Открийте ползите на смути от кокос, джинджифил и цвекло за вас
Тази изненадваща рецепта комбинира силата на кокос, джинджифил и цвекло, за да ви даде супер питателно смути.
То е отлично за вашето здраве, храносмилателната система и полезната загуба на тегло.
Научете повече за всичките му предимства и как да приготвите това вкусно, лечебно смути!
Три лекарствени съставки
Кокос
Кокосът е невероятен за вашето тяло. То е пълно с хранителни вещества, поради което се смята за супер храна.
Макар че съдържа много масло, това е здравословна мазнина и нещо, от което се нуждае тялото ви. Всъщност активира метаболизма ви и ви помага да отслабнете по-лесно.
Плодът е много богат на витамини, минерали и олигоелементи, както и на мастни киселини и фибри. Също така съдържа антиоксиданти и е диуретичен, хидратиращ и пълен с енергия.
Ако го купите пресен, трябва да знаете, че можете да използвате всички части на кокосовия орех.
- На първо място, извличате водата, която е много богата на минерали.
- След това можете да приготвите мляко с пулпата и да използвате остатъците като брашно, за да направите бисквити и сладкиши.
- И накрая, може да използвате черупката, за да запалите огън в камината или скарата.
Джинджифил
Тази екзотична подправка е много полезна за всички видове здравни проблеми, особено за жените.
Необходим е, ако имате проблеми с храносмилането, тъй като активира стомашната киселина, намалява подуването и подобрява усвояването на хранителните вещества.
Като кокоса, джинджифилът се бори със задържането на течности и поддържа метаболизма, две основни неща от загубата на тегло и намаляването на подуването.
Също така съдържа антиоксидант идеален в борбата с ефектите на свободните радикали в тялото ви.
- Можете да добавите пресен или прахообразен джинджифил към почти всяко ястие, за да му придадете уникален вкус.
- Той се комбинира много добре с месо и риба, както и десерти, супи и напитки.
Червено цвекло
Цвеклото е един от градинските зеленчуци, които винаги трябва да имате под ръка. То е страхотно във всякаква форма, независимо дали сурово или варено.
То осигурява витамини (А, В6 и С) и минерали (желязо, фосфор, цинк, калий и мед), както и растителни протеини и фибри.
Цвеклото има сладък вкус и ярко пурпурен червен цвят, което го прави подходящо в много видове рецепти, както сладки, така и пикантни, дори в сокове и смутита. То доставя много енергия на организма.
Цвеклото също така помага за намаляване на високото кръвно налягане, възпаление и в борбата с рака, детоксикацията на кръвта и черния дроб.
Прочетете и това: Непознатите предимства на сок от червено цвекло
Смути от кокос, джинджифил и цвекло
Това смути от кокос, джинджифил и цвекло има страхотен вкус и е идеално за всеки в даден момент от деня.
Особено добре е обаче, когато трябва да се упражнявате физически или психически.
Може също така да го използвате, когато имате нужда от хранително стимулиране, като например когато сте уморени, стресирани или сте бременна.
Съставки
Тези количества са за приготвянето на 1 литър:
- 1 кокос
- 1 цвекло
- парче пресен джинджифил или прах (на вкус)
- 1 литър вода
Забележка: Ако нямате пресен кокос, можете да използвате 1 литър кокосово мляко вместо кокос с водата.
Приготовление
- Най-напред пригответе кокосовото мляко, което се състои от разбиването на кокосовата пулпа с горещия литър вода, докато получите бяло мляко.
- След това добавете цвеклото и джинджифила, обелени и нарязани на парчета.
- Ако сте избрали да използвате готово кокосово мляко, го разбийте директно с цвеклото и джинджифила. Не е нужно да го загрявате.
- Разбийте отново, докато сместа стане розова.
- Прецедете и пийте топло или оставете да се охлади.
- Подсладете със стевия или мед, ако искате. Все пак не забравяйте, че цвеклото ще му придаде сладък вкус.
Пийте смутито от кокос, джинджифил и цвекло през целия ден. За да се възползвате от всичките му хранителни вещества, препоръчваме да го правите на празен стомах, без никаква друга храна.
Можете да го изпиете за един ден или повече от два дни, но не повече.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Mesbahi, G., Jamalian, J., & Farahnaky, A. (2005). A comparative study on functional properties of beet and citrus pectins in food systems. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2004.08.002
- Shukla, Y., & Singh, M. (2007). Cancer preventive properties of ginger: A brief review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2006.11.002
- Yong, J. W. H., Ge, L., Ng, Y. F., & Tan, S. N. (2009). The chemical composition and biological properties of coconut (Cocos Nucifera L.) water. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules14125144