Паста със сос от авокадо: Вкусна рецепта

Ще ви покажем бърз и лесен начин да приготвите страхотна паста със сос от авокадо, за да увеличите разнообразието на обичайната си диета.
Паста със сос от авокадо: Вкусна рецепта

Последна актуализация: 13 май, 2023

Тази паста със сос от авокадо е много лесно ястие за приготвяне. Приготвя се с естествени съставки, които могат да бъдат включени в контекста на балансираната и здравословна диета. Осигурява добро количество основни хранителни вещества, които са жизненоважни, за да гарантираме, че тялото ни функционира оптимално с годините.

Преди да започнем, добре е да подчертаем, че нашите основни източници на въглехидрати трябва да бъдат ориз, кореноплодни, бобови растения и пълнозърнести зърнени храни, като овес. Това не изключва случайната консумация на тестени изделия. Гликемичният индекс на този продукт е малко по-висок, затова ще бъде добре, ако го консумираме в контекста на редовна физическа активност.

Как се приготвя паста със сос от авокадо

Приготвянето на тази вкусна паста със сос от авокадо е много лесно и бързо. Можете да я приготвите, когато сте малко притиснати от времето, но все пак искате да направите здравословно и добре балансирано ястие.

Малко авокадо.
Авокадото осигурява качествени мастни киселини за вашата диета.

Съставки

Ако искате да приготвите вкусна рецепта, ще ви трябват следните продукти:

 • 100 грама (4 унции) талиатели
 • Натрошено прясно сирене
 • Нарязан зелен лук или див лук
 • 3 броя авокадо (2 зрели за соса)
 • Кориандър
 • 12 зелени люти чушки без семената
 • 10 домата
 • 2 глави чесън
 • 3 стръка лук или зелен лук
 • 1/2 чаша зехтин
 • 1 малка връзка кориандър за соса
 • Сок от 2 лимона
 • Сол на вкус

Стъпка по стъпка

 1. Поставете съставките за соса (люти чушки, домати, чесън, узрелите авокадо, лук, зехтин, кориандър, лимонов сок и сол) в блендер и пасирайте до гладкост и крем.
 2. Сложете соса в купа и го поставете в хладилника за няколко минути. Така ще го запазите свеж, докато пастата се приготвя.
 3. След това сварете талиателите според инструкциите на производителя. Не трябва да са много меки. Препоръчително е варенето винаги да се извършва в подсолена вода.
 4. Когато са готови, ги отцедете и ги поставете в голяма купа.
 5. Добавете соса от авокадо и разбъркайте с пастата.
 6. Поставете натрошено прясно сирене, нарязан зелен лук и дори още едно кубче авокадо при сервиране.

Ползите от пастата със сос от авокадо

авокадо
Пастата със сос от авокадо се отличава с невероятния си вкус.

Включването на паста със сос от авокадо в контекста на балансирана и разнообразна диета може да има редица ползи за здравето. Трябва обаче да сте сигурни, че няма дефицит на основни хранителни вещества. В противен случай организмът може да страда, докато извършва своите физиологични процеси, което води до развитие на хронични и сложни патологии.

На първо място, важно е да споменем наличието на висококачествени ненаситени мастни киселини в тази рецепта. Доказано е, че тези елементи контролират нивата на възпаление в тялото.

Те дори могат да помогнат за предотвратяване на развитието на сърдечно-съдови патологии. Един от ключовите моменти в това отношение е свързан с поддържането на съотношенията на омега 3 и омега 6 и е важно да се намали присъствието на преработени храни в диетата, за да се гарантира това.

Освен това тази рецепта има значително съдържание на фибри. Това вещество помага за поддържане на доброто здраве на червата, според проучване, публикувано в списанието Nature Reviews. Помага за предотвратяване на проблеми като запек и позволява растежа на здравите бактерии, които живеят в червата, които служат като енергиен субстрат.

И накрая, пастата със сос от авокадо е ястие, което е особено подходящо за спортисти, тъй като съдържа значително количество въглехидрати, ключови елементи в процеса на възстановяване.

Освен това сиренето осигурява протеини с висока биологична стойност. Това оптимизира запълването на гликогеновите отлагания, както се вижда от изследване, публикувано в Nutrients.

Още една страхотна рецепта за вас: Как да запазите свежестта на авокадото

Здравословната диета

Както видяхте, за приготвянето на изискана паста със сос от авокадо са необходими само няколко съставки и не много време. Това е ястие, което без проблем може да се включи в контекста на здравословното и разнообразно хранене. Разбира се, винаги можете да изберете разнообразие от пълнозърнести тестени изделия, за да увеличите съдържанието на фибри в рецептата, като по този начин подобрите нейните свойства.

И накрая, имайте предвид, че когато целта ви е да поддържате добро здраве с годините, не е нужно само да се храните добре. Също така трябва да си осигурите други здравословни навици в живота, като редовно практикуване на физически упражнения.

Преди всичко трябва да дадете приоритет на силовите тренировки, тъй като по този начин ще качите мускулна маса и ще осигурите вътрешния баланс на тялото си, което е от основно значение за предотвратяване развитието на сложни патологии.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
 • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.