7 интересни факта за вагината

Избягвайте всякакви парфюмирани интимни хигиенни продукти, в противен случай това може да наруши правилното й функциониране. Някои упражнения ще ви помогнат да подсилите мускулите й
7 интересни факта за вагината

Последна актуализация: 01 Март, 2019

Вагината е ключов женски полов орган. Въпреки това, освен сексуалната си функция, тя играе съществена роля в репродуктивната и хормоналната система на тялото – вижте повече за вагината в следващите редове.

Тя има слузо-подобна тъкан, която е отговорна за поддържането на смазването и естествения баланс на рН. Това помага да се блокира преминаването на инфекциозни агенти като вируси или вредни бактерии.

Стените й са съставени от фибромускули. В допълнение към осигуряването на еластичност, те позволяват на вагината да изпълнява много от основните си функции.

Тя също служи като изход за течност и цервикална слуз и, тъй като има стотици нервни окончания, и е център на удоволствие и сексуална възбуда.

Въпреки че много табута и митове за функциите на вагината вече са били развенчани, има някои любопитни факти, които много от нас все още не знаят.

Готови ли сте да ги откриете?

1. Размерът й се променя, когато достигнем оргазъм

Размерът на вагината се променя, когато достигнем оргазъм

Вагината е еластичен орган, който се разширява по време на сексуален контакт при много жени. Това е така, защото кръвта се концентрира в тази област, за да улесни проникването. В допълнение, за вагината е ясно, че вътрешните й стени са съставени от малки гънки, които се отварят като чадърчета по време на полов акт.

Въпреки това, когато се доближаваме до оргазъм, нейният размер намалява с до 30%, защото мускулите на вагината се свиват рязко.

2. Има самопочистващи способности

Освен това за вагината се знае, че има бактериална флора, която действа като защитна бариера. Тя се бори срещу вирусите, дрождите и вредните бактерии, които причиняват инфекции.

Наличието на прозрачно или бяло течение е напълно нормално. Освен това, въпреки че може да е неудобно за някои, това е ключова част от процеса на самопочистване на този сложен орган.

Използването на парфюмирани сапуни, дезодоранти и други интимни хигиенни продукти обаче може да доведе до промени в pH баланса на влагалището. Естествено, това може да навреди на правилното й функциониране.

Ето защо е много по-добре да използвате естествени съставки с пробиотици. Те се борят с микробите, като същевременно насърчават естествения процес на самопочистване.

3. Мускулите й могат да бъдат подсилени

Спорт за вагината и мускулите й

Един от най-интересните факти за вагината е фактът, че нейните мускули могат да бъдат тонизирани и подсилени. Разбира се, това е, ако решите да практикувате редовно упражнения, фокусирано върху работата на мускулите на тазовото дъно.

Тези упражнения могат да помогнат за намаляване на риска от проблеми като уринарна инконтиненция, пролапс и други състояния, които в крайна сметка могат да влошат качеството на живот.

Естествено, няма съмнение, че това е важно. Всъщност поне една от всеки три жени ще страда от дисфункции във функционирането на мускулите на тазовото дъно преди да достигнат менопаузата.

Упражненията на Кегел, повдигане на таза и разтягане са прости, но ефективни начини за работа върху тази част на тялото.

4. Клиторът е главният източник на удоволствие

Сега, след като сме унищожили стотиците табута, знаем, че клиторът е единственият човешки орган, чиято единствена цел е да даде удоволствие. Всъщност, по-голяма част от женските оргазми се достигат чрез възбудата и стимулирането на този деликатен орган.

Клиторът има повече нервни окончания, отколкото всяка друга част на тялото (приблизително 8,000). Той може да бъде с дължина между 6 до 12 сантиметра и ширина 6 сантиметра, простиращ се вътре в тялото.

5. Сексът е полезен за да поддържате здрава вагината

Редовният секс е здравословен за вагината

Редовният секс е един от най-полезните начини за упражняване на деликатните мускули на този орган. От друга страна, продължителните периоди на въздържание ще накарат вътрешните тъкани на влагалището да станат крехки. Това намалява гъвкавостта им и способността им да се самоовлажняват.

Всъщност при някои жени, които нямат сексуални контакти продължителни периоди, мускулите могат да се свиват повече, отколкото е нормално. Това може да навреди на сексуалното проникване в бъдеще.

6. Вагината може да пролапсира

Има състояние, известно като вагинален пролапс. Това се случва, когато матката, фалопиевите тръби и вагината спаднат, като окажат интензивен натиск върху вагиналната област.

Най-често се проявява след раждането. Това се отнася до отслабването на мускула на таза или поради хирургични интервенции, които компрометират матката.

Ако усетите симптомите на вагинален пролапс, незабавно трябва да потърсите медицинска помощ. Ако не го направите, рискувате някои сериозни усложнения.

7. Тя е по-чувствителна след раждането

Вагината е по-чувствителна след раждането

След раждането всички жени естествено се нуждаят от известно време, за да се възстановят, преди да започнат отново да правят секс. Мускулите постепенно възвръщат нормалния си размер. Въпреки това, вероятно е добра идея да чакате между четири и шест месеца след раждането, за да правите секс.

Това е така, защото рН на вагиналната флора се нуждае от известно време, за да си възвърне равновесието. Докато това се случи, ще бъдете изложени на повишен риск от заразяване с бактериални или дрождени инфекции.

През този период е също така важно да се избягва консумацията на алкохолни напитки или твърде много захар. Трябва също така да сте сигурни, че не използвате стегнато бельо.

Тези факти могат да ви помогнат да откриете повече за функционирането на този деликатен женски орган. Ако имате други неудобни въпроси, консултирайте се с гинеколог, за да получите по-подробна информация по тази важна тема.

Може да ви заинтересува ...
8 натурални лекарства срещу бактериалния вагинит
Здраве и КрасотаПрочетете го в Здраве и Красота
8 натурални лекарства срещу бактериалния вагинит

Бактериалния вагинит или vaginosos bacteriana е възпаление на влагалището, характеризиращо се с бяло течение с неприятна миризма.