Как да почиствате листата на стайните растения

Чистили ли сте някога листата на растенията в дома си? А трябва. Това може да се окаже фактор, пречещ на растежа им.
Как да почиствате листата на стайните растения

Последна актуализация: 11 януари, 2019

Почистването на дома трябва да включва всичко – дори листата на растенията. Знаете ли, че можете да ускорите растежа им с помощта на няколко лесни съвета?

Ще ви разкажем как да почиствате стайните растения, за да се радвате на красива мини вътрешна градина в цветовете, които искате.

Важно ли е да почиствате листата на стайните растения?

Да, важно е. Чистите и здрави листа позволяват на растенията да дишат. Прахът и замърсителите във въздуха се натрупват върху листата и значително намаляват количеството светлина, което растенията получават.

Както може би знаете по-малкото количество слънчева светлина означава по-малко хлорофил, което води до появата на болести по растенията. Ако това се случи и с вашите растения, те не само могат да започнат да жълтеят и да спрат да растат, но и да загинат.

Почиствайте на листата на стайните растения

Затова почистването на стайните растения, които не са изложени на действието на дъжда, е много важно. Трябва да ги почиствате поне два пъти всеки месец.

Начини за почистване на листата на растенията

1.Водата като основно средство за почистване

Разбира се не трябва да бъдете експерт, за да знаете, че водата е най-подходящото средство за почистване на листата на растенията.

Можете да поставите растенията в банята и  внимателно да ги измиете с душ с топла вода. Така растенията ще се радват на нежни капчици вода вместо на силна струя, която може да увреди листата им. Използването на маркуч или пулверизатор също са подходящи варианти

Ако листата на растенията са много мръсни можете да смесите литър вода с малко душ гел или веро. Нежно измийте листата с тази смес и след това ги минете с чиста вода. Хората, които препоръчват използването на сапунена вода съветват да покриете почвата на растенията или внимателно да ги наклоните на една страна, за да може сместа да попадне само върху листата.

2.Натурално средство за блясък

Използването на натурално средство за блясък е ефикасно, с изключение на растенията с къдрави и тънки листа. Използвайте гъбичка и сапунена вода, за да измиете внимателно листата и да им придадете красив блясък; освен това можете да използвате и зехтин. И двата варианта ще придадат на листата на стайните ви растения красив блясък.

3.Почистете растенията с прясно мляко или бира

Колкото и невероятно да ви звучи млякото е перфектният продукт за почистване на растенията. Няма нищо сложно: намокрете кърпа с малко прясно мляко и минете листата, които искате да почистите. Веднага ще забележите разликата. Можете да използвате и малко бира вместо мляко.

Почистете листата на растенията с прясно мляко или бира

4.Бананови кори за почистване на растенията

Ако завиете листата на стайните растения с вътрешната част на банановите кори ще ги почистите и ще им придадете блясък. Също както при използването на прясно мляко веднага ще забележите разликата във вида на растенията. Листата им ще станат по-зелени и блестящи.

Препоръчваме ви да прочетете и: 8 растения, които пречистват въздуха в дома ви

5.Почистете растенията с четка за зъби

При втория метод на почистване ви посъветвахме да внимавате с растенията с нежни листа. За да почистите този вид растения можете да използвате стара четка за зъби.

Лесно е: вземете листа на растението в едната си ръка, а с другата внимателно го почистете с четката за зъби. Започнете от основата на листа и внимателно продължете към върха. Не забравяйте често да изплаквате четката за зъби и да я изсушите напълно преди да почистите останалите листа.

Други подходящи помощници за почистване на листата на растенията са меките четки за рисуване и тези за почистване на тръби. Можете да използвате и лист от самото растение за почистване на праха от останалите.

Други съвети

Освен почистването на самите растения, не трябва да забравяте, че трябва да се грижите за тях като цяло. Например редовно трябва да почиствате болните листа и други части от растенията. 

Ако растението има повехнали, сухи или болни листа трябва да ги премахнете. Така ще помогнете на растението да съсредоточи силите си в растежа и развитието на нови, здрави части.

Информирайте се за особеностите на растенията, за да можете да се грижите адекватно за тях. Например листата на някои растения не трябва да се мокрят. Като тези на кактусите. Трябва да ги почиствате без вода.

Почистването на листата на растенията ще ви отнеме само няколко минути. Но ще се отрази чудесно на здравето им. Ако използвате стайните цветя за декорация, блестящите и здрави растения напълно ще променят атмосферата в дома ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.