Открийте ползите на флекситаризма

Днес искаме да ви разкажем за ползите на флекситаризма. С този термин се описва начин на живот, при който се консумират основно зеленчуци. Но, макар и рядко, флекситарианците могат да ядат месо. Научете повече по темата днес.
Открийте ползите на флекситаризма
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 09 август, 2022

 

Чували ли сте някога за флекситаризма? Докато повечето от нас знаят по нещо за вегетарианците и веганите, то много малко са чували за тази все по-голяма общност от хора наричащи се флекситарианци. Знаете какво означава самия термин? Искате ли да научите повече за ползите на флекситаризма? Прочетете следващите редове!

Този термин е сравнително нов. Казано най-просто с него се означава това да се храните гъвкаво. Така че може би самите вие принадлежите към тази група хора, без дори да знаете това. Научете повече по темата от тази статия.

Какво е флекситаризъм?

Флекситарианци са тези хора, които основно се хранят със зеленчуци, но понякога консумират и месо. Това означава, че ядат и риба, морска храна и пилешко месо.

Тъй като вегетарианството става все по-популярно, някои хора първо стават флекситарианци. Те постепенно спират да ядат месо докато напълно спрат консумацията му в бъдеще.

Към тази група можем да включим и хората, които не обичат да ядат месо и го хапват само по специални поводи. Например тези, които консумират риба и морска храна, но не и телешко.

Искаме да поясним, че това не е подгрупа на вегетарианството. Последното е свързано със сериозни етически причини защо тези хора не консумират животинско месо при никакви обстоятелства. За флекситарианците, консумацията на месо не влиза в противоречие с начина им на живот и затова не се чувстват виновни, когато ядат такава храна.

Всичко за ползите на флекситаризма

Флекситаризмът не е подгрупа на вегетарианството, а по-скоро по-особен начин на живот.

Какви са ползите на флекситаризма?

Редица проучвания доказват, че начините на хранене, базирани основно на консумацията на зеленчуци, осигуряват редица ползи за здравето. Разбира се, че става въпрос за балансирано хранене с прием на разнообразни хранителни вещества и в зависимост от нуждите на всеки един човек. И търсеният ефект става видим, когато човек ограничи консумацията си на преработени, пържени и вредни храни и вещества като алкохол и цигари.

В следващите редове ще ви разкажем по-подробно за положителното влияние на флекситаризма върху организма.

Предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са сериозен здравословен проблем наблюдаван по целия свят. В действителност те са водещата причина за смъртност в развитите страни. Тези заболявания се появяват в резултат на натрупването на наситени мазнини и холестерол – вещества, които се срещат в голямо количество в червеното месо и местните продукти – в артериите.

В този смисъл, доказателствата показват, че базираните на прием на растителни продукти хранителни режими, като флекситаризма, помагат на хората да избегнат нетрансмисивните патологии. Ползите не се дължат само на това, че консумацията на нездравословни мазнини е по-ниска, но и защото антиоксидантните и противовъзпалителни съставки притежават способността да подобрят здравето на кръвоносните съдове.

Ползи на флекситаризма при диабет и напълняване

Напълняването и диабетът тип 2 са патологии с метаболитен произход, при които рисков фактор е неправилното хранене. Според информацията н статията “Флекситаризъм: преглед на литературата“, този начин на хранене е свързван с по-нисък риск от развитие на тези заболявания.

В действителност това изследване показва, че индексът на телесна маса (ИТМ) е в нормални граници при вегетарианците и флекситарианците в сравнение с хората, които консумират всичко. Адекватният ИТМ е защитен фактор срещу хронични заболявания на основните органи в тялото.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да контролираме диабета с канела?

Предотвратява появата на чревни патологии

Болестта на Крон и ракът на дебелото черво са свързани с прекомерна консумация на червено месо, колбаси и мазни продукти. Затова този вид хранене има защитен ефект срещу тях.

Консумацията на натурални храни се грижи за здравето на различните части и органи на храносмилателния тракт.  И запазва баланса на чревната флора. По този начин се намалява появата на кандидоза и образуването на дивертикули. Те представляват торбички и разширения образуващи се в стените на червата и които често се възпаляват.

Предпазват появата на камъни в бъбреците и жлъчката

Консумацията на големи количества протеини, най-вече на такива от животински произход, индуцира отделянето на калций, пикочна киселина и оксалова киселина чрез урината. Тези вещества са основни компоненти за развитието на камъни в бъбреците.

Те са свързани и с редовната консумация на нездравословен холестерол и мазнини, типични за диетите с много месо. Затова и намаляването на консумацията на месо може да подобри здравето на бъбреците.

Една от ползите на флекситаризма - борба с камъните в бъбреците

Камъните в бъбреците до голяма степен се дължат на съдържащите се в месото протеини.

Финални думи за флекситаризма

Както сами видяхте, ползите от флекситаризма са многобройни. Тъй като този начин на хранене е базиран на консумацията на храни от растителен произход, полезното действие на диетичните фибри, противовъзпалителните вещества и антиоксидантите е голямо. Затова и спомага превенцията срещу редица заболявания типични за западния начин на хранене.

Въпреки това трябва да отбележим, че както при всяка една диета, е изключително важно да бъде постигнат баланс в приема на необходимите за организма хранителни вещества, а самият хранителен режим да бъде съобразен с потребностите на всеки един индивид. Затова, ако искате да започнете този вид диета, трябва първо да се консултирате с диетолог, който да ви даде необходимите съвети и препоръки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • SILVA, M. C. B. D. (2018). Flexitarianismo: Revisão de literatura (Bachelor’s thesis).
  • Aumentar el consumo de frutas y verduras para reducir el riesgo de enfermedades no transmisibles. Organización Mundial de la salud.
  • Gorrita Pérez, R. R., Ruiz King, Y., Hernández Martínez, Y., & Sánchez Lastre, M. (2015). Factores de riesgo de enfermedades cardiovasculares y cerebrovasculares en adolescentes. Revista Cubana de pediatría87(2), 140-155.
  • Informe SAN: Alimentación Vegetariana – Revisión Final. Disponible en: http://www.sanutricion.org.ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final.pdf.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Raphaely, Talia, and Dora Marinova. “Flexitarianism: traditional diets as social innovation for sustainability.” Visão Global-DESCONTINUADO A PARTIR DE 2013 15.1-2 (2012): 403-422.
  • Dagnelie, P. C. “Nutrition and health–potential health benefits and risks of vegetarianism and limited consumption of meat in the Netherlands.” Nederlands tijdschrift voor geneeskunde 147.27 (2003): 1308-1313.
  • Tomova, Aleksandra, et al. “The effects of vegetarian and vegan diets on gut microbiota.” Frontiers in nutrition 6 (2019): 47.
  • Negri, Armando L., Francisco R. Spivacow, and Elisa E. Del Valle. “LA DIETA EN EL TRATAMIENTO DE LA LITIASIS RENAL BASES FISIOPATOLÓGICAS.” Medicina (Buenos Aires) 73.3 (2013).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.