Характеристики и рискове на чая комбуча

Чаят комбуча е напитка, направена от чай, който е ферментирал с помощта на колония от бактерии и гъбички. Приписват му се много свойства, но е важно да се знаят какви странични ефекти може да има.
Характеристики и рискове на чая комбуча
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 12 август, 2022

Чаят комбуча става все по-популярен по света поради многобройните си ползи за здравето. Микроорганизмите, отговорни за ферментирането на подсладения със захар чай за производството на тази напитка, се наричат „гъба комбуча“. Въпреки многобройните му ползи обаче, трябва да знаете и рисковете на чая комбуча.

В началото на процеса на ферментация участват различни видове микроби. С течение на времето обаче оцеляват само тези, които изграждат желатиновото тяло, характерно за комбуча. Останалите умират поради високата степен на киселинност и секретираните в чая антибиотични вещества.

Вкусът на чая комбуча зависи от времето на ферментация. Следователно, той е по-мек и по-сладък, ако ферментира по-малко време и постепенно придобива по-интензивен и кисел вкус.

Хранителни характеристики

Голям буркан и кана чай комбуча един до друг.
Вкусът на чая комбуча зависи от времето на ферментация, толкова по-приятен е колкото по-малко време го оставяте.

Чаят комбуча може да се похвали със следните хранителни ползи:

 • Той е богат на витамини и минерали, необходими за важни биохимични процеси, протичащи в тялото ни. Те включват витамин В и С, желязо, цинк, мед и манган.
 • Той може да се похвали с променливо количество антиоксиданти от черния чай, който хората използват за приготвяне на чая комбуча. Наличието им зависи от времето на ферментация.
 • Има голямо количество микроорганизми, което му придава мощен пробиотичен ефект.

Ползите от чая Комбуча

Липсата на проучвания относно тази напитка означава, че не можем да потвърдим, че ползите, които традиционно се приписват на нея, са верни. Въпреки това антиоксидантите и микроорганизмите, присъстващи в него, могат да бъдат свързани с подобряване на храносмилателните функции.

Хората също твърдят, че има полезни свойства за здравето на сърдечно-съдовата система, функциите на черния дроб и при стрес.

Освен това трябва да помним, че тази напитка се прави от чай, обикновено зелен или черен. Следователно ще има и предимства като например:

 • Помага при проблеми с концентрацията.
 • Диуретичен ефект.
 • Пречистващо действие.
 • Стимулиращ ефект.
 • Стягащи свойства.

Странични ефекти на чая комбуча

Риск от заразяване

Жена на дивана, която държи корема си от болка.

Един от рисковете на чая комбуча е заразяването с микроорганизми от процеса на ферментация.Най-големите рискове на чая комбуча са свързани със заразяването с микроорганизми, ако не го приготвите спазвайки специфични хигиенни мерки.

По време на ферментацията чаят комбуча може да бъде изложен на множество бактерии и дрожди, които са вредни за вашето здраве. Ако не я оставите да ферментира достатъчно дълго, напитката няма да получи достатъчно киселинност и алкохол, за да елиминира тези микроорганизми.

Често се откриват проби, заразени с плесен Aspergillus, която произвежда увреждащи черния дроб токсини, както и замърсяване с бактерии от рода Helicobacter pylori или Salmonella. Ето защо не препоръчваме тази напитка на хора, които страдат от някакво чревно или чернодробно заболяване.
Също така не препоръчваме консумацията му на хора с имуносупресия или такива, които имат недостатъци във функционирането на имунната система. Бременни жени, кърмещи жени, деца под 5-годишна възраст, пациенти с ХИВ или някаква инфекция трябва да се въздържат от пиене на комбуча.

Прекомерна консумация на чай комбуча

Дори и да не принадлежите към нито една от предишните групи, трябва да го пиете в умерени количества, тъй като в излишък може да предизвика храносмилателни смущения.

Трябва да отбележим също, че това е напитка с високо съдържание на алкохол и захар. Затова трябва да наблюдавате останалата част от диетата си, за да сте сигурни, че не превишавате максималните препоръчителни нива за тези вещества.

Готов чай Комбуча

Можете също така да закупите промишлено произведен чай Kombucha. В този случай напитката се стерилизира, но тя губи своя пробиотичен ефект, което води до напитка с ниска хранителна стойност.

В обобщение, напитката може да бъде полезна в умерени количества. Пиенето й обаче не гарантира никакви краткосрочни или дългосрочни ползи освен тези, които самият чай осигурява. Всъщност някои смятат, че пиенето само на черен или зелен чай е по-здравословно. Това е така, защото не съдържа алкохол или микроорганизми, които могат да разстроят стомаха ви.

Имайте това предвид, когато пиете комбуча в бъдеще.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Qadir MI., Role of green tea flavonoids and other related contents in cancer prevention . Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2017. 27 (2): 163-171.
 • Srinivasan R., Smolinske S., Greenbaum D., Probable gastrointestinal toxicity of kombucha tea. Journal of General Internal Medicine, 2002.
 • Plaza Díaz J., Ruiz Ojeda FJ., Vilchez Padial LM., Gil A., Nutrients, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.