Победете появата на остеопороза с тези натурални средства

Повишаването на консумацията на храни, богати на калций и други витамини и минерали е изключително важна, ако искате да имате здрави кости и да се борите ефикасно срещу остеопорозата.
Победете появата на остеопороза с тези натурални средства
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Нормално е да приемаме определени неща като част от процеса на остаряване. Появата на остеопороза е едно от тях.

За някои  хора остаряването е свързано с когнитивни смущения или болката, причинена от артрит. При други с напредването на възрастта се появява остеопорозата.

Тази болест води до постепенно увреждане на костите, поради понижаване на нивото на калция в организма ви. Още полезна информация за това заболяване можете да научите от сайта на РЗИ – Велико Търново.

Това се отразява на здравината и плътността на костите и повишава риска от счупването им. Едно обикновено падане може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Има лекарства, които могат да ви помогнат да заздравите костите си. Но ако търсите натурално решение на проблема ето някои съвети и продукти, които могат да ви помогнат да победите остеопорозата.

Оцет

Един от най-добрите начини да заздравите костите си е като увеличите приема си на минерали, най-вече на калций. Трябва редовно да приемате тези елементи, особено с напредването на възрастта.

Оцетът помага на организма ви да усвоява по-ефикасно калция от храната, която консумирате. Добавяйки по малко оцет към салатата си вие се предпазвате от появата на остеопороза.

Спрете да пушите

Пушенето на цигари спомага появата на остеопороза.
Това е вреден за здравето ви навик, независимо от начина, по който го възприемате. Когато става дума за хронични болести като остеопорозата ситуацията става още по-сериозна.

Спирането на цигарите не само ще предпази костите ви от появата на този проблем. Освен това ще спре изпълването на организма ви с канцерогенни вещества и ще ви предпази от появата на редица заболявания.

Не отслабвайте драстично

Всички крайности са вредни.Напълняването от своя страна е проблем засегнал много хора през последните години, но ако имате малко повече мазнинки по тялото си не се тревожете.

Ако сте прекалено слаби, особено ако страдате от хранително разстройство, сте много по-предразположени към преждевременно увреждане на костите. Както и от появата на остеопороза.

Ето защо е толкова важно да поддържате теглото си постоянно, за да може да се радвате на здрави кости.

Соеви храни срещу появата на остеопороза

Соята съдържа голямо количество фитоестрогени. Тези вещества много наподобяват на естрогена, хормон чието ниво трябва да бъде балансирано в женския организъм.

Освен това тези вещества спомагат повишаването на костната плътност при жените.

Добре известен факт е, че жените са по-предразположени към остеопорозата от мъжете. Консумацията на соеви храни, като тофуто например, определено ще ви помогне да се предпазите от тази болест.

Червена детелина

Както соевите протеини, червената детелина е билка, оказваща сходно действие върху естрогена в организма ви. Така значително се намалява риска от развитие на остеопороза при жените.

Запомнете, че това растение съдържа и летливи съединения. Затова преди да изберете червената детелина като вариант за лечение се допитайте до лекаря си за евентуалните нежелани странични ефекти.

Сьомга

здравословното хранене спомага борбата с появата на остеопороза
Тази риба съдържа много повече калций и витамин D от останалите, както и омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни за здравето ви.

Всичко това прави сьомгата една от най-подходящите храни в борбата и превенцията на остеопорозата. Запомнете, че е добре да се храните разнообразно, както и два-три пъти седмично да включвате риба в менюто си.

Спортувайте редовно

Редовната физическа активност поддържа мускулите ви във форма. Тя значително повишава здравината на костите, докато намалява риска от счупване при тежко падане или удар.

Ако спортувате правилно ще повишите нивото си на енергия, а то ще ви спомогне да се предпазите от други заболявания, свързани с напредването на възрастта.

Намалете консумацията на алкохол

Умерената консумация на алкохол може да подобри усвояването на калция, но трябва да имате ясно поставени ограничения.

Прекаляването с алкохола може да окаже сериозно въздействие върху здравината на костите и цялостното ви здраве.

Освен това алкохолът влияе върху запазването на баланса на тялото и увеличава опасността от падане и счупване.

Препоръчваме ви да прочетете: Признаци на претоварен черен дроб

Ананас

ананасът се бори с появата на остеопороза
Манганът играе важна роля за здравето на костите и недостигът на този минерал може да ви предразположи към появата на остеопороза.

Ако сте уверени, че приемате препоръчаната дневна доза от този минерал ще бъдете сигурни, че костите ви ще бъдат здрави.

Ананасът осигурява над 70% от мангана, необходим на организма ви, за да се грижи за здравето на костната си система. Ето защо винаги е добра идеята да изпиете малко пресен, вкусен сок от ананас.

Ако сте болни от диабет или преддиабет следете внимателно какво консумирате. Захарта в този сок би могла да стане причина за повишаване нивото на кръвната ви захар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Curiel, M. D., García, J. J., Carrasco, J. L., Honorato, J., Cano, R. P., Rapado, A., & Sanz, C. álvarez. (2001). Prevalencia de osteoporosis determinada por densitometría en la población femenina Española. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1016/S0025-7753(01)71732-0

  • Quesada Gómez, J., & Sosa Henríquez, M. (2011). Nutrición y osteoporosis. Calcio y Vitamina D. Osteoporosis y Menopausia. https://doi.org/10.5565/rev/athenea.1697

  • Mark, S., & Link, H. (1999). Reducción de la osteoporosis: prevención en la infancia y la adolescencia. Boletín de La Organización Mundial de La Salud.

  • Plan de alimentación para la prevención de la osteoporosis. (2019). Retrieved from https://intermountainhealthcare.org/ext/Dcmnt?ncid=520490707

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.