За какво се използва ацеклофенак

Ацеклофенак е нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС) използвано основно за облекчаване на епизодите на болка при ревматоиден артрит, остеоартрит и анкилозиращ спондилит.
За какво се използва ацеклофенак

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Ацеклофенак е нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС) широко използвано за облекчаване на болката и възпалението свързани с ревматоидни заболявания. Той притежава болкоуспокояващо, противовъзпалително и антиревматично действие. В следващите редове ще ви разкажем за какво се използва ацеклофенак.

От химична гледна точка това лекарство е производно на оцетната киселина. Структурата му е подобна на тази на друго болкоуспокояващо средство – диклофенак.

Лекарите предписват това лекарство в случаите, когато болният се нуждае от лечение на възпалителни и болезнени състояния като болка в долната част на гърба, зъбобол и болка в ставите.

Лекарите го предписват и за лечение на хронична болка и възпаление свързани с хронични ставни заболявания: остеоартрит, ревматоиден артрит и спондилит.

Какво представлява ревматоидният артрит?

Симптоми на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично възпалително автоимунно заболяване. Болестта засяга множество стави и има редица често срещани и неспецифични симптоми.

Ако заболяването не бъде лекувано правилно, може значително за ограничи физическите възможности на болния и да влоши сериозно качеството му на живот.

По отношение на симптомите, типичните прояви на ревматоидният артрит са свързани с появата на болка и скованост и затруднено движение на различни малки и големи стави.

Най-честите симптоми, които понякога предшестват проявите на болестта свързани със ставите, и се наблюдават с развитието на заболяването са:

 • Умора
 • Леко повишена температура
 • Обща неразположеност
 • Липса на апетит
 • Отслабване

Но най-честият симптом е сутрешната скованост, особено на ръцете и ходилата.

Причините за появата на ревматоидния артрит все още са неизвестни. Но както вече споменахме, знае се, че това е автоимунно заболяване, както и че други причини и генетични е негенетични фактори го отключват.

Остеоартрит

Лекарите предписват ацеклофенак и при това заболяване. Остеоартритът е друго ревматично заболяване увреждащо хрущялите на ставите.

В ставите има течност позната като синовиална течност, образувана от синовиалните мембрани. Краищата на костите, които се събират и образуват ставите да покрити със ставен хрущял.

Когато този хрущял се увреди, това причинява болка, скованост и затруднява движението. Затова е важно това заболяване да бъде разграничавано от артрита. Той се причинява от възпаление на ставите, а не от износването на ставния хрущял.

Но тъй като и двете заболявания са свързани с болка, ацеклофенак е ефикасно средство за лечението на симптомите им.

Анкилозиращ спондилит

Като всички други лекарства ацеклофенак има и странично действие.

Анкилозиращият спондилит е друго ревматично заболяване, което води до възпаление на гръбначния стълб и сакроилиачните стави. Въпреки че точната причина за заболяването не е известна, някои експерти я свързват, в определени случаи, с генетична обремененост.

Обикновено се проявява в пубертета и при по-младите хора, като болестта се среща по-често при мъжете. При жените се наблюдава по-лека форма на заболяването, което затруднява диагностицирането му.

Обикновено болестта се характеризира с периоди на болка в долната част на гърба, която може да засегне целия гръбначен стълб и периферните стави, водейки до появата на болка както и на скованост в гръбначния стълб, намалена подвижност и прогресивно увреждане на ставите.

Ефектите от действието на ацеклофенак

Лекарства за облекчаване на болката в ставите

Противовъзпалителното действие на ацеклофенака може да се дължи на спирането на синтеза на простагландини чрез инхибиране на ензима циклооксигеназа (COX).

Простагландините са протеинови структури, участващи в редица процеси в човешкото тяло, като усещането за болка. Затова спирайки синтеза им, чувството за болка намалява.

Ацеклофенак притежава и антипиретично действие, което може да се дължи на периферната вазодилация дължаща се на централното действие на хипоталамуса. Има и други ефекти от спирането на синтеза на простагландините:

 • Намалена защита на стомашната лигавица. Ацеклофенак може да причини появата на стомашна язва.
 • Нарушена бъбречна функция.
 • Инхибиране агрегацията на тромбоцитите.

Препоръчваме ви да прочетете и: Значението на ставите и как да се грижим за тях

Заключение

Ацеклофенак е нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС) използвано основно за облекчаване на епизодите на болка при ревматоиден артрит, остеоартрит и анкилозиращ спондилит.

Както и редица други лекарства той има различни странични ефекти, които трябва да бъдат контролирани, като нарушаване работата на стомашно-чревния тракт и появата на краткотраен световъртеж. Затова трябва да се консултирате с лекар или фармацевт, ако имате въпроси относно лекарството.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chandrasekharan, N. V. (2011). Aceclofenac. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61154-7
 • Brogden, R. N., & Wiseman, L. R. (1996). Aceclofenac : A Review of its Pharmacodynamic Properties and Therapeutic Potential in the Treatment of Rheumatic Disorders and in Pain Management. Drugs Drugs.
 • Legrand, E. (2004). Aceclofenac in the management of inflammatory pain. Expert Opinion on Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1517/14656566.5.6.1347

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.