Овесени ядки по време на кърмене: ползи и как да ги приготвите
Консумацията на овесени ядки по време на кърмене може да се препоръча за увеличаване на производството на кърма. Въпреки че този ефект няма солидни доказателства, истината е, че експертите насърчават включването им в диетата на кърмещата майка.
Освен това говорим за продукт, който има редица ползи за здравето, поради съдържанието на сложни въглехидрати и висококачествени разтворими фибри.
Преди да започнем, трябва да подчертаем, че по време на кърмене все още трябва да следим диетата си много внимателно. Няма толкова много опасности, колкото по време на бременност, но все пак е от решаващо значение, за да се избегнат токсините и тежките метали, които могат да преминат в кърмата. По същия начин качеството на диетата на майката би обусловило хранителната стойност на млякото до известна степен.
Консумиране на овесени ядки по време на кърмене за производство на повече кърма
Има теория, че редовната консумация на овесени ядки по време на кърмене може да увеличи производството на кърма, така че присъствието им в диетата е препоръчително. Доказано е , че кърменето до първата година от живота има редица средносрочни ползи за здравето на детето.
Ечемикът също може да има подобен ефект върху производството на мляко, така че може да се комбинира с овес, за да се увеличат максимално ползите. Всъщност в много страни в Америка е обичайно да се консумират и двата продукта в големи количества след раждането.
Въпреки че, както вече казахме, няма солидни научни доказателства в подкрепа на това.
Прочетете и: Характеристики и рискове на чая комбуча
Други ползи от овесените ядки
Повече от ясно е положителното влияние на овеса върху чревната микробиота. Съдържа вид фибри, бета-глюкани, които служат като енергиен субстрат за бактериите, които живеят в храносмилателния тракт.
Те се считат за пребиотици и помагат за поддържане на плътността и разнообразието на микроорганизмите в средносрочен план. Това се доказва от изследване, публикувано в списание Gut Microbes.
Въпреки това, за да изпитате максималните ползи, присъствието на ферментирали храни също трябва да бъде гарантирано в диетата. Млечните продукти, като кисело мляко или млечен кефир, са най-добрата алтернатива.
Те съдържат пробиотици, живи бактерии, способни избирателно да колонизират храносмилателния тракт. Редовният им прием е в състояние да предотврати много възпалителни патологии, засягащи червата, според проучване, публикувано в Gastroenterology Clinics of North America.
Как да приготвите овесени ядки по време на кърмене, за да увеличите максимално положителния им ефект?
Най-добрият начин за приготвяне на овесени ядки е под формата на каша. Разбира се, може да се добавят и към определени напитки, като мляко или кафе, но органолептичните им характеристики ще бъдат много по-добри при определен предварителен процес на готвене.
В допълнение, някои автори препоръчват сваряване на този продукт, за да се омекотят малко фибрите и да се подобри смилаемостта, като се инактивират някои налични антинутриенти, които биха ограничили усвояването на биоактивни съединения.
За да приготвите каша, просто загрейте чаша мляко в тенджера. След това добавете 3 или 4 супени лъжици овесени ядки и разбъркайте на среден огън, без да завира, докато сместа се сгъсти.
От тук можете да добавите съставки на вкус. Една от най-добрите алтернативи е да добавите какао на прах, ядки и нарязани плодове. Това ще осигури оптимален хранителен прием и пълноценна храна, на която да се насладите на закуска или като лека закуска.
Също така е възможно да направите хляб с овесени ядки, както и палачинки, сладкиши и много други рецепти за печене. Това зависи от това колко време имате и какво обичате да правите в кухнята. Всяко от тези ястия ще помогне за подобряване на дневния прием на фибри.
Не пропускайте и: Как да се подготвим за деня на раждане
Консумирайте овесени ядки по време на кърмене
Консумацията на овес по време на кърмене има определени ползи за здравето на майката. Евентуално може да увеличи синтеза на кърма, което ще се отрази положително на здравето на бебето. Поради тази причина това е една от зърнените култури, които трябва да присъстват с предимство в нашата диета. Тъй като е много по-качествена зърнена култура от пшеницата или царевицата.
И накрая, имайте предвид, че трябва да се обърне специално внимание на диетата като цяло през целия период на кърмене. Все още е приоритет да се избягват токсични вещества като алкохол и да се намали консумацията на други вещества като кофеин.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Binns, C., Lee, M., & Low, W. Y. (2016). The Long-Term Public Health Benefits of Breastfeeding. Asia-Pacific journal of public health, 28(1), 7–14. https://doi.org/10.1177/1010539515624964
- Holscher H. D. (2017). Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut microbes, 8(2), 172–184. https://doi.org/10.1080/19490976.2017.1290756
- Abraham, B. P., & Quigley, E. (2017). Probiotics in Inflammatory Bowel Disease. Gastroenterology clinics of North America, 46(4), 769–782. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2017.08.003