависи от тяхната култура.

Например в Индия е обичайно да се използват подправки, които са доста пикантни (къри, чесън, лук, соев сос, люти чушки), за да придадат на храната характерен аромат.

Ако обаче сте от хората, които обичат да използват сол, когато подправяте зеленчуците, трябва да знаете как да я използвате:

  • С гъби, кориандър, чесън или лук, трябва да измерите колко сол използвате. Тези съставки могат да загубят своя вкус и използването на прекалено много сол би оказало обратен ефект.
  • От друга страна, за гарнитури и по-сладки съставки като тиквички или юка, използването на сол е 100% препоръчително.

Въпрос на проба е дали вкусовете са правилни или не.

Горчиво

Въпреки че може да ви изненада, горчивите вкусове са по-полезни за вашите ястия, отколкото можете да си представите. Благодарение на уникалните елементи на горчивия им характер, те контрастират със сладките вкусове.

Лют пипер, съчетан с грах, грах и картофи или магданоз в салати със сладък дресинг са някои очевидни примери.

В допълнение, кимионът е идеалното решение за печени моркови.

Пикантно

Добавете пикантен вкус на вашите ястия с малко пипер

Преди да използвате този съвет, винаги трябва да помните, че непропорционалната пикантност във вашите ястия е склонна да бъде контрапродуктивна за вашето здраве.

Въпреки това е редно да се подчертаете отново, че ако можете да контролирате колко често ги използвате, малко подправки могат да покажат храни чрез силните си и екзотични вкусове.

Най-известният пикантен зеленчук са лютите червени чушки. Тази малка съставка предизвиква отличително усещане и реакция във вкусовите рецептори.

Съчетани с други зеленчуци, те ще дадат на вашите ястия чудесна комбинация от усещания.

Кисело

Зеленчуците рядко съдържат киселинността, която ни харесва.

Все пак знаем, че всичко е възможно в кухнята. Ако искате да добавите киселинна нотка към вашите зеленчукови ястия, лимонът (който е плод) е най-добрият ви съюзник.

Дори ако това е съвсем малко количество, за да придадете на вашите ястия малко влага, резултатът винаги ще бъде възнаграждаващ.

Обичайно е да се приложи този киселинен трик в салатите и почти винаги е приятно за всички вкусове. Точно както при зехтина, оцета или горчицата, това е въпрос на вкус.

Не забравяйте, че готвенето е изкуство, което включва свобода, творчество, любов и отдаденост.

Ако решите да опитате по-смели комбинации за зеленчуците и други видове храни, можете да го направите.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.