Пилешки гърди в сос от сирена

В тази статия ще ви дадем лесна и вкусна рецепта за пилешки гърди в сос от сирена.
Пилешки гърди в сос от сирена
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Пилешките гърди са едно от най-често срещаните и вкусни ястия. Това е постно и питателно месо, поради което спортисти и хора, които се опитват да отслабнат, го включват в диетата си. В тази статия можете да научите как да направите вкусни пилешки гърди със сос от сирена.

Основни съставки

Следните съставки ще са достатъчни, за да сервирате пилешки гърди за двама души. Тази рецепта е за пилешки гърди със сос от сирена:

  • 1 готварска сметана (250 мл)
  • 1 чаша сирене чедър (200 г)
  • 2 пилешки гърди (500 г)
  • Зехтин (на вкус)
  • Сол и черен пипер (на вкус)
  • 4 скилидки чесън (5 г)
  • 1 лук (60 г)

Пилешки гърди със сос от сирена

пилешки гърди

Приготвяне на пилешки гърди

Тази рецепта наистина е много лесна. Първо нарежете пилешките гърди на кубчета с размер на хапки и ги овкусете със сол и черен пипер на вкус. След това загрейте малко зехтин в голям тиган на висока температура.

След като мазнината е нагорещена, поставете парчетата пиле в тигана и ги бъркайте. Това ще попречи на месото да загуби сочността си и да не загори. След 3 минути извадете месото от тигана. Пилешкото трябва да е златисто, но да не е напълно готово.

Приготвяне на соса от сирена

Пилешките гърди вероятно ще са поели цялата мазнина от тигана, така че добавете още малко и гответе на слаб огън. Докато мазнината се загрява, нарязваме на ситно лука, а чесъна на тънки филийки. Добавете лука в тигана и го оставете за 10 до 15 минути на слаб огън, докато стане златист и полупрозрачен. 

След това добавете чесъна и го гответе само за няколко секунди. Наистина е важно да не ги добавяте едновременно с лука, в противен случай те ще изгорят, преди лукът да е се е сготвил правилно. След като чесънът стане златист, добавете сметаната и сиренето и малко сол.

Дръжте котлона на слаб огън и старателно разбъркайте всичко, за да се разтопи сиренето, докато образува хомогенен сос, който се смесва добре с лука и чесъна. Контрастът в текстурата между мекия лук и хрупкавия пържен чесън придава на тази рецепта наистина интересен привкус. Накрая добавете парчетата пилешки гърди в тигана, така че да завършите приготвянето на ястието. Гответе ги около 5 минути, след което сместа е готова за сервиране.

Пилешки хапки

Пригответе лесно пилешко

Пилешките  хапки са възможна алтернативна рецепта. Всъщност това може да бъде забавен заместител на всяка рецепта за пилешко. Можете дори да опитате пилешки хапки в горната рецепта. За да ги направите, просто трябва:

  • 1 чаена лъжичка нарязан магданоз (5 г)
  • 1 чаена лъжичка червен пипер (5 г)
  • чаша настърган кашкавал (300 г)
  • 2 пилешки хапки (500 г)
  • зехтин (на вкус).
  • сол и черен пипер (на вкус)
  • 2 скилидки чесън (3 г)
  • 3 яйца (180 г)

Първо нарежете пилешките гърди на ленти с големина на пръст . След това пригответе чесъна, магданоза, червения пипер и добавете малко сол и зехтин.

Изсипете сместа в отделна купа, добавете яйцата и ги разбийте добре. Добавете пилешките хапки и ги смесете добре, докато са добре покрити в сместа. След това поставете купата в хладилника за 1 до 2 часа, за да се накиснат в сместа.

След като са преседели в хладилника няколко часа, извадете ги от там и оваляйте всяка хапка в галета и яйце. Уверете се, че пилешките хапки са напълно покрити. Загрейте голямо количество олио в тиган, добавете хапките и ги гответе, докато не станат златисти от външната страна и не са добре приготвени от вътрешната страна.

Накрая поставете хапките върху някаква кухненска хартия, за да премахнете излишната мазнина. По този начин ще бъде много по-лесно да си топвате хапките в соса от сирена. Изпробвайте тези рецепти за пиле в американски стил и преценете дали ви допада!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Oakley, B. B., Lillehoj, H. S., Kogut, M. H., Kim, W. K., Maurer, J. J., Pedroso, A., … Cox, N. A. (2014). The chicken gastrointestinal microbiome. FEMS Microbiology Letters. https://doi.org/10.1111/1574-6968.12608
  • Marangoni F, Corsello G, Cricelli C, et al. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food Nutr Res. 2015;59:27606. Published 2015 Jun 9. doi:10.3402/fnr.v59.27606
  • Caillaud, B., & Jullien, B. (2003). Chicken & Egg: Competition among Intermediation Service Providers. The RAND Journal of Economics. https://doi.org/10.2307/1593720
  • Cogburn, L. A., Porter, T. E., Duclos, M. J., Simon, J., Burgess, S. C., Zhu, J. J., … Burnside, J. (2007). Functional genomics of the chicken – A model organism. Poultry Science. https://doi.org/10.1093/ps/86.10.2059

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.