6 от билките с карминативен ефект

· 27.06.2018
Страдате от газове и болка в стомаха? Оплаквате се от тежест след хранене? Изберете някоя от тези билки и контролирайте неприятните симптоми.

Лековитите разстения, чието действие спомага премахването на натрупаните в храносмилателния тракт газове са билките с карминативен ефект.

Използват се от столетия в народната медицина тъй като намаляват дискомфорта в стомаха и контролират забавеното храносмилане, освен останалите си полезни качества.

Въпреки че много от екстрактите от билките с карминативен ефект, се използват във фармакологичната промишленост за производството на лекарства против газове, те са полезни и в натурално състояние под формата на терапия без химически вещества.

Освен казаното те имат и антиспазмолитично действие, а благодарение на хранителните си вещества те подхранват и регулират полезната чревна флора.

Приемали ли сте някога билките с карминативен ефект? Прочетете следващите редове, в които ще ви разкажем за 6 такива ценни растения.

1.Лайката – първата от билките с карминативен ефект

билки против газове

Лайката притежава противовъзпалително и карминативно действие, което се използва като натурална терапия при газове, възпаление на стомаха и колики.

Съставките й подобряват храносмилането и намаляват образуването на газове в червата.

Съставки

  • 1 супена лъжица цвят от лайка (10 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Приготвяне

  • Кипнете водата и добавете цвета от лайка.
  • Оставете чая да се запари 10 минути, след това го прецедете и изпийте.

Начин на консумация

  • Пийте по чаша чай, когато усетите подуване в стомаха или газове.
  • Като превантивна мярка пийте напитката след като сте консумирали храни, които ви създават стомашни проблеми.

2.Ангелика (дива пищялка)

Ангеликата има подобряващо храносмилането, карминативно и противовъзпалително действие, улесняващо отделянето на отпадните вещества в червата, водещи до появата на газове.

Притежава успокояващо и аналгетично действие, облекчаващи симптомите на гастрит и тревожност.

Съставки

  • 1 чаена лъжичка ангелика (дива пищялка) (5 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Приготвяне

  • Добавете ангеликата към водата, която предварително сте изсипали в подходящ съд и я кипнете. Оставете сместа да поври на бавен огън 5 минути.
  • Покрийте съда и оставете отварата да се запари на стайна температура още 10 минути.

Начин на консумация

  • Пийте напитката, когато усетите газове или подуване на стомаха.
  • Приемайте чая след всяко основно хранене.

Вижте и: Почистване и укрепване на бронхите с билки

3.Мащерка

билки, чието действие спомага премахването на натрупаните в храносмилателния тракт газове - мащерка

Етеричните масла на мащерката имат карминативно, антиоксидантно и противовъзпалително действие, намаляващо образуването на газове и натрупването на токсини в червата.

Антиспастичните съставки на билката намаляват спазмите и предотвратяват възпалението на стомаха.

Съставки

  • 1 чаена лъжичка мащерка (5 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Приготвяне

  • Кипнете водата и добавете мащерката.
  • Покрийте напитката и я оставете да се запари 5 – 10 минути.

Начин на консумация

  • Прецедете напитката и я пийте след като сте яли проблемни храни.
  • Ако искате можете да приемате чая до два пъти дневно.

4.Женско биле

Коренът от женско биле става все по-популярно средство при храносмилателни проблеми заради мощното си противовъзпалително действие. Приеман в умерено количество той стимулира изхвърлянето на отпадните вещества и неутрализира свръх образуването на стомашни сокове.

Карминативното действие на билката облекчава подуването на стомаха, намалява чувството за тежест и възпаление в долната част на корема.

Съставки

  • 1 чаена лъжичка корен от женско биле (5 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Приготвяне

  • Добавете женското биле към водата и я затоплете. Оставете сместа да поври 3 минути на бавен огън.
  • Оставете напитката на стайна температура и я прецедете.

Начин на консумация

  • Пийте по 2 – 3 чаши чай от женско биле дневно.

Вижте и: 8 полезни билки, които ще помогнат да отслабнете здравословно

5.Болдо

болдото е от тези билки, които спомагат храносмилателния тракт

Растението болдо е известно в народната медицина с противовъзпалителното си, карминативно и пречистващо действие. При нарушено храносмилане той спомага възстановяването на функционирането на черния дроб, стомаха и чревния тракт.

Той е идеалното средство за подобряване усвояването на мазнините и протеините. Освен това контролира подуването и болката в корема.

Съставки

  • 1 чаена лъжичка листа от болдо (10 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Приготвяне

  • Прибавете листата от болдо към водата, загрейте сместа и я оставете да поври 5 минути на слаб огън.
  • Дръпнете съда от огъня, оставете напитката да се запари 10 минути и я прецедете.

Начин на консумация

  • Пийте по чаша от чая, когато усетите тежест или газове.
  • Консумирайте напитката след обилно хранене.

6.Кориандър

Листата и семената на кориандъра съдържат съставки с карминативно действие, намаляващи образуването на газове в червата.

Билката се препоръчва за контролиране на подуването на стомаха и облекчаване на киселините и забавеното храносмилане.

Съставки

  • 1 чаена лъжичка кориандър (5 г)
  • 1 чаша вода (250 мл)

Приготвяне

  • Кипнете водата. Добавете кориандъра.
  • Оставете напитката да се запари на стайна температура за 5 – 8 минути и след това я прецедете.

Начин на консумация

  • Пийте 2 – 3 чаши от чая на ден докато оплакванията ви отшумят.

Страдате от газове и болка в стомаха? Оплаквате се от тежест след хранене? Изберете някоя от билките с карминативен ефект и контролирайте неприятните симптоми.

  • McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of chamomile tea (Matricaria recutita L.). Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1900
  • Laribi, B., Kouki, K., M’Hamdi, M., & Bettaieb, T. (2015). Coriander (Coriandrum sativum L.) and its bioactive constituents. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2015.03.012
  • Deans, S. G., & Ritchie, G. (1987). Antibacterial properties of plant essential oils. International Journal of Food Microbiology. https://doi.org/10.1016/0168-1605(87)90034-1