Паста със сос от авокадо: Вкусна рецепта
Тази паста със сос от авокадо е много лесно ястие за приготвяне. Приготвя се с естествени съставки, които могат да бъдат включени в контекста на балансираната и здравословна диета. Осигурява добро количество основни хранителни вещества, които са жизненоважни, за да гарантираме, че тялото ни функционира оптимално с годините.
Преди да започнем, добре е да подчертаем, че нашите основни източници на въглехидрати трябва да бъдат ориз, кореноплодни, бобови растения и пълнозърнести зърнени храни, като овес. Това не изключва случайната консумация на тестени изделия. Гликемичният индекс на този продукт е малко по-висок, затова ще бъде добре, ако го консумираме в контекста на редовна физическа активност.
Как се приготвя паста със сос от авокадо
Приготвянето на тази вкусна паста със сос от авокадо е много лесно и бързо. Можете да я приготвите, когато сте малко притиснати от времето, но все пак искате да направите здравословно и добре балансирано ястие.
Съставки
Ако искате да приготвите вкусна рецепта, ще ви трябват следните продукти:
- 100 грама (4 унции) талиатели
- Натрошено прясно сирене
- Нарязан зелен лук или див лук
- 3 броя авокадо (2 зрели за соса)
- Кориандър
- 12 зелени люти чушки без семената
- 10 домата
- 2 глави чесън
- 3 стръка лук или зелен лук
- 1/2 чаша зехтин
- 1 малка връзка кориандър за соса
- Сок от 2 лимона
- Сол на вкус
Стъпка по стъпка
- Поставете съставките за соса (люти чушки, домати, чесън, узрелите авокадо, лук, зехтин, кориандър, лимонов сок и сол) в блендер и пасирайте до гладкост и крем.
- Сложете соса в купа и го поставете в хладилника за няколко минути. Така ще го запазите свеж, докато пастата се приготвя.
- След това сварете талиателите според инструкциите на производителя. Не трябва да са много меки. Препоръчително е варенето винаги да се извършва в подсолена вода.
- Когато са готови, ги отцедете и ги поставете в голяма купа.
- Добавете соса от авокадо и разбъркайте с пастата.
- Поставете натрошено прясно сирене, нарязан зелен лук и дори още едно кубче авокадо при сервиране.
Може да прочетете и: С грижа за здравето: 3 рецепти с авокадо
Ползите от пастата със сос от авокадо
Включването на паста със сос от авокадо в контекста на балансирана и разнообразна диета може да има редица ползи за здравето. Трябва обаче да сте сигурни, че няма дефицит на основни хранителни вещества. В противен случай организмът може да страда, докато извършва своите физиологични процеси, което води до развитие на хронични и сложни патологии.
На първо място, важно е да споменем наличието на висококачествени ненаситени мастни киселини в тази рецепта. Доказано е, че тези елементи контролират нивата на възпаление в тялото.
Те дори могат да помогнат за предотвратяване на развитието на сърдечно-съдови патологии. Един от ключовите моменти в това отношение е свързан с поддържането на съотношенията на омега 3 и омега 6 и е важно да се намали присъствието на преработени храни в диетата, за да се гарантира това.
Освен това тази рецепта има значително съдържание на фибри. Това вещество помага за поддържане на доброто здраве на червата, според проучване, публикувано в списанието Nature Reviews. Помага за предотвратяване на проблеми като запек и позволява растежа на здравите бактерии, които живеят в червата, които служат като енергиен субстрат.
И накрая, пастата със сос от авокадо е ястие, което е особено подходящо за спортисти, тъй като съдържа значително количество въглехидрати, ключови елементи в процеса на възстановяване.
Освен това сиренето осигурява протеини с висока биологична стойност. Това оптимизира запълването на гликогеновите отлагания, както се вижда от изследване, публикувано в Nutrients.
Още една страхотна рецепта за вас: Как да запазите свежестта на авокадото
Здравословната диета
Както видяхте, за приготвянето на изискана паста със сос от авокадо са необходими само няколко съставки и не много време. Това е ястие, което без проблем може да се включи в контекста на здравословното и разнообразно хранене. Разбира се, винаги можете да изберете разнообразие от пълнозърнести тестени изделия, за да увеличите съдържанието на фибри в рецептата, като по този начин подобрите нейните свойства.
И накрая, имайте предвид, че когато целта ви е да поддържате добро здраве с годините, не е нужно само да се храните добре. Също така трябва да си осигурите други здравословни навици в живота, като редовно практикуване на физически упражнения.
Преди всичко трябва да дадете приоритет на силовите тренировки, тъй като по този начин ще качите мускулна маса и ще осигурите вътрешния баланс на тялото си, което е от основно значение за предотвратяване развитието на сложни патологии.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology, 31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
- Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology, 18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
- Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients, 10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253