Пет билки, които ще ви помогнат в борбата срещу хипертонията

Можете да контролирате високото кръвно налягане или хипертонията като приемате растения и билки, притежаващи невероятни лечебни качества. За да сработят тези домашни средства обаче, трябва да се храните здравословно и редовно да спортувате.
Пет билки, които ще ви помогнат в борбата срещу хипертонията
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Thady Carabaño

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Говорим за хипертония, когато нивата на кръвното налягане се повишат над нормалните. Въпреки че има редица общоприети фактори, предизвикващи появата на това състояние, в медицинската литература често се споменава, че няма ясна причина за това. За да е ефикасна борбата срещу хипертонията, трябва да промените начина си на живот.

Според Световната здравна организация (СЗО), хипертонията засяга около един милиард от населението в световен мащаб. Представлява незаразно смъртоносно заболяване водещо до смъртта на девет милиона болни годишно и влошаващо качеството на живот на много повече. Още полезна информация за това заболяване можете да откриете на сайта UCB.bg.

Когато високото кръвно налягане не е контролирано, може да доведе до сърдечен удар, инсулт и бъбречни заболявания. Но контролирането на кръвното налягане с лекарства не е достатъчно. Трябва да бъдат взети и допълнителни мерки по отношение на храненето и физическата активност.

Кога трябва да започне борбата с хипертонията

Високите нива на инсулин, лептин и пикочна киселина са типични признаци на хипертонията. Нивото им се повишава, когато в менюто ви често присъстват сладки и преработени храни. Ако сте с наднормено тегло, имате атеросклероза (увреждане на артериите) или сте стресирани, хипертонията започва бавно да се прокрадва в живота ви.

Всяка едно лечение на хипертонията изисква преминаването към режим на хранене богат на пресни храни, балансиран прием на сол и калий и повишена консумация на магнезий и здравословни мазнини. Освен това се препоръчва редовното извършване на физическа активност и по-спокойния начин на живот.

Счита се, че един човек е прехипертоничен, когато нивото на систоличното му кръвно налягане е между 120-139,  а това на диастоличното – между 80-89. Тази прехипертония не трябва да се лекува с лекарства. Препоръчва се промяна в начина на хранене и възприемане на по-здравословни навици.

За същинска хипертония говорим, когато кръвното налягане е в границите между 140/90 и 159/99. Наблюдава се при 90-95% от хипертониците и се свързва с редица фактори. Въпреки че лекарите назначават приема на лекарства, важно е да разберете, че балансираното хранене и воденето на по-спокоен начин на живот също са много важни.

Билки и растения, спомагащи борбата с хипертонията

Можете да помогнете на организма си да контролира високото кръвно налягане и с редица билки с мощно действие. Ако сте хипертоник или прехипертоник, можете да спомогнете лечението си със следните чайове и натурални средства.

1.Чай от маслинови листа
Чаят от маслинови листа ще ви помогне в борбата срещу хипертонията.

Маслиновото дърво не е единствено източник за получаване на зехтин, една от най-здравословните мазнини, които трябва да консумираме, за да се предпазим от появата на атеросклероза. Маслиновите листа също помагат борбата с хипертонията.

Ето как можете да си приготвите чай от маслинови листа:

Съставки

 • 1 чаена лъжичка маслинови листа (5 г)
 • 2 чаши вода (500 мл)

Начин на приготвяне

 • Кипнете водата и прибавете маслиновите листа.
 • Дръпнете съда от огъня и оставете чаят да се запари десетина минути. Водата ще добие кехлибарен цвят, когато напитката е готова.
 • Прецедете чая. Пийте го сутрин на гладно и вечер преди лягане.
 • Можете да откриете и екстракт от свежи маслинови листа.

2.Чай от лайка и хвощ

Този чай от лайка и хвощ е отлично средство в борбата срещу хипертонията. Лайката е добре позната с успокояващото си действие. Хвощът е диуретик, затова спомага контролирането на кръвното налягане.

Съставки

Начин на приготвяне

 • Затоплете водата и когато кипне добавете билките.
 • Оставете да се запари три минути, прецедете напитката и я изпийте.
 • Чудесен чай за началото и края на деня.

3.Розмарин и чесън

Розмаринът притежава чудесно понижаващо кръвното налягане и диуретично действие. Богат е на флавоноиди, подобряващи кръвообращението и понижаващи риска от увреждане на артериите. Можете да засилите действието му за понижаване на кръвното като го комбинирате с чесън – едно от най-известните натурални средства в борбата с хипертонията.

Съставки

Начин на приготвяне

 • Загрейте водата докато кипне. Прибавете листата от розмарин и скилидките чесън и оставете сместа да поври 5 минути.
 • Дръпнете съда от огъня и оставете чаят да се запари 15 минути, преди да го прецедите.
 • Пийте получената напитка през деня.
 • Можете да използвате розмарин и чесън и докато готвите.

4.Нар
сок от нар

Нарът е вид горски плод. Сокът му е богат на антиоксиданти и калий, ето защо е изключително полезен при хипертония, атеросклероза и лош холестерол (LDL). Можете да си приготвите смути, за да се възползвате от качествата му.

Съставки

 • 1 супена лъжица семена от нар (15 г)
 • 1 чаша вода (250 мл)

Начин на приготвяне

 • Разбъркайте семената от нар с водата и изпийте получената напитка. Не е необходимо да прецеждате смутито.
 • Друг вариант е да си приготвите сок от нар като използвате сокоизстисквачка или цитрус преса.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 невероятни ползи на сока от нар

5.Чай от дафинов лист

Дафиновият лист не е само средиземноморска подправка. Той е богат на калий и магнезий, два важни минерала в борбата срещу хипертонията и стесняването на артериите. За да се възползвате от качествата им можете да си приготвите чай.

Съставки

Начин на приготвяне

 • Прибавете дафиновите листа към чаша вряла вода и оставете сместа да се запари 10 минути, преди да я прецедите и изпиете.
 • Пийте по една чаша чай от дафинов лист четири пъти дневно.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gómez Alarcón E, Olivo Madera L, Guevara Soláez A. Sobrepeso y obesidad, diabetes e hipertensión como factor de riesgo de alteraciones cardiovasculares. Bogotá: Universidad Cooperativa de Colombia, 2020.
 • Mateo-Rivera I, Jiménez-Corona A. Plantas medicinales usadas en la terapéutica de pacientes con hipertensión y diabetes mellitus tipo II, de la región indígena Tepehuana. Boletín Científico de la Escuela Superior de Huejutla. 2019; 13(7): 30-36.
 • Muñiz Guille Magalis, Romero Muñiz Yilian. Control de hipertensos con fitoterapia y auriculoterapia. Rev Cubana Enfermer. 2004;  20(1): 1-1.
 • Pacheco-Romero J. Hipertensión arterial en diferentes edades de la mujer. An. Fac. med.  2010;  71(4): 257-264.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.