За какво се използва ацеклофенак

Ацеклофенак е нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС) използвано основно за облекчаване на епизодите на болка при ревматоиден артрит, остеоартрит и анкилозиращ спондилит.

Последна актуализация: 12 Февруари, 2020

Ацеклофенак е нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС) широко използвано за облекчаване на болката и възпалението свързани с ревматоидни заболявания. Той притежава болкоуспокояващо, противовъзпалително и антиревматично действие. В следващите редове ще ви разкажем за какво се използва ацеклофенак.

От химична гледна точка това лекарство е производно на оцетната киселина. Структурата му е подобна на тази на друго болкоуспокояващо средство – диклофенак.

Лекарите предписват това лекарство в случаите, когато болният се нуждае от лечение на възпалителни и болезнени състояния като болка в долната част на гърба, зъбобол и болка в ставите.

Лекарите го предписват и за лечение на хронична болка и възпаление свързани с хронични ставни заболявания: остеоартрит, ревматоиден артрит и спондилит.

Какво представлява ревматоидният артрит?

Ревматоидният артрит е хронично възпалително автоимунно заболяване. Болестта засяга множество стави и има редица често срещани и неспецифични симптоми.

Ако заболяването не бъде лекувано правилно, може значително за ограничи физическите възможности на болния и да влоши сериозно качеството му на живот.

По отношение на симптомите, типичните прояви на ревматоидният артрит са свързани с появата на болка и скованост и затруднено движение на различни малки и големи стави.

Най-честите симптоми, които понякога предшестват проявите на болестта свързани със ставите, и се наблюдават с развитието на заболяването са:

 • Умора
 • Леко повишена температура
 • Обща неразположеност
 • Липса на апетит
 • Отслабване

Но най-честият симптом е сутрешната скованост, особено на ръцете и ходилата.

Причините за появата на ревматоидния артрит все още са неизвестни. Но както вече споменахме, знае се, че това е автоимунно заболяване, както и че други причини и генетични е негенетични фактори го отключват.

Остеоартрит

Лекарите предписват ацеклофенак и при това заболяване. Остеоартритът е друго ревматично заболяване увреждащо хрущялите на ставите.

В ставите има течност позната като синовиална течност, образувана от синовиалните мембрани. Краищата на костите, които се събират и образуват ставите да покрити със ставен хрущял.

Когато този хрущял се увреди, това причинява болка, скованост и затруднява движението. Затова е важно това заболяване да бъде разграничавано от артрита. Той се причинява от възпаление на ставите, а не от износването на ставния хрущял.

Но тъй като и двете заболявания са свързани с болка, ацеклофенак е ефикасно средство за лечението на симптомите им.

Прочетете и: Защо остеоартритът води до болка в колянните стави?

Анкилозиращ спондилит

Анкилозиращият спондилит е друго ревматично заболяване, което води до възпаление на гръбначния стълб и сакроилиачните стави. Въпреки че точната причина за заболяването не е известна, някои експерти я свързват, в определени случаи, с генетична обремененост.

Обикновено се проявява в пубертета и при по-младите хора, като болестта се среща по-често при мъжете. При жените се наблюдава по-лека форма на заболяването, което затруднява диагностицирането му.

Обикновено болестта се характеризира с периоди на болка в долната част на гърба, която може да засегне целия гръбначен стълб и периферните стави, водейки до появата на болка както и на скованост в гръбначния стълб, намалена подвижност и прогресивно увреждане на ставите.

Ефектите от действието на ацеклофенак

Противовъзпалителното действие на ацеклофенака може да се дължи на спирането на синтеза на простагландини чрез инхибиране на ензима циклооксигеназа (COX).

Простагландините са протеинови структури, участващи в редица процеси в човешкото тяло, като усещането за болка. Затова спирайки синтеза им, чувството за болка намалява.

Ацеклофенак притежава и антипиретично действие, което може да се дължи на периферната вазодилация дължаща се на централното действие на хипоталамуса. Има и други ефекти от спирането на синтеза на простагландините:

 • Намалена защита на стомашната лигавица. Ацеклофенак може да причини появата на стомашна язва.
 • Нарушена бъбречна функция.
 • Инхибиране агрегацията на тромбоцитите.

Препоръчваме ви да прочетете и: Значението на ставите и как да се грижим за тях

Заключение

Ацеклофенак е нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС) използвано основно за облекчаване на епизодите на болка при ревматоиден артрит, остеоартрит и анкилозиращ спондилит.

Както и редица други лекарства той има различни странични ефекти, които трябва да бъдат контролирани, като нарушаване работата на стомашно-чревния тракт и появата на краткотраен световъртеж. Затова трябва да се консултирате с лекар или фармацевт, ако имате въпроси относно лекарството.

Може да ви заинтересува ...
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Разликите между артрит, остеоартрит и остеопороза

Артрит, остеоартрит и остеопороза не са едно и също нещо.Всеки, който страда от тези състояния вече добре знае това. Научете повече и вие! • Chandrasekharan, N. V. (2011). Aceclofenac. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61154-7
 • Brogden, R. N., & Wiseman, L. R. (1996). Aceclofenac : A Review of its Pharmacodynamic Properties and Therapeutic Potential in the Treatment of Rheumatic Disorders and in Pain Management. Drugs Drugs.
 • Legrand, E. (2004). Aceclofenac in the management of inflammatory pain. Expert Opinion on Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1517/14656566.5.6.1347