Какво представляват тъмните петна по езика?

Тъмните петна по езика могат да се дължат на различни причини. Не се тревожете: има много фактори за появата им. Сред най-често срещаните са цигарите и лошата орална хигиена.
Какво представляват тъмните петна по езика?
Iván Losada

Написано и проверено от хиропрактик Iván Losada.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Може да ви се струва странно, но тъмните петна по езика са по-често срещани отколкото си мислите. Разбираемо е, че те често са причина за тревога у хората. Но причините за появата им са много и разнообразни.

Външният вид и местоположението им могат да варират. Тези петна могат да се появят от долната страна на езика и дори да изглеждат грапави. Могат да се наблюдават и на други места, на групички или индивидуално. Най-често са временно, а продължителността им зависи от причината, довела до появата им.

В днешната статия ще ви обясним кои са основните причини за появата на тъмни петна по езика, както и вероятните последици от тях.

Кои са причините за появата на тъмните петна по езика?

В нормално състояние езикът ни е розов, покрит с малки пъпчици наречени папили. Но при определени условия папилите губят характерния си цвят  и се появяват тъмни петна.

Промяна в цвета на езика

Обикновено тъмните петна по езика се дължат на лоша орална хигиена. Но могат да бъдат признак и за рак на устната кухина, проблеми с приема на лекарства или да се дължат на пушенето на цигари.

Тъмен грапав език

В тези случаи езикът потъмнява и става грапав. Причината за това е, че мъртвите кожни клетки не са ексфолирани, както би трябвало да бъде. Затова те се натрупват и водят до подуването на папилите. Папилите са отговорни за улавянето на бактериите, остатъците от храна, цигари и т.н. Всички тези вещества замърсяват езика.

Този проблем е лек и временен. Може да се дължи на редица причини:

 • Приемът на антибиотици и използването на дразнещи води за уста.
 • Лоша орална хигиена.
 • Прекомерен прием на кафе или черен чай.
 • Консумация на алкохол и пушене на цигари.

Появата на тъмни петна по езика обикновено е тревожно. Въпреки че често няма основание за притеснение, свързано с бъдещи здравословни проблеми, а и тези петна не са болезнени. Обикновено те изчезват с елиминирането на горните фактори и спазването на подходяща устна хигиена.

Хиперпигментация на езика

Това е доброкачествено заболяване, водещо и до появата на тъмни петна по езика. Среща се относително често при жителите на Африка и Азия. Най-често се появява на възраст между 20-30 години, въпреки че се наблюдава и при някои деца. Обикновено засяга езика странично, както и върха му.

Причината за това заболяване все още не е позната, въпреки че учените изследват вероятността да се дължи на генетични фактори. Някои проучвания продължават да се опитват да покажат типа на унаследяване на тази патология.

Гъбична инфекция

Гъбичната инфекция е често срещана при хора с лоша орална хигиена. Но тъмните петна могат да се появят и след приема на някои антибиотици. Причината за това е, че антибиотиците нарушават бактериалната флора на езика, включително и на полезните такива.

Тъмните петна по езика се появяват поради различни причини.

Травми и ранички

Въпреки че рядко се случва, но езикът също може да посинее. Всяко нараняване или ухапване, при което няма разкъсване на тъканта може да образува лека синина върху езика. Тя често изглежда като малки тъмни петна по езика.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да използвате водата за уста

Тъмните петна по езика предизвикани от приема на лекарства

Както вече споменахме, антибиотиците могат на нарушат флората на езика. Така се улеснява разпространението на гъбични инфекции.

Но някои инфекции също могат да причинят появата на тъмни петна по езика. Механизмът на това странично действие е сложен. Но за радост, този проблем е временен. Веднага след спиране приема на лекарствата, езикът ви ще си възвърне нормалното състояние.

Най-важното за тъмните петна по езика

Тъмните петна по езика могат да се появят по различни причини. Повечето случаи се дължат на липсата на добра устна хигиена или поради пушене на цигари. Затова е важно да се грижите за хигиената на устната си кухина. Освен това повечето зъболекари препоръчват да си миете зъбите поне два пъти дневно. По същия начин трябва да ги почиствате с конци и да използвате вода за уста.

Опитайте се да загърбите вредните навици като пушенето. Цигарите не само водят до появата на тъмни петна по езика, но могат да причинят и рак на устната кухина.

Консултирайте се с лекар, ако забележите промяна в цвета на езика или друга част на устата ви. Той ще ви назначи необходимите изследвания, за да ви постави правилната диагноза и за да изключи развитието на канцерогенен процес.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Domínguez P, Minguella I. Tractament de la cetoacidosis diabètica. But Soc Cat Pediatr 1989; 49: 385-95.
 • Fernández Y, Palomeque A, Luaces C, Pons M, Gibert A, Martín JM. Tratamiento de la cetoacidosis diabética. Arch Pediatr 1995; 46: 443-6.
 • Rodríguez Hierro F. Diabetes mellitus (I). En: Argente J, Carrascosa A, Gracia R, Rodríguez Hierro F, editores.
  Tratado de Endocrinología Pediátrica y de la adolescencia. Madrid: Edimsa; 1995. p. 943-64.
 • Rodríguez F, Torres M. Diabetes: pauta de actuación en el Servicio de Urgencias ante un posible debut diabético. En: Pou-Fernández J, editor. Urgencias en Pediatría. Protocolos diagnóstico-terapéuticos. Madrid: Ergon; 1999. p. 349-58.
 • Corripio Collado R, Rivera Luján J, Gallach Figueras I. Urgencias endocrino-metabólicas: Diabetes Mellitus. En: Benito J.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.