Почистете кожата на лицето си с масла

Ако искате кожата на лицето ви да бъде добре хидратирана и почистена тези масла могат да се превърнат в най-верните ви помощници.
Почистете кожата на лицето си с масла
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Обърнете внимание на тези съвети и открийте как маслата ще ви помогнат да почистите лицето си. Вярвате или не, но те ще ви осигурят редица ползи.

Доскоро се вярваше, че маслата не трябва да бъдат използвани като козметични средства. Но истината е, че те имат редица ползи и могат да се превърнат в чудесно допълнение към обичайната грижа за кожата на лицето.

Хората със суха кожа могат да използват тези масла ежедневно. Ако кожата ви е нормална можете да разчитате на тях два-три пъти седмично.

Ако сте с комбинирана или мазна кожа можете да използвате маслата за почистване на лицето си като седмична грижа.

Маслата могат да ви помогнат и ако кожата ви се нуждае от “спешна” грижа, например след празнуване с приятели, на което сте носили доста грим или ако кожата ви е прекалено суха.

Какви масла трябва да използвате за кожата на лицето си?

Почистете кожата на лицето си с масла
Не всички масла са подходящи за използване като грижа за кожата на лицето.  За целта е най-добре да изберете растителни и етерични масла – но никога минерални.

Последните се използват за овлажняване на кожата на новородените и бебетата, те не са вредни или токсични, просто не са подходящи за кожата на възрастните.

Ползи на маслата за кожата на лицето

Кожата на лицето ви става по-сияйна, свежа и съживена
Сред ползите на растителните масла е подхранването на дермата, като същевременно те й позволяват да диша.

Въпреки че има и други овлажняващи продукти, много от тях запушват порите и водят до появата на акне.

Освен това ще забележите как кожата на лицето ви става по-сияйна, свежа и съживена. Важно е да се съобразите с вида на кожата си и да използвате подходящия вид и количество растително масло.

Противно на това, което може би си мислите, тези натурални продукти няма да доведат до потъмняване на кожата или появата на пъпки, черни точки или кожни проблеми.

Те се появяват при хормонален дисбаланс, натрупване на мъртви кожни клетки или комбинация от тези фактори.

Трябва да знаете, че кожата ви сама образува мазнини, необходими й за правилното й функциониране.

Затова маслата също така защитават, грижат се и овлажняват кожата на лицето ви, за да може да изпълнява всичките си функции. Когато използвате тези масла искате те да са полезни, а не да имат само разкрасяващо действие.

В следващите редове ще ви разкажем как да си приготвите изключително полезна и ефикасна маска с три вида растителни масла, която ще се превърне в чудесен помощник в грижата ви за кожата.

Съставки

 • 1 малко шишенце за сместа
 • екстра върджин зехтин
 • рициново масло
 • 2 – 3 капки етерично масло от чаено дърво (по желание)

Приготвяне

 • За да си приготвите тази маска трябва да изсипете в шишенцето равни части зехтин и рициново масло.
 • По желание можете да добавите две-три капки етерично масло от чаено дърво. То придава на сместа силно антибактериално и лечебно действие, което ще направи маската ви още по-ефикасна.
 • Разклащайте сместа добре преди всяко използване.

Начин на използване
Съживете лицето си с тази маска

 • Нанасяйте сместа като масажирате кожата на лицето си с кръгообразни движения в продължение на няколко секунди, за да подобрите почистващото й действие.
 • Друг вариант е използването на памучни тампони потопени в топла вода, които да оставите върху кожата си за около минута.
 • Можете да използвате същите тампони, за да почистите сместа от лицето си. Винаги правете това с кръгообразни движения.
 • След като приключите просто подсушете лицето си с мека, чиста кърпа и нанесете тоник.

Това е перфектният начин за почистване на грима, тъй като освен че е много ефикасен, той е и 100% натурален.

Ако кожата ви е мазна, можете да използвате сместа за почистване ежедневно. Но не забравяйте след това добре да измиете лицето си с подходящ сапун.

Съвети в зависимост от вида на кожата ви

Ако кожата ви е мазна ви съветваме да смесите 30% рициново масло и 70% зехтин.

Ако кожата ви не е много мазна смесете 20% рициново масло с 80% зехтин.

И накрая – ако сте с комбинирана кожа опитайте комбинацията между 10% рициново масло и 90% зехтин. Лесно е, нали?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.