Основни видове вагинални инфекции и причини за тях

Вагиналните инфекции се предизвикват от различни причини. Всяка от тях може да бъде определена чрез специфични симптоми. Поради тази причина е важно да разпознавате симптомите, за да получите навременна диагноза и лечение.
Основни видове вагинални инфекции и причини за тях

Последна актуализация: 23 октомври, 2021

Вагината е кух генитален орган и поради това е изложена на различни видове инфекции. Различните видове вагинални инфекции имат специфични и неприятни симптоми.

Поради тази причина вагиналните течения могат да бъдат различни по отношение на мирис, цвят и консистенция. Някои видове вагинални инфекции могат да предизвикат сърбеж и болка.

Основни видове вагинални инфекции и причини за тях

Специфичните симптоми помагат за диагностициране на типа на вагиналната инфекция, както и на причината за нейната поява. Най-честите вагинални инфекции и причините за тях са описани по-долу.

1. Видове вагинални инфекции: вагинална кандидоза

Видове вагинални инфекции: кандидоза

Този вид инфекция е често срещана и се характеризира със следните симптоми:

Причина

Тази инфекция е причинена от гъбичката Candida Albicans, която е част от естествената флора на вагината, храносмилателния тракт и устата. Когато количеството на тази гъбичка се увеличи във вагиналната тъкан, води до появата на характерния секрет.

Тази инфекция е последица от някои болести на имунната система, като захарен диабет, левкемия или други болести. Тя може да се появи и като последица от сексуален контакт.

2. Видове вагинални инфекции: бактериална вагиноза

Тази вагинална инфекция също е много често срещана. Характеристиките на секрета, са решаващи за нейното диагностициране. Течението, причинено от бактериална вагиноза, се характеризира с:

 • Миризма на риба, дължаща се на специфичните съединения амини
 • Интензивен вагинален сърбеж
 • Жълтеникаво бял цвят на течението
 • Диспареуния или вагинизъм

Причина

Тя се причинява от комбинация от бактерии, които се развиват във вагиналната флора, като напълно нарушават вагиналния баланс. Бактериалната вагиноза не се предава чрез сексуален контакт. Въпреки това, повтарящите се инфекции обикновено се наблюдават сред сексуално активните жени.

3. Видове вагинални инфекции: трихомониаза

Видове вагинални инфекции: трихомониаза

За съжаление, тази инфекция причинява много дискомфорт на жените, които страдат от нея. Това е умерено интензивна инфекция, която трябва да се лекува своевременно. В противен случай, може да предизвика възпалително заболяване на таза, което може да доведе до сепсис или генерализирана инфекция.

Вагиналното течение, причинено от този вид инфекция, се характеризира с:

 • Зеленикав цвят
 • Интензивен мирис, причиняващ гадене
 • Напълно течна текстура
 • Вагинален сърбеж
 • Болка при уриниране

Причина

Тази инфекция се причинява от паразит, наречен Trichomonas Vaginalis, който се предава по полов път. Този паразит може да живее както в мъжките, така и в женските полови органи. Вагиналното течение има много специфични характеристики, което помага да се диагностицира правилно инфекцията и да се осигури своевременно лечение.

4. Хламидиен вагинит

Хламидиен вагинит

Това е още една от най-честите вагинални инфекции. Среща се при жени на възраст между 18 и 35 години.

В началото, тази инфекция може да бъде асимптоматична, но по-късно се наблюдават следните симптоми:

 • Вагинална болка
 • Леко кървене по време на полов акт
 • Болка в долната част на корема
 • Сърбеж във вулвата

Причина

Микроорганизмът, който причинява тази вагинална инфекция, се нарича Chlamydia Trachomatis и се предава по полов път. Това е вагинална инфекция с висок риск, тъй като причинява микроскопски увреждания в шийката на матката, което може да повлияе на репродуктивната способност.

Поради тази причина навременното лечение е от съществено значение.

В заключение, всички вагинални инфекции изискват незабавно лечение поради усложненията, които могат да причинят в дългосрочен план. Ако имате някой от гореспоменатите симптоми, най-доброто нещо, което можете да направите, е да отидете при лекар специалист, за да може той да ви назначи лечение възможно най-скоро, в зависимост от вида на вагиналната инфекция, която имате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.